Žarko Lazetić (©Starsport)
Žarko Lazetić (©Starsport)

Lazetić iskreno: Da li možemo da budemo srpski Leverkuzen? To je utopija, fali nam 50.000.000 evra

Vreme čitanja: 5min | čet. 09.05.24. | 10:47

”Rekao sam igračima prošle godina da je drugo mesto kao titula“, navodi šef struke Topolčana

Uspeo je TSC da pobedom protiv Radničkog iz Kragujevca (4:3) tri kola pred kraja prvenstva obezbedi mesto u takmičenjima UEFA i narednog leta. Međutim, i dalje ostaje nejasno iz kog takmičenja će krenuti evropski voz Topolčana. Ukoliko tim iz Bačke Topole ostane na poziciji broj tri, moraće da čeka ishod finala Kupa Srbije, gde mu više odgovara da pobedi Crvena zvezda, jer u tom slučaju ima zagarantovanu grupnu fazu Lige konferencije. U slučaju da slave Novosađani, moraće četa Žarka Lazetića da zasuče rukave i krene od drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Uspeju li pak aktuelni vicešampioni da ponove prošlosezonski uspeh i preteknu Partizan, krenuće od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, stepen niže nego prošlog leta kada su igrali protiv Brage.

Pokazao je tim iz Bačke Topole ove sezone da može da se nadmeće sa svima, da je u stanju da dva puta savlada Partizan, da u derbijima dobije Čukarički, Vojvodinu, Spartak na strani, ali i da i dalje nema rešenje za tim iz Ljutice Bogdana. Krenulo je sve od prijateljske utakmice kada je u strašnom naletu bio tim Baraka Bahara koji je i tada upisao ubedljivu pobedu (3:0). Remi na stadionu „Rajko Mitić“ (1:1) bio je pokazatelj taktičke evolucije Topolčana, ali i znak slabosti i najava Zvezdinog rastanka sa izraelskim stručnjakom. Naredna dva duela pripala su „novom“ šefu struke šampiona, Vladanu Milojeviću. TSC je opet TSC pokazao zube, ali ostao kratkih rukava.

Izabrane vesti

Vezaće Topolčani dve sezone za redom u vrhu srpskog fudbala, a nije nemooguće da ponovo razdvoje večite rivale. Po okončanju utakmicu sa Kragujevčanima, potegla se upravo tema oko izdanja TSC-a, ali i pitanje mogu li oni da se možda narednog leta uključe u borbu za titulu?

Realno je stanje sagledao šef struke aktuelnog vicešampiona, Žarko Lazetić, praveći poređenje Mozzart Bet Superlige sa pojedinim šampionatima širom Evrope, uz usputnu paralelu poređenja svog tima sa onim iz Ljutice Bogdana. Minhenski Bajern je posle 11 uzastopnih titula skinut sa trona, dok je u Hrvatskoj neprikosnoven zagrebački Dinamo, uz još nekolicinu primera.

Na toj utakmici je bilo sve okej (Crvena zvezda – TSC 2:1 prim. aut.), sve okolnosti dobre. Zvezda je bila bolja, ja sam to rekao i čestitao im. Fali nam pedeset miliona evra, šalim se. Zvezda je najkvalitetnija ovde, to su pokazali. Poseduju igrače koji imaju vrednost kakvu imaju, jednostavno, bolji su od svih. Ovde da uđeš u trku za titulu, to je skoro nemoguće. Rekao sam igračima i prošle godine da je drugo mesto kao titula, u uslovima gde smo mi. Teško da neko može da se umeša u borbu za titulu ovde. Zvezda je mnogo odskočila, Bajern u Nemačkoj, Zvezda u Srbiji. Posle 11 godina se pojavio Leverkuzen, a da li možemo da budemo taj Leverkuzen? Vrlo teško. Do svega je, zajedno. Zvezda je najkvalitetnija, oni imaju budžet 60.000.000 evra, a mi 5.000.000. Mnogo je teško takmičiti se. Kao Ferencvaroš u Mađarskoj, to su timovi koji su mnogo iznad drugih“, naveo je Lazetić na konferenciji za medije nakon utakmice protiv Kragujevčana, posle pitanja novinara.

Ipak, mladi strateg ističe da je njegovom timu cilj da pobedi sve i da bude ispred svih. Mada to nije baš realno…

Na nama je da budemo najbolji što možemo. Pre početka sezone smo želeli da budemo ispred Zvezde, želećemo i sledeće, to je legitimno, želimo da pobedimo svaku utakmicu, da budemo ispred svih kojih možemo. Stalno govorim, u prvih deset kola formiraš svoj cilj, Radnički je to uspeo tek kad je došao Feđa. U prvih deset kola ti misliš da si mnogo dobar ili da si mnogo loš, a onda kreneš dobro i na talasu toga ideš i formiraš neke nove ciljeve. Mi smo bili super posle desetak kola i rekli smo: ‘Uh, možemo’. Znamo da je titula ovde iluzija i utopija, ali ulazimo u svaku utakmicu sa željom da je pobedimo, nekad to bude dobro, nekad loše, budemo žrtve toga. Ali to se neće promeniti dok sam ja tu. Tako smo igrali sa Zvezdom, Partizanom, u Evropi“, rekao je Žarko Lazetić.

Odigrao je tim iz Bačke Topole osam evropskih utakmica ove takmičarske godine i doživeo je sedam poraza, uz jedan remi. Ni tada nije očajavao mladi trener, smatrajući sve prikazano dobrom prilikom za skupljanje iskustva. Znao je to i da opiše rečima da je njegov tim na Harvardu ili da je uspeo da napuni torbu. Čak ni kada je Frajburg u Nemačkoj potopio TSC sa pet komada, nije hteo šef struke aktuelnog vicešampiona Srbije da demorališe tim, već da sve posmatra kroz prizmu pozitive.

Uz sav respekt budžeta Zvezde ili neke druge ekipe, i kad odemo i primimo pet golova od Frajburga, sve je okej što se mene tiče dokle god pokušavamo da radimo to što treniramo. Možda možemo i da izgubimo 1:0 i da bude kao super je, ali poenta je šta smo mi uradili u tom vremenu tamo i da li smo pokušali da pobedimo tu utakmicu. Tako treniramo svaki dan, tako se trudimo da se ponašamo u odnosima. I kad od toga malo odstupiš onda si u problemu za dalju budućnost. Možda ćeš imati neki trenutni rezultat, ali poenta je da imaš konstantnost, a nama je to najvažnije. Prošle godine Evrope, ove godine Evropa, to je ono što smo mi želeli“, podvukao je Lazetić.

A kako bi se TSC ponovo snašao u kvalifikacijama za Ligu šampiona? Prošle sezone im je lekciju očitala Braga, a sada bi Topolčani ukoliko završe drugi u domaćem prvenstvu mogli da odmere snage sa Fenerbahčeom, Salcubrgom, Dinamom iz Kijeva.

Ušli bi konkurentniji, to pokazuju i ove utakmice koje igramo u našoj ligi. Nama je Evropa puno pomogla, ali, opet bi zavisilo i od protivnika. Pre je bio samo jedan krug pa je bilo odmah na nekog težeg. Hipotetičko je pitanje, ali spremni smo za Evropu, pogotovo što su igrači igrali već to takmičenje. Zajedno smo još duže nego pre godinu dana“, rekao je za kraj šef stručnog štaba TSC-a.


tagovi

Žarko LazetićMozzart Bet SuperligaTSC Bačka Topola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara