Najdžel Hejs Dejvis (©MN Press)
Najdžel Hejs Dejvis (©MN Press)

Ne kaže se bezveze da je ranjeni lav najopasniji, Fener uzeo brejk! Ali, izgubio Vilbekina...

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.04.24. | 20:45

Ekipa Saše Obradovića bila u prednosti veći deo susreta, a onda sve uprskala u poslednja dva minuta i produžetku

Brejk u Atini, pa još jedan u Monaku! Biće ovo pakleno dobro četvrtfinale Evrolige, evidentno je to i posle nepunog prvog kruga utakmica! Isplatila se turska invazija na Kneževinu, Fenerbahče je uspeo da se iščupa iz nimalo dobrog uvoda i na kraju odveo meč u produžetak gde je na kraju dobio Monako rezultatom 95:91 (15:26, 22:20, 23:15, 21:20, 14:10 – 81:81 posle četiri deonice) čime je preuzeo komandu nad kompletnom serijom!

Zlata vredna pobeda, ali možda skupo plaćena? Fenerbahče je do brejka stigao uprkos povredi Skotija Vilbekina, koji nije bio u stanju da nastavi utakmicu od sredine treće četvrtine kada se požalio na povredu. Otišao je pravo u svlačionicu i više se nije vraćao na parket. Nije u ovom trenutku jasno koja je priroda Vilbekinove povrede, ali je sa terena izašao šepajući što ukazuje da je možda stradao skočni zglob ili koleno. Ostaje da se vidi i koliko bi potencijalno mogao najbolji strelac Fenerbahčea da bude van stroja, odnosno da li bi mogao da bude spreman za drugi meč koji se igra već u petak. Prema prvim fotografijama sa lica mesta, izgleda da je u pitanju koleno...

Izabrane vesti

Fenerbahče je i u Kneževinu stigao oslabljen neigranjem Džonatana Motlija zbog povrede noge, tako da pobeda još i više dobija na vrednosti! Ponajviše i zato što je Fenerbahče jako loše ušao u utakmicu i dozvolio protivniku ranu dvocifrenu prednost koju je Monako držao sve do pred kraj prvog poluvremena i nakratko na otvaranju nastavka, a onda je distanca počela da se topi što je na kraju dovelo do drame u kojoj se evropski šampion iz 2017. bolje snašao i napravio veliki rezultat!

Koliko je ova pobeda značila svima u Fenerbahčeu najbolje se videlo kroz urlik Šarunasa Jasikevičijusa onog trenutka kada je postalo jasno da će im pripasti ova utakmica i da preuzimaju kontrolu ove serije. Čak i da Monako dobije naredni meč, sledeća dva igraju se u Istanbulu u kojem je Fenerbahče prvi deo sezone završio sa samo dva poraza.

Monako je počeo silovit, a onda postepeno padao kako je vreme odmicalo. Posle dominantne prve četvrtine, ekipa Saše Obradovića izgubila je sve periode do kraja i imaće zbog čega da se češu po glavi. Ne samo zbog izgubljene utakmice, već pre svega što je desetkovani rival pokazao daleko veću želju i koncentracijom u najvažnijem periodu utakmice. Monako je delovao van balansa i harmonije kojom je zračio u dobrom delu sezone, što je na kraju skupo platio. I sada mora da zapne mnogo jače, ako želi da ostane u igri za četvrtfinale...

Monako je posle izgubljene prednosti na otvaranju poslednje četvrtine pogocima Nika Kalatesa sa penala uspeo da odgovori serijom 9:0 u kojoj se činilo da je trozubac Eli Okobo – Majk Džejms – Džordan Lojd spreman da načne protivnika. Opiljivu razliku Monako je držao sve do ulaza u poslednja četiri minuta, kada su Najdžel Hejs Dejvis i Tajler Dorsi upalili motore i poveli Fenerbahče ka produžetku i pobedi. Posebno su dve Dorsijeve trojke zabolele domaćina jer je ostao bez adekvatnog odgovora i utakmica se gotovo ni iz čega pretvorila u dramu.

Mogli su gosti i do pobede pre dodatnih pet minuta, Marko Gudurić je preuzeo odgovornost u poslednjem napadu i probao da prodorom sa leve strane napravi razliku, izbacio je visoku loptu na tablu i ona je zaigrala na obruču, ali nije htela kroz isti...

Fenerov vrhunac stigao je posle vezanih trojki Nika Kalatesa i Hejsa Dejvisa, a naročito je bila važna ona grčkog reprezentativca koga je šuterska ruka izdala u finišu četvrte deonice sa tri promašaja na liniji slobodnih bacanja. Bilo je to svojevrsno iskupljenje za iskusnog plejmejkera, dok je zvanično vlasnik najefikasnije partije u istoriji Evrolige odveo Fener na velikih pet razlike, od čega se domaćin nije oporavio.

Hejs Dejvis je eksplodirao u poslednjoj četvrtini i produžetku, kada je ubacio najveći deo od svojih 19 poena, čemu je dopisao još sedam skokova. Nejt Sestina je na pravi način nadomestio izostanak Skotija Vilbekina sa 16 poena i četiri trojke iz pet pokušaja! Pokupio je i šest lopti. Tajler Dorsi je dopisao 13 poena (3/9 iz igre, 3/7 za tri), sedam skokova i pet asistencija, dok je dvocifren bio i Marko Gudurić sa 11 poena, pet dodavanja i tri uhvaćene lopte za nešto više od 29 minuta. U domaćim redovima 19 poena Okoba, po 16 su upisali Lojd i Džejms koji je odigrao čak 40 minuta!

Fenerbahče je manjak igrača u rotaciji uspeo da nadoknadi sjajnim šutem, pre svega za tri (14/30) uz 46,7 odsto, te gotovo 50 odsto iz igre. Još jedan bitan detalj bio je i skok u kojem je Fenerbahče izdominirao u odnosu na protivnika (41-30).

Drugi meč je na programu u petak od 19 časova, a domaćin je ponovo Monako.

EVROLIGA - ČETVRTFINALE

PRVI MEČEVI

Utorak, 23. april

Panatinaikos - Makabi 87:91

/Lesor 22 - Kolson 18/

Real Madrid - Baskonija 90:74

/Musa 16 - Hauard 15/

Sreda, 24. april

Monako - Fenerbahče 91:95 (81:81)

/Okobo 19 - Hejs Dejvis 19/

Barselona - Olimpijakos 75:77

/Ernangomez 13 – Vilijams Gos 15/

DRUGI MEČEVI

Četvrtak, 25. april

20.30: Panatinaikos - Makabi Tel Aviv

21.00: Real Madrid - Pobednik meča Baskonija - Virtus

Petak, 26. april:

19.00: Monako - Fenerbahče

21.00: Barselona - Olimpijakos

TREĆI MEČEVI

Utorak, 30. april

19.00: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

20.30: Olimpijakos - Barselona

Sreda, 1. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

18.45: Olimpijakos - Barselona

20.45: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

Petak, 3. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

Termini eventualnih petih utakmica biće naknadno objavljeni.


tagovi

EvroligaKK MonakoKK FenerbahčeSaša ObradovićŠarunas JasikevičijusMarko GudurićDžordan LojdEli OkoboMajk Džejms

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara