Adam Hanga (©Evroliga)
Adam Hanga (©Evroliga)

Koliko Zvezda zaista gubi odsustvom Hange?

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.04.24. | 11:19

Kao igrač sa velikim iskustvom i onaj koji zna kako se igraju utakmice visokom uloga, izostanak beka crveno-belih u borbi za jadranski tron bi ozbiljno oštetio ekipu Janisa Sferopulosa

Kao na iglama stoje navijači Crvene zvezde u iščekivanju konačnih vesti oko težine povrede i dužine oporavka Adama Hange koji je pre dva dana na treningu polomio levu šaku. Prelom treće metakarpalne kosti svakako iziskuje određenu pauzu, međutim po šampionske ambicije kluba sa Malog Kalemegdana bi mnogo bolje bilo da konačan epilog ne bude kraj sezone za iskusnog beka.

S obzirom da je u pitanju sitna kost, medicinski staf crveno-belih još do kraja nije načisto oko toga da li je potrebno da se uradi operacija ili oporavak može da se odradi i terapijskim metodama. Svakako, ova druga varijanta bi dala nadu da mađarski reprezentativac može da se vrati u roster do finala i borbe za titulu (ako Zvezda do nje i dođe, a očekuje se), dok bi odlazak "pod nož", značio definitivan završetak takmičarske godine za igrača koji ima ugovor i za narednu sezonu.

Izabrane vesti

Eventualni gubitak momka iz Budimpešte bi ozbiljno osakatio ekipu trenera Janisa Sferopulosa. Dovoljno je samo podsetiti da je prekaljeni bek trojkom u završnici tenzičnog okršaja sa SC Derbijem na startu plej-ofa bio jedan od meč vinera (83:81). O njegovom iskustvu igranja mečeva za titulu, kao i tome da dobro zna kako se osvajaju trofeji, suvišno je i govoriti. Dovoljno je ukratko preleteti mu radnu biografiju i videti da u njoj stoje titula Evrolige, dva španska prvenstva, isto toliko Superkupova i tri Kupa Kralja. Bogato, nema šta.

Osim sa te psihološke strane, Hangina prisutnost bi jednako značila i u igračkom smislu. Iako je dobar deo sezone igrao na poziciji plejmejkera, koja mu nije prirodna, nekadašnji as madridskog Reala je donosio ono što se od njega tražilo. Nije izlazio iz okvira svojih zaduženja, niti je ikada preuzimao ulogu prvog strelca, ali je često nervoznom Sferopulosovom timu ulivao određenu dozu sigurnosti. Kako čvrstom defanzivom na konto koje je izgradio renome u evropskoj košarci, tako i po napadačkom aspektu.

Zapravo, kako se sezona približavala najvažnijem delu, sve je viđeniji bio na ofanzivnoj polovini terena što potvrđuju partije protiv bivšeg kluba i Olimpijakosa u Evroligi u kojima je postizao 22, odnosno 19 poena. Ovosezonski rekord (22 poena) je izjednačio i u duelu sa Megom odigranom pre manje od mesec dana u ABA ligi.

Ono što je posebno bitno napomenuti jeste da je u svakom večitom derbiju bio jedan od najistaknutijih igrača u oba tabora. Sem onom u finalu Kupa Radivoja Koraća kada je meč završio sa šest poena. U dva okršaja sa Partizanom u Evroligi i jednom i ABA je bio na dvocifrenom košgeterskom učinku. Što potvrđuje tezu da zna kako se igraju utakmice visokog uloga.

Činjenica je isto tako i da se Hanga nalazi u 35. godini života, svaku novu povredu sve drastičnije doživljava i od nje se teže oporavlja. Nažalost, od dolaska u crveno-bele je već zaradio drugu pošto je na početku sezone odsustvovao sa parketa sedam nedelja usled povrede kolena zbog koje nije mogao da hoda tri nedelje. Čak je i priznao da su on i klub pogrešili odlukom da ubrzaju period oporavka i tako pogoršali celokupnu situaciju.

Sada to ne bi smeli da urade. Ali, ovakav hendikep mnogo bi otežao svejedno nelagodnu situaciju u timu koji je cele sezone uglavnom zavisio od jednog igrača, čitaj: Miloša Teodosića. Adam Hanga bio je jedan od retkih koji je umeo da mu pruži ruku i pomogne kada je bilo teško.


tagovi

Adam HangaKK Crvena zvezdaABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara