Brejvsi kreću u pohod na veliko finale MLB (©Reuters)
Brejvsi kreću u pohod na veliko finale MLB (©Reuters)

Atlanta hrabro napada Dodžerse

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.10.20. | 13:55

Zbog virusa korona svi mečevi će biti odigrani na neutralnom terenu u Arlingtonu

Za postizanje vrhunskih rezultata potrebni su znanje, veština, posebno sreća, ali će se bejzbolaši Atlante u finalu Nacionalne lige (NL) elitnog svetskog šampionata (MLB) uzdati i u svoju hrabrost. Zato, valjda, i nose prikladno ime – Brejvs (hrabri), jer će naspram njih u borbi iz koje pobednik, a to će biti tim koji zabeleži četiri pobede, stiče pravo igranja u velikom finalu, biti najuspešniji kolektiv u prvom delu sezone – Los Anđeles Dodžersi.

Družinu iz Kalifornije je tokom skraćene sezone sunce grejalo, a izabranici menadžera Dejva Robertsa su povoljnu klimu, odnosno odličnu formu, iskoristili da ostvare sjajan skor u ligaškom delu sezone (43-17, 71,7%), dok je tim iz grada koka-kole svoje navijače častio pićem zadovoljstva u 35 od 60 odigranih mečeva do plej-ofa (58,3% uspešnosti). Potom su u doigravanju, kao i njihov večerašnji rival, umesto žestokim pićem konkurente opijali odličnim udarcima i još boljom odbranom.

Izabrane vesti

Los Anđeles je bez poraza prošao Milvoki (2:0) i San Dijego (3:0), Brejvsi su prvo počistili Sinsinati, zatim je pao i Majami. Ako desnica Vokera Bjulera, 26-godišnjeg Ol-star igrača iz Leksingtona, startnog bacača Los Anđelesa u uvodnoj utakmici ove serije, bude zasvirala kao što to čini beogradski pop bend, ‘’imenjak’’ njegovog rodnog grada, biće slavlja u redovima šetostrukog MLB prvaka, prvog kluba u najjačoj svetskoj ligi u čijim redovima je zaigrao tamnoputi igrač.

Tokom ovogodišnjeg plej-ofa bacao je samo u osam ininga , omogućivši protivnicima u proseku 3,38 poena po devetini (ERA), dozvolio im je i 1,38 „šetnji“ i dobrih udaraca po iningu (WHIP), na svoj konto nije upisao ni pobedu ni poraz.

Na drugoj strani, Atlantu će kao početni pičer predstavljati Maks Frid, koji udarače preskače poput prepona, što i ne čudi s obzorom da je rođen u Santa Moniki, dubokoj atletskoj jazbini SAD.

Drugoplasirani po broju pobeda u prvom delu sezoni NL nije ostvario bilo kakav skor u prva dva kola doigravanja, ali je bacao 11 ininga. Statistika kaže da mu je ERA 3,27, WHIP 1,09, što znači da duel protiv Bjulera započinje sa boljim performansama u poređenju sa kolegom iz suprotnog tabora.

Ukoliko Brejvsi savladaju Dodžerse, tim iz Kalifornije će zahvaljujući činjenici da je Frid došao na svet u predgrađu „grada anđela“, biti bar donekle srećni, iako bi se popeli na deveto nebo u slučaju trijumfa svojih ljubimaca. Kad je napadački red u pitanju, zaista je teško reći ko će biti u prednosti, jer obe ekipe izvanredno napadaju.

Jedan od najboljih napadača lige, ovosezonsko pojačanje Los Anđelesa Muki Bets ostvario je najviše poena (ran) u dosadašnjem toku plej-ofa Nacionalne lige (6). Međutim, to je kap u moru ako se pogledaju brojke prvog udarača trostrukog šampiona MLB-a, a one kažu da je Trevis Darno, prva palica Atlante, na čelu liste igrača koji su omogućili najviše poena svom timu u trci koja se završava šampionskim naslovom (RBI), poziciju niže zauzima u ispaljivanju neuhvatljivih udaraca (hit), čak mu je i procenat uspešnih udaracama (AVG) iznad Betsovog - 42,1 naspram 36,8.

Pravi majstori bez dobrih pomoćnika ne mogu ništa, pa će Kodi Belindžer i Kori Siger podupirati Betsa, a uzdanica čete Brajana Snikera i podrška Darnou biće pre svih Ronald Akunja Junior (AVG 27,3, 4 poena, šest hit udarac). Pojedinac bez tima je isto što i tikva bez korena, a matematički gledano, ne zna se koja od ove dve ekipe je bolja u zbiru, samo što su uloge podeljena.

Dodžersi bolje udaraju (AVG 25,8 – 23), efikasniji su (30-24 poena) u plej–ofu 2020, no Brejvsi se hrabrije brane, tako da su na koti 1 kad je reč o omogućenim poenima po iningu (0,92 nasuprot 2 koliko dopušta Los Anđeles), a WHIP im je 0,8, dok Dodžerse to „košta“ 0,96. U obe odbrambene kategorije društvo iz Džordžije je na vrhu NL, a ekipa iz Kalifornije stepenik niže.

Sve će da puca u Teksasu, čak će i rendžeri morati da nađu sklonište. Paljba iz palica čuće se daleko.

MLB - FINALA KONFERENCIJA

NL - PRVI MEČ

Utorak

02.05: (1,65) Los Anđeles Dodžers - Atlanta (2,24)

AL - DRUGI MEČ

Ponedeljak

22.05: (1,65) Tampa Bej - Hjuston (2,24) /u seriji: 1:0/

PIŠE: DRAGAN STOJIĆ


tagovi

BejzbolMLBDodžersLos Anđeles DodžersAtlanta Brejvs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara