Danijele de Rosi (©Reuters)
Danijele de Rosi (©Reuters)

Buongiorno Italia: De Rosi priziva epsku priču kao pre šest godina, strastvenih šest dana Boginje

Vreme čitanja: 6min | čet. 09.05.24. | 13:52

Liga Evrope: Roma veruje u čudo u Leverkuzenu, Atalanta ima šansu da ispiše istoriju u narednih šest dana

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Danijele De Rosi je bio na terenu Olimpika te magične aprilske noći 2018. godine. Štaviše, transformisao je najstrožu kaznu u gol u pobedi 3:0 nad Barselonom Lea Mesija. Pobeda s kojom su Đalorosi preokrenuli rezultat i poraz u prvom meču 4:1 u četvrtfinalu Lige šampiona. Ne čudi, zato, što je pred meč sa Bajerom iz Leverkuzena, trener Rome prizvao u sećanje najepskiju pobedu Rome u Evropi uz onu od pre 40 godina kada su izbacili Dandi Junajted iz Kupa šampiona posle poraza u prvom meču u Škotskoj (0:2).

Izabrane vesti

Današnja Roma nije mnogo slabija, ako je uopšte slabija, od one iz aprila 2018. godine (iz tog tima su još uvek u Trigoriji samo El Šaravi i Pelegrini), a Bajer uz svo poštovanje nema kvalitet tadašnje Barse sa Mesijem, Suarezom, Inijestom, Busketsom, Rakitićem, Pikeom, Đordi Albom...

Kuriozitet je da se De Rosi opredelio da igra sa formacijom 3-5-2, baš kao i Euzebio Di Frančesko pre šest godina. Podsetimo, Di Frančesko je tada isključivo forsirao odbranu sa četiri defanzivca.

Prema najavama Roma će pokušati da napravi podvig sa duplim špicom pošto bi Lukaku i Ejbraham trebalo da igraju zajedno od prvog minuta. Dibala će čekati šansu na klupi i De Rosi će ga ubaciti u vatru samo ako Roma bude u prilici da stigne do produžetaka ili eventualnog prolaza u finale Lige Evrope.

21.00: (1,55) Bajer Levekruzen (4,20) Roma (6,15)

Big Rom je u ovosezonskoj Ligi Evrope postigao sedam golova, međutim u poslednja tri meča nije uspeo da se upiše u listu strelaca. U svojoj karijeri samo jednom na međuanrodnoj sceni je vezao četiri meča bez postignutog gola, u dresu Anderlehta pre 13 godina. Upravo se od Lukakua očekuje da večeras napravi razliku u korist Rome.

ROMA 3-5-2: Svilar – Mančini, Endika, Spinacola – Čelik, Kristante, Paredes, Pelegrini, El Šaravi – Lukaku, Ejbraham

ATALANTA MOŽE DA ISPIŠE NAJSJAJNIJE STRANICE ISTORIJE

Atalanta bi u sledećih šest dana mogla da ispiše najsjajnije stranice svoje istorije: plasman u finale Lige Evrope, plasman u Ligu šampiona preko prvenstva, osvajanje Kupa Italije. Da bi stigla do tih ciljeva Boginja mora da savlada Olimpik iz Marseja, Romu i Juventus.

Klub iz Bergama nije nikada stigao do finala jednog evropskog takmičenja, a u svojim vitrinama ima samo jedan Kup Italije osvojen 1963. godine (i tada je u finalu bio protivnik tim iz Torina, ne Juventus već Granate).

21.00: (1,95) Atalanta (3,60) Marselj (4,20)

Protiv Olimpika iz Marseja Atalanta ne može da računa na Kolašinca, Holma i Toloija, ali je zato u napadu pokrivena do zuba. Postoji mogućnost da De Ron bude prekomandovan u odbranu, ne bi bilo prvi put, s idejom da se napravi prostor za Pašalića koji igra u životnoj formi i bio bi greh ostaviti ga na klupi.

U napadu su Skamaka i Kopmejners sigurni. Skamaka je postigao pet od poslednjih sedam golova Atalante u nokaut fazi Lige Evrope i budući da neće moći da igra finale Kupa Italije (kartoni) njegova uloga startera večeras i u nedelju protiv Rome je sigurna. Veliko je pitanje kako će Gasperini rasporediti minutažu drugih napadača budući da za jedno mesto konkurišu De Ketelare, Mirančuk i Lukman. Belgijanac je, barem prema informacijama koje stižu iz Zingonije, favorit da počne večerašnji duel.

Na ruku Atalante, osim forme, ide i tradicija. Olimpik nije uspeo da pobedi italijanske timove na poslednjih osam okršaja, dok je na Apeninskom poluostrvu uspeo samo jednom da izađe kao pobednik i to pre dve decenije na San Siru protiv Intera.

ATALANTA 3-4-1-2: Muso – Skalvini, Hijen, Đimšiti – Zapakosta, De Ron, Ederson, Ruđeri – Kopemejners – Skamaka, De Ketelare

PIOLI U NAPOLI, KONSEISAO U MILAN

Trenerska vrteška se zavrtela u Seriji A i pre završetka šampionata. Dobar deo timova iz vrha tabele će promeniti šefove stručnog štaba. Milan i Napoli sigurno. Juve, Bolonja i Fjorentina verovatno dok je Danijele De Rosi blizu novog ugovora sa Romom, ali još uvek nije sve utanačeno.

Predsednik Napolilja Aurelio de Laurentis je, izgleda, prelomio: želi Stefana Piolija za novi početak Azura posle katastrofalne sezone. Piolija je, sve do Miliana, bio glas da odlično počne novu avanturu i da završi vlo uspešno prvu sezonu a da onda sledi pad. Tako je bilo sa Bolonjom, Lacijom, Fjorentinom, Interom. Tek je u Milanu promenio taj narativ osovojivši skudeteo u drugoj sezoni.

Druga karakteristika Piolija koja je kompatibilna sa De Laurentisom je njegov stil rada: za razliku od Antonija Kontea ili Mauricija Sarija ne pretenduje da mu budu dovedeni igrači koje želi već radi sa onima koje mu klub stavi na raspolaganje.

De Laurentis je ponudio Pioliju dvogodišnji ugovor sa opcijom za treću sezonu uz platu od 3.000.000 evra. Cifra je značajno manja od one koju Pioli ima u Milianu 4.500.000, ali se veruje da bi sa bonusima i činjenicom da će Milian morati da plati otpremninu Pioliju, italijanski stručnjak na kraju imati svoja četiri i po miliona godišnje.

Na drugoj strani Seržo Konseisao će konačno danas videti Viljaša Boaša novog predsednika Porta i kako stvari stoje trebalo bi da dobije zeleno svetlo za transfer u Milan.

Konseisao u potpunosti odgovara identikitu koji su vlasnici Milana fiksirali a to je da je stranac, da ima međuanrodno iskustvo i da ima odličan „track record“ u lansiranju mladih fudbalera i njihovoj valorizaciji na tržištu. Drugim rečima, sve što je Konseisao radio prethodnih godina u Portu lansirajući fudbalere od Diaza do Otavija.

Međutim, nisu svi saglasni sa Milanovom filozofijom. Bivši trener Milana Fabio Kaelo smatra da je pogrešno tražiti trenere strance kada je moguće doći do italijanskih stručnjaka koji su trenutno bez posla (Antonio Konte, Mauricio Sari) ili su spremni za kvalitativni skok u karijeri (Tijago Mota i Đan Pjero Gasperini) ili daju garancije poput Maksa Alegrija.

JUVEOVA LISTA POJAČANJA

Tehnički direktor Stare dame Kristijano Đuntoli je napravio paralelno nekoliko lita sa fudbalerima koji bi trebalo da napuste Juventus, oni koji su pod znakom pitanje, oni koji bi mogli da budu žrtvovani da bi se obezbedio novac za potrebna pojačanja i naravno dugačku listu fudbalera koji interesuju Bjankonere.

Golman Monce Di Gregorio je viđen kao čuvar mreže budućnosti. On bi trebalo da dođe ovog leta i da uz Ščesnija dodatno napeduje i da od leta 2025. godine postane prvi golman. U odbrani je prvi cilj Kalafjori iz Bolonje.

Najveće promene će biti na sredini terena pošto su na Đuntolijevom spisku Kopmejners, Samardžić, Tiram, Frendrup i Kolpani. Velike rotacije se spremaju i u napadu jer će uz Vlahovića, Jildiza i eventualno Kjezu dres Bjankonera u sledećoj sezoni nositi barem dvojica – trojica novih napadača. Prva želja je Zirkze, pogotovo ako Tijago Mota preuzme mesto Alegrija na klupi Stare dame, alternativa je Retegi dok su kao krilni napadači notirani Gudmudson i Lauriente.

Za razliku od Vlahovića koji sigurno ostaje u Juveu, Filip Kostić će posle dve sezone napustiti Kontinasu, ali nije rečeno da će otići sa Apeninskog poluostrva pošto ima nekoliko klubova u Seriji A koji razmišljaju da probaju da ga angažuju.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

LIGA EVROPE – POLUFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

21.00: (1,95) Atalanta (3,60) Marselj (4,20), prvi meč: 1:1

21.00: (1,55) Bajer Levekruzen (4,20) Roma (6,15), prvi meč: 2:0

***kvote su podložne promenama



tagovi

RomaLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara