Igrači iz prvog kruga drafta 2014. (©AFP)
Igrači iz prvog kruga drafta 2014. (©AFP)

Alternativna istorija NBA lige: Gde bi igrali Jokić, Embid, Bogdan da smo 2014. znali šta i danas?

Vreme čitanja: 9min | čet. 09.05.24. | 01:38

Iliti - sve klopke NBA drafta…

Stručnjaci kažu: naredni draft biće biti jedan od slabijih u istoriji NBA lige. Svakako ni blizu onog čuvenog iz 1996, koji nam je dao Kobija Brajanta, Reja Alena, Stiva Neša, Alena Ajversona, Peđu Stojakovića i da ne nabrajamo dalje. Da ne pominjemo legendarnu klasu 1984. na čelu sa Majklom Džordanom, Džonom Stoktonom, Čarlsom Barklijem i Hakimom Olajdžuvonom.

Ali i stručnjaci greše što najbolje možemo da vidimo na primeru klase 2014. koja je izrodila i trostrukog MVP-a najjače košarkaške lige sveta Nikolu Jokića. U stvari, ona nam je dala poslednja četiri laureata NBA lige, pošto je na tom draftu izabran i Džoel Embid. I mada je Embid bio visoko plasiran na trećem mestu, činjenicu da ni najveći eksperti nisu svevideći pokazuje baš to što je Jokić biran tek na 41. mestu, u drugom krugu dakle.

Izabrane vesti

Prvi pik tada je bio Endrju Vigins, drugi Džabari Parker, a vreme je pokazalo koliko su svi potcenili aktuelnog asa Denver Nagetsa. I baš tu dolazimo do teme ovog teksta, jer sada je i Klivlendu i Milvokiju jasno koliko su promašili.

A, šta bi bilo da su znali? Ili da imaju vremensku mašinu, pa da se vrate ovih 10 godina i sada izaberu one koji su zaista najviše pokazali? Ko bi gradio franšizu na Jokiću, ko na Embidu, a gde bi igrao recimo Bogdan Bogdanović, 27. pik na draftu 2014. godine?

Tom tematikom pozabavio se I-Es-Pi-Enov (ESPN) Džeremi Vu, uz pomoć analitičara Kevina Peltona i napredne i prilično komplikovane WARP (Wins Above Replacement Player) statistike i došao do zaključka da bi NBA liga igrala sasvim drugačije. Pa da počnemo.

1. pik: Klivlend Kavalirs

Nikola Jokić, centar, Mega, WARP: 120,4

U realnom svetu 41. pik, Denver Nagetsa. Klivlend je birao Enrdjua Viginsa.

Sad je lako reći, ali u to vreme mnogi su sumnjali u Nikolino telo i njegove atletske sposobnosti. Nagetsi su se pak koncetrisali na njegova dodavanja, raznovrsnost u napadu i odlučili da se kockaju. Jokićeva titula MVP-a Jadranske lige svakakom im je olakšala izbor.

Uboli su bingo. Jokić je polako postajao sve jači i jači i sada je prva Zvezda lige. Šest puta je bio učesnik ol-star utakmice, MVP lige 2021, 2022. i evo sada 2024. Možda je i nepravedno izostavljen 2023, ali je tada Denveru doneo istorijsku titulu. Najdominantniji igrač današnjice o čemu svedoči i WARP ocean 120,4. Uporedite je sa sledećim igračem na listi i biće vam jasnije.

2. pik: Milvoki Baks

Džoel Embid, centar, Kanzas, WARP: 69,8

U realnom svetu 3. pik, Filadelfije Seventisiksers. Milvoki je birao Džabarija Parkera.

Još jedan promašaj, mada ovde možemo čak da ga pravdamo. Jeste Embid MVP lige iz 2023, jeste sedmostruki ol-star igrač, ali njegovu statistiku značajno su oštetile česte povrede zbog kojih je presedeo sezone 2014/2015 i 2015/2016 i sve skupa za narednih osam godina odigrao svega 433 utakmice. Uostalom, zbog povrede stopala je i pao na tek treće mesto na draftu 2014. Kavsi su ga videli kao prvog pika, ali kako je operisan u nedelji pre drafta odustali su. Filadelfija je razmišljala dugoročno, u to vreme “tankovala” i uzela kao kao trećeg pika. Isplatilo se.

3. pik: Filadelfija Seventisiksers

Klint Kapela, centar, Elan Palon, WARP: 50,6

U realnom svetu 25. pik, Hjuston Rokitsa. Filadelfija je birala Džoela Embida.

Znalo se da kod njega ima prostora za ogroman napredak, ali 2014. još je bio sirov talenat. Samo što niko nije očekivao da će tako brzo napredovati. Klint Kapela je već u drugoj sezoni postao startni centar Hjustona i brzo postao jedan od najproduktivniji centara lige. Sada igrač Atlante, najbolji period karijere je imao uz Džejmsa Hardena u Hjustonu. I mada nikada nije bio ol-star igrač u svakoj od poslednjih sedam sezona je u proseku beležio dabl-dabl učinak. Pouzdan igrač.

4. pik: Orlando Medžik

Zek Lavin, bek, UCLA, WARP: 46,1

U realnom svetu 13. pik Minesote Timbervulvs, Orlando je birao Arona Gordona.

U jedinoj sezoni na UCLA univerzitetu u igru je ulazio sa klupe i prosečno beležio 9,4 poena. Tada su ga smatrali velikom kockom: izuzetno rizičan izbor, ali potencijalno i velika nagrada. Atleta kakav se retko viđa. Jeste mu trebalo vreme, ali na kraju je uspeo da se izbori za svoje mesto pod NBA suncem. Ol-star igrač je postao tek kada je stigao u Čikago Bulse u svojoj četvrtoj sezoni. Tamo je stigao u velikom trejdu koji je u Minesotu poslao Džimija Batlera. Preživeo je kidanje Ahilove tetive, bio ol-star igrač 2021. i 2022. godine i postao jedan od boljih poentera lige. Da za 10 sezona zbog povreda nije odigrao samo 580 utakmica na ovoj bi listi bio ispred Kapele, ali je svakako zaslužio više od zvanja 13. pika.

Adam Silver i Džulijus Rendl (©AFP)Adam Silver i Džulijus Rendl (©AFP)

5. pik: Juta Džez

Džulijus Rendl, krilni centar, Kentaki, WARP: 38,1

U realnom svetu 7. pik LA Lejkersa, Juta je birala Dantea Egzuma

Nije se Juta usrećila sa Danteom Egzumom koga su povrede osakatile na početku karijere. Da su to mogli da predvide, u Solt Lejk Sitiju bi svakako birali Džulijusa Rendla, koji tokom karijere prosečno beleži 19,1 poen uz 9,4 skokova. Tri puta je bio ol-star igrač, svaki put u Njujork Niksima, a 2021. dobio je i nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Gubi više lošti nego što bi smeo, nije baš najsjajniji u odbrani, ali jeste snažan i koristan igrač i problem za svakog čuvara.

6. pik: Boston Seltiks

Eron Gordon, krilo, Arizona, WARP: 35,8

U realnom svetu 4. pik Orlando Medžika, Boston je birao Markusa Smarta

Pitanje je kako bi se sve odvijalo za Erona Gordona da ga sudbina nije 2021. poslala u Jokićev Denver. U Orlandu je bio samo solidan, uzimao loše šuteve, a na kraju je osvojio šampionski prsten sa važnom ulogom u Nagetsima. Okoristio se Jokićevim plejmejkerskim statistikama, dao ogroman doprinos u odbrani i mogli bismo da raspravljamo o tome da li bi on trebalo da bude ispred Rendla. Mada, Rendl nema Jokića uz sebe. Ali Gordonov slučaj pokazuje koliko stvari treba da se poklopi jednom igraču da bi ostvario pun potencijal.

7. pik: Los Anđeles Lejkersi

Bogdan Bogdanović, bek, Partizan, WARP: 31,8

U realnom svetu 27. pik Feniks Sansa, LA Lejkersi su birali Džulijusa Rendla.

Bogdanović je pre odlaska u NBA ligu odigrao još tri sezone u Fenerbahčeu, a do tada su Sakramento Kingsi već otkupili njegova prava u trejdu koji je u Finiks poslao Markiza Krisa. I odmah je Bogdanović pokazao da je NBA kalibar i onda 2020. dobio jak ugovor u Atlanti Hoks. Tokom karijere preko bare za tri šutira sa 38 odsto uspešnosti. U svakoj od sedam NBA sezona je imao dvocifren košgeterski učinak. Konstantan i bez sumnje potcenjen na tom draftu. Mada Finiks od njega nije imao prevelike koristi. Da su znali, možda ga se ne bi tako lako odrekli.

8. pik: Sakramento Kings

Markus Smart, bek/krilo, Oklahoma Stejt, WARP: 31,0

U realnom svetu 5. pik Boston Seltiksa, Sakramento je birao Nika Stauskasa

Nije izraziti poenter, ali skače, asistira, a nešto i ubaci. O drugom kraju terena da ne pričamo: 2022. je proglašen za najboljeg defanzivca lige, a tri puta je bio u najboljoj defantivnoj petorci. Imao je važnu ulogu u Bostonu pre no što je prošlog leta trejdovan u Memfis. Ovu sezonu je uglavnom presedeo zbog povrede.

9. pik: Šarlot Hornets

Džordan Klarkson, bek/krilo, Misuri, WARP: 26,5

U realnom svetu 46. pik LA Lejkersa (trejdovan iz Vašington Vizardsa), Šarlot je birao Nou Vonleja

Noa Vonli je sada u Kini, a Džordan Klarkson je od svih igrača na ovoj listi odigrao najviše NBA utakmica. Imao je i malo sreće, jer su Lejkersi tada gradili tim, pa je on kao mlad dobio minute. U svakoj sezoni, računajući i one u Klivlendu i sada Juti, beležio je dvocifren poenterski učinak, iako trojke šutira sa 33 odsto uspešnosti (u tri sezone u Misuriju je taj procenat bio 28 odsto što je verovatno uticalo na slab plasman). Godine 2021. proglašen je za najboljeg šestog igrača NBA lige.

10. pik: Orlando Medžik (posle trejda sa Filadelfijom)

Spenser Dinvidi, plejmejker, Kolorado, WARP: 26,1

U realnom svetu 38. pik Detroit Pistonsa, Orlando je (posle trejda sa Filadelfijom) birao Elfrida Pejtona

Veći deo prve dve sezone Spenser Dinvidi je proveo u razvojnoj Dži ligi, ali je onda imao sreće da ga 2016. uzme Bruklin, u to vreme u procesu “rebildinga”. U sezoni 2019/20 prosečno je beležio 20,6 poena uz 6,8 asistencija, bio više nego dobar i tokom mandata u Dalasu, sada je u Lejkersima, ima svoje nedostatke, u šutu pre svega, ali sa ove distance svakako je napravio više od Elfrida Pejtona.

11. pik: Čikago Buls (posle trejda sa Denverom)

Jusuf Nurkić, centar, Cedevita, WARP: 25,7

U realnom svetu 16. pik Denver Nagetsa (posle trejda sa Čikagom), Čikago je (posle trejda sa Denverom) sa 11. pika birao Daga Mekdermota

Svi već znamo da je Jusuf Nurkić isprva projektovan kao startni centar Denvera, ali ga je istisnuo momak koji je bio 25 pikova ispod, Nikola Jokić naravno. Nurkić je otišao u Portland i pre no što je polomio nogu izborio se za mesto prvog centra. Pristojan u defanzivi, dvocifren u poenima u svakon sezoni u Trejlblejzersima, uglavnom i u skokovima. Sasvim solidna NBA karijera.

Izbor Kajla Andersona (©AFP)Izbor Kajla Andersona (©AFP)

12. pik: Filadelfija Seventisiksers (posle trejda sa Orlandom)

Kajl Anderson, krilo, UCLA, WARP: 22,2

U realnom svetu 30. pik San Antonio Sparsa, Filadelfija je (posle trejda sa Orlandom) uzela Darija Šarića.

Sporednu je ulogu imao u Sparsima, ali ju je solidno obavljao s obzirom da je bio poslednji pik prvog kruga drafta. Koristan u rotaciji kasnije i u Memfisu i u Minesoti. Kajl Anderson je u NBA ligi odigrao 696 utakmica. Dario Šarić je na trenutke imao impresivnije brojke i ovde bi mogli da polemišemo, ali kriterijum mora da postoji, a kako je ovde to WARP statistika – Anderson.

13. pik: Minesota Timbervulvs

Džerami Grent, krilo, Sirakuza, WARP: 16,0

U realnom svetu 39. pik Filadelfije Seventisiksers, Minesota je birala Zeka Lavina.

Minesota je dakle ovde prošla odlično, ali samo zato što drugi nisu imali hrabrosti da se uzdaju u Lavina. Ali Grent je svakako prevazišao očekivanja. U Filadelfiji je doduše dobio priliku, iskoristio je i sada ima 160.000.000 dolara vredan ugovor sa Portaldnom. Nije baš idealan u skoku, ali je značajno popravio šut za tri poena sredinom NBA karijere, pa je počeo da igra i “streč” četvorku.

14. pik: Finiks Sans

Džo Heris, bek, Virdžinija, WARP: 15,0

U realnom svetu 33. pik Klivlenda, Finiks je birao Ti-Džej Vorena

Još jedan fin ulo viz drugog kruga drafta. Trebalo je Herisu nekoliko sezona da se namesti, ali kad je u Bruklinu dobio priliku pokazao se dovoljno dobar da tamo provede sedam sezona pre februarskog transfera u Detroitu. Za tri poena šutira sa 43,6 odsto uspešnosti, dva puta je po tom procentu bio najbolji u NBA ligi. Razvlači protivničke odbrane, brine o lopti, igra odbranu… Sve je bilo OK dok zglobovi nisu otišli.

15. pik: Atlanta Hoks

Endrju Vigins, bek, Kanzas, WARP: 13,5

U realnom svetu prvi pik Klivlend Kavalirsa, Atlanta je birala Adrijena Pejna

Omašila je Atlanta debelo sa Adrijenom Pejnom, koji je pre ubistva maja 2022. za hleb zarađivao u litanvskom Juventusu?! Ali i Klivlend je mogao bolje, jer Vigins nije igrama opravdao zvanje prvog pika. Sad, on jeste odigrao najviše minuta od svih igrača uz klase 2014, dao i najviše poena, sa Golden Stejtom osvojio titulu 2022, te sezone igrao i ol-star, bio najbolji ruki 2015, ali I-Es-Pi-Enova analiza zaključuje da on jednostavno nije bio toliko važan, uprkos dobrim borjkama (prosečno 18,5 poena, uz 4,5 skokova i 2,3 asistencije tokom karijere). Za nas pomalo iznenađujuć izbor, svakako nije za broj jedan, ali… Ako već citiramo ESPN moramo da poslušamo. WARP stastika je nemilosrdna.


tagovi

Nikola JokićNBA ligaNBA draftDenver NagetsKlivlend KavalirsBogdan Bogdanović

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara