Maks Šercer (AFP)
Maks Šercer (AFP)

Pregovori Lige i Unije opet ušli u slepu ulicu: Otkazan početak MLB sezone

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.03.22. | 12:31

Crvena linija ispod koje igrači ne idu je povećanje granice za taksu na luksuz koja je u poslednjih 11 godina porasla samo za 18 odsto, dok su prihodi timova uvećani za čak 70 odsto

Sezona u najkvalitetnijoj bejzbol ligi MLB trebalo je da počne 31. marta. Ali, pemijerne utakmice sigurno neće biti odigrane pre 7. aprila jer nije okončan lokaut, prvi posle 27 godina, a deveti u istoriji Lige, koji je počeo u decembru.

Kako izveštavaju američki mediji vlasnici MLB timova i Unija igrača (MLBPA) daleko su od dogovora oko novog Kolektivnog ugovora, pa bi pauza mogla da potraje i mesecima.

Izabrane vesti

Poslednji sastanak koji je trajao više od 20 sati. I pored nepostojanja novog dogovora, sezona je mogla da se igra u produžetku aktuelnog, ali su vlasnici timova i MLB odlučili da nametnu lokaut, koji, između ostalog, sprečava igračima da treniraju u zvaničnim objektima, potpisuju nove ugovore i zabranjuju bilo kakav odnos između franšiza i sportista, što uključuje zamrzavanje plata i troškova.

MBL pristao da granica za porez na luksuz bude na 220.000.000 dolara u trogodišnjem periodu. Igrači, međutim, ne prihvataju da se crta podvuče ispod 238.000.000, sa progresivnim povećanjem na 263.000.000 za 2026. godinu do kada bi budući ugovor važio.

Liga je predložila i povećanje minimalne zarade na 700.000 dolara, skoro sedam puta više nego danas, uz bonus od 30.000.000 za mlade igrače, što bi uvećalo njen trošak trošak za 100.000.000 po sezoni.

Međutim, porez na luksuz je jedna od crvenih linija ispod koje Unija ne želi da ide, jer veruje da je dozvoljavanjem veće potrošnje franšizama to glavni način da se povećaju plate igračima.

MLB i NBA su jedine dve velike lige sa takozvanim "mekanim" seleri kepom, koji omogućava timovima da ga prekorače u zamenu za plaćanje luksuza koji se raspoređuje na ostale. NHL, NFL i MLS imaju daleko restriktivnije mere ograničenja plata.

Robert Manfred, komesar MLB, izjavio je da je otkazivanje starta najbolji mehanizam za zaštitu sezone.

"Neuspeh pregovora nije nastao zbog nedostatka napora na obe strane, ali nažalost naš predlog je već uključivao koristi za igrače i navijače", naglasio je Manfred.

Obe strane će ponovo pregovarati u Njujorku. Igrači tvrde da su već pristali na pojedine ustupke, odnosno da da posle prvih pet godina ugovora sa franšizom ne traže izlazak iz obaveza kao što se to radi u NBA, što je bila još jedna od njihovih crvenih linija na početku pregovora.

Iz Unije su poručili da je razlog zašto sezona ne počinje na vreme veoma jednostavan:

"Lokaut je poslednje ekonomsko oružje. To je industrija od više od 10.000.0000.0000 dolara godišnje, tako da je njihova odluka doneta svesno, znajući da napadaju sredstva koja generišu njihov novac, a to su igrači."

Glavna zamerka igrača je da je granica preko koje se plaća taksa na luksuz porasla samo 18% od 2011. godine, na 210.000.000 dolara, dok su prihodi Lige u istom periodu porasli za čak 70%, na 10.700.000.000 (pre pandemije).

Ko će više da izgubi kašnjenjem sezone?

Igrači će ostati bez plata tokom prinudne pauze, ali će i vlasnici podneti finansijski udarac, jer neće biti prihoda od utakmica kao što je to bio slučaj 2020. kada je sezona odložena do jula zbog kovida. Igrači će prema nekoj računici dnevno gubiti 20.500.000 dnevno, a najviše će biti "oštećeni" naravno najplaćeniji, poput Maksa Šercera. Sindikalni predstavnik i ol-star bacač koji se pre tri meseca preselio iz Dodžersa u Metse (130.000.000 dolara za tri sezone) svakog neradonog dana sezone gubio bi oko 233.000 dolara.

Krajnja opcija MLBPA bi mogla da bude pokretanje antimonopolske tužbe protiv Lige, kao što su to uradili NFL igrači 1992. i 2011 godine. Ali, taj potez bi bio radikalan, jer prema saveznim zakonima SAD, Unija bi prethodno morala da se rasformira, što bi moglo da ugrozi čitavu sezonu...


tagovi

MLB

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara