Slavlje Dragovića (©Starsport)
Slavlje Dragovića (©Starsport)

Deca još oštre zube, ovakvi se bodovi kopaju ašovom: Dragović za Zvezdin minimalac u Lučanima

Vreme čitanja: 5min | sre. 08.05.24. | 20:21

Crveno-beli uz veliku muku slomili otpor Mladosti. Kapiten Beograđana strelac jedinog gola

Evropa je jedno, tu su potrebni fizikalci koji brzo misle i još brže trče. Srbija je nešto sasvim drugo. Čast izuzecima, to je rov, bitka u živom blatu, noktima i zubima ako treba. Nimalo lepa, neretko i iritantna, ali takva-kakva je: nužna je svakodnevica u životu prvaka Srbije. A novom/starom šampionu Mladost je priredila špalir pred početak meča i 90 minuta patnje tokom njegovog trajanja. Uz buket cveća za kapitena Aleksandra Dragovića kao da su poslužili apaurin da uspavaju gosta.

Sat i kusur bilo mu je potrebno da se digne iz sna, razmrdale su ga izmene Vladana Milojevića, koji je početkom drugog poluvremena shvatio da Zvezdina deca moraju još da rastu i veteranima sa “milion” ovakvih utakmica u nogama izrovario mukom zasluženih 1:0 za 17. uzastopnu pobedu nad ekipom Mladosti u Mozzart Bet Superligi.

Izabrane vesti

Jedini gol na utakmici postigao je baš Dragović u 68. minutu meča, posle akcije dvojice rezervista, Žan Filipa Krasoa i Nemanje Milunovića. Uz malu pomoć nesrećnog Aleksandra Varjačića, koga je Milunovićeva lopta pogodila u leđa i odbila se baš na Dragovićevo spretno stopalo.

Na kraju zaslužena pobeda crveno-belih, ako ništa drugo a ono zbog toga što su oni bili ti koji su sve vreme gurali loptu napred. I usput se verovatno osećali kao da guraju betonsku loptu uz obližnji vrh Ovčar.

Nadali su se sigurno lakšem zadatku, unapred radovali ideji da će mladi momci poput Jovana Šljivića, Viktora Radojevića, Ognjena Mimovića i Uroša Sremčevića, doskorašnjeg miljenika Lučanaca, dobiti retku priliku da u prvenstvu gde je svaki bod važan odigraju neke značajne minute, možda usput prebole rane dečje bolesti i nabace neku ratničku boru…

No, ispostavilo se da Mladost ipak nije naivan sparing partner. Naprotiv, podsetila je upravu Zvezde koliko je težak posao čeka u letnjem prelaznom roku. Jer kad biraš igrače za evropske okršaje sa najjačim timovima Starog kontinenta, lako smetneš s uma koliko izazovna može da bude i domaća Mozzart Bet Superliga, mada na sasvim drugačiji način.

Plan Mladosti bio je jasan od prvog minuta. Ciglu po ciglu zazidati ispred svog kaznenog udarca i šampionu suziti prostor za bilo kakvu smislenu akciju. I savršeno je funkcionisao. Jeste Zvezda igrala sa 10 igrača na protivničkoj polovini terena, jeste kampovala ispred kaznenog prostora Lučanaca, ali malo šta je konkretno napravila.

Ni Gelor Kanga, inače specijalizovan da rešava superligaške bunkere, nije mogao da se poveže. Uzdali su se crveno-beli u vic Aleksandra Kataija – nije mu bilo do smeha. Šljivić je bio rad da demonstrira raskošan talenat, namazani domaćini dozvoili su mu samo da ga unese i iznese sa stadiona. Ognjen Mimović se po desnoj strani maltene ušančio uz korner zastavicu Mladosti, ali ni njegova ubacivanja nisu bila upotrebljiva. Za uvodnih 45 minuta Zvezda nije uputila niti jedan šut u okvir protivničkog gola.

Čak je Mladost imala najbolju priliku u prvom delu igre. Aleksandar Varjačić, koji sa svoje 32 godine izgleda sposoban da istrči dva maratona jedan za drugim i to u sprintu, probio je, ne prvi put, pored Viktora Radojevića, centrirao na suprotnu stativu, lopta se nekako vratila do Žarka Udovičića, on je raspalio iz prve, snažno, vrlo snažno… Srećom po goste, Omri Glazer je bio savršeno postavljen, da nije, bio bi to siguran gol.

Spori ritam bend svirao je i na početku drugog poluvremena, a kad je Vladan Milojević shvatio da se tu ništa neće promeniti posegnuo je za teškom artiljerijom. Inbom Hvan, Mirko Ivanić i Žan Filip Kraso zamenili su Radojevića, Šljivića i Sremčevića, svu trojicu zadovoljnih što su dobili zlata vredne minute, ali sada i svesnih koliko naporan ume da bude život profesionalnog fudbalera u klubu koji mora da dobije svaku utakmicu, a potcenjujemo sebe kada govorimo da u Mozzart Bet Superligi nema izuzetno "dosadnih" rivala. I ovo pišemo kao pohvalu Lučancima.

Nije dakle Zvezda mogla da se opusti i razmaše, ali kada su na teren istrčali oni najbolji, nešto kasnije za njima i Milunović, Mladost je osetila kako joj izmiče tlo pod nogama. Već u 59. minutu je Zvezda je konačno zapretila, lukavu loptu poslao je Ivanić ka Krasou, njegov udarac je završio na stativi. Uzvratio je Jakuba Silue u 65. minutu, bila je to situacija koju je morao da pretvori u gol, ali da je on sposoban da to uradi u svakoj situaciji ne bi verovatno igrao u Lučanima. Ovako, nova šansa da se Glazer istakne.

Potom i Saša Stamenković na suprotnom kraju brani pokušaj Kataija, opet po Ivanićevom nacrtu, ali već u 68. minutu Mladost je konačno kaputirala. Na već opisan način, uz dozu Varjačićevog baksuzluka, negde je i morao da se desi kada 90 minuta igraš s jednom nogom u sopstvenom petercu.

MLADOST - CRVENA ZVEZDA 0:1 (0:0)

/Dragović 68/

Stadion Mladosti u Lučanima

Sudija: Stefan Jeknić

Mladost (3-4-2-1): Stamenković 6 – Andrić 6, Milošević 6 (od 75. Divac), Joksimović 6 – Varjačić 6,5, Pejović 6, Tumbasević 6 (od 89. Todorović), Udovčić 6,5 (od 75. Pribaković) –Žunić 5,5 (od 75. Alempijević), Veličković 5,5 – Bojić 5,5 (od 46. Silue 5,5).

Crvena zvezda (4-1-4-1): Glazer 6,5 – Mimović 6, Điga 6 (od 67. Milunović 6,5), Dragović 7, Radojević 5,5 (od 56. Hvan 6) – Mijailović 6 – Katai 5,5 (od 77. Endijaje), Kanga 5,5, Šljivić 5,5 (od 56’ Ivanić 6,5), Olajinka 6 – Sremčević 5,5 (od 56’ Kraso 6,5).

Igrač utakmice: Aleksandar Dragović


MOZZART BET SUPERLIGA, 34. kolo

Napredak – Partizan 3:3 (3:1)

/Majdevac 19, 51, Bastajić 26 - Filipović 7, Janković 81, Zahid 89/

TSC – Radnički 1923 4:3 (3:0)

/Jovanović 6, Đakovac 10, 56, Stojić 15 - Vižđi 60, Gluščević 78, Bukumira 91/

Vojvodina - Čukarički 2:3 (0:2)

/Zukić 79, Vukanović 90+4 - Nikčević 12, Ivanović 43, Miladinović 59/

Mladost Lučani - Crvena zvezda 0:1 (0:0)

/Dragović 68/



tagovi

Mladost LučaniFK Crvena zvezdaAleksandar DragovićMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara