Nikola Jokić u duelu sa Minesotom (©AFP)
Nikola Jokić u duelu sa Minesotom (©AFP)

Denver je malo slabiji, Minesota malo bolja nego lani: Biće ovo najbolja serija drugog kruga plej-ofa

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.05.24. | 14:38

Nikola Jokić i Nagetsi od 01.00 u svojoj "Bol areni" dočekuju Timbervulvse u prvom meču polufinala Zapadne konferencije

Najuzbudljivija serija u drugom krugu plej-ofa. Tako američki mediji najavljuju duele koje će od večeras da vode Denver i Minesota. Nagetsi su očekivano dobili Lejkerse dok je Minesota ipak iznenadila 'metlom' protiv Finiksa. Obe ekipe su pokazale snagu i kvalitet pa će sada da odmere snage u reprizi serije iz prvog kruga doigravanja prošle godine.

Nagetsi su tada s 4-1 u seriji krenuli prema istorijskom naslovu prvaka. Iako su putem do prstena imali još dosta iskušenja, mnogi smatraju da su Nagetsima najteži protivnik bili upravo Timbervulvsi. Kako god da gledamo to što se događalo prošle godine, jasno je da će ove Nikola Jokić i društvo imati težak zadatak za prolazak u finale konferencije. Pre svega je utisak da je Denver malo slabiji zbog manje ljudi u rotaciji dok je Minesota bolja nego lani iz više razloga, pre svega zbog činjenice da se tim potpuno posložio oko Entonija Edvardsa i odbrambenih šema u kojima glavnu ulogu ima Rudi Gober.

Izabrane vesti

Upravo je uloga francuskog centra jedna od prvih stvari koja je važna za ovu seriju. Hoće li se Minesota odlučiti da brani Jokića s Goberom ili će na njega za početak da stavi Karl-Entonija Taunsa dok bi se Gober bavio Eronom Gordonom i pomagao ostatku ekipe u odbrani. Takva ideja ne bi bila čudna jer se mnogi treneri odlučuju da Jokića ne brane s klasičnim centrima. Iako deluje tromo, reakcije Jokića su prebrze za centre i lako ih izbaci iz ravnoteže. Međutim, to ne mora da bude problem za Gobera jer je on u stanju da s radom nogu brani i puno pokretnije igrače od stasitog Somborca. Uostalom, pokazao je to u seriji protiv Finiksa kada de fakto nijednom nije ispao iz igre kada bi preuzeo Kevina Durenta i čuvao ga 'jedan na jedan'.

Bilo da će Jokića čuvati Gober ili Tauns, prilično je izvesno da Minesota neće ići na puno udvajanja srpskog košarkaša. Nisu želeli da udvajaju igrače Finiksa, verovatno neće ni Nagetse. U startnoj petorci Minesote svi su igrači dosta dobri šta se tiče odbrane - u tom segentu igre dosta se popravio Tauns, a iako Majk Konli nije više u najboljim godinama i on može da igra dobro u toj fazi igre.

Druga stvar koja se tiče odbrane Minesote je pitanje ko će da čuva Džamala Marija. Na prvi pogled bi se logičnim činilo da za njega bude zadužen Edvards, ali to se verovatno neće dogoditi jer treneri uglavnom izbegavaju da svoje najveće zvezde umaraju na obe strane parketa kroz celu utakmicu, a uz to Minesota ima Džejdena MekDenijelsa koji može u najmanju ruku da uspori Marija. Vukovi na papiru imaju odgovor za dve najveće zvezde Denvera, ali imaju i Nagetsi odgovor za njih. Edvardsa dobro može da čuva Kentavijus Kaldvel-Poup dok će Gordon da bude zadužen za Taunsa. Jokić se neće moći 'sakrivati' na nižem igraču jer Minesota uvek igra s dva visoka s obzirom na to da na klupi imaju sjajnog Naza Rida.

Klupa je i najveći problem Denvera kroz celu sezonu dok Minesota tu ima dva odlična rešenja u Ridu i Nikelu Aleksander-Vokeru. To je definitivno prednost Minesote, a prednost je i činjenica da imaju dovoljno snage da igraju što je moguće bržu košarku. Naime, svima u ligi je jasno da je najbolji napad na Denver napad iz brze tranzicije, bez postavljene odbrane, a koliko svi to žele da naprave pokazuje i podatak da je serija između Lejkersa i Nagetsa bila serija s najvećim ritmom u prvom krugu plej-ofa. Tim iz Los Anđelesa je u svakom trenutku želeo da trči, u tome su uspevali, ali nisu uspeli da prođu Nagetse.

Ono šta Lejkersi takođe nisu iskoristili su minute kada je Jokić na klupi. Takvih je minute u pet mečeva bilo 39, a tim iz Los Anđelesa je u tim minutama imao koš razliku od +8. Nije to dovoljno za slavlje protiv tima koji ima najbolju startnu petorku lige. Nisu to lani iskoristili ni Vukovi. Jokić je u toj seriji van parketa bio 61 minutu, a u niti jednom od pet mečeva Minesota nije bila u plusu u periodu kada nije bilo Srbina. Ukupna koš razlika bez njega je bila +27 za Denver.

Nagetsima je lani protiv Minesote važnu ulogu igrao Brus Braun koji je u toj seriji bio na proseku od 11,4 poena, 4 skoka, 2,4 asistencije i 1,2 ukradene lopte. Takav igrač nedostaje ovosezonskim Nagetsima, ali to znamo od početka sezone pa su oni i dalje tu gde jesu dok su brojne druge zvezde već na godišnjim odmorima. Ali, ako bude nekih povreda, pa i lakših, biće teško Denveru. Minesoti će biti teško jer i oni imaju pritisak da pokažu kako regularna sezone nije bila slučajna. Edvards se razvio u pravog superstara, ali po nama nije on ključ ovog dvoboja. Ključ je Tauns. Ako on uspe da bude agresivan protiv Gordona, da realizuje sve prilike koje mu se otvore, onda će Minesota biti blizu još jednom iznenađenju. Ovako, prednost ipak dajemo Denveru, ali biće teško. Jako teško.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Minesota TimbervulvsNBA ligaDenver NagetsNikola Jokić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara