(© Reuters)
(© Reuters)

Razmatra se promena formata narednog Mundijala: Umesto tri ekipe u grupi, možda ostanu četiri

Vreme čitanja: 2min | čet. 01.12.22. | 20:53

FIFA nema ništa protiv, sponzori takođe...

Stigao je Mundijal u Kataru skoro do polovine, a već se govori o narednom koji će za četiri godine organizovati zajedničkim snagama Sjedinjene Američke Države, Kanada i Mekisko. Od ranije se zna da će prvi put u istoriji na završnom turniru Prvenstva sveta učestvovati 48 selekcija, mada postoji mogućnost da se forma promeni. Ili, ostane isti. Zavisi iz kog ugla se posmatra.

O čemu je reč?

Izabrane vesti

Prvobitni plan, još na snazi, jeste da 48 reprezentacija bude raspoređeno u 16 grupa sa po tri tima. Po dve ekipe bi napredovale do šesnaestine finala i dalje bi se igralo po ustaljenom nokaut sistemu, međutim...

Zvaničnici FIFA su pomalo zabrinuti da bi takav sistem takmičenja mogao da utiče na razvodnjavanje kvaliteta. Ionako uvođenje dodatnih 12 reprezentacija znači promenu reljefa i šansu za timove koji baš i nemaju realnu šansu da se plasiraju na završni turnir, ali način na koji se na aktuelnom turniru predstavio Katar, pa i Kostarika, sugeriše da pravi fudbal kreće tek kad počnu mečevi eliminacione faze.

Kako u sistemu sa tri tima u grupi nudi velike mane. Na primer, mogućnost kalkulacija dve ekipe u poslednem kolu kako bi se uticalo na izbacivanje treće; ili da ako jedan tim izgubi prva dva susreta onda poslednji meč u grupi suštinski nema preveliki značaj osim raspodela pozicija, jer bi oba sastava išla u naredno kolo.

Zato se na marginama skupova u Dohi sve glasnije čuje nagoveštaj da bi FIFA mogla da preinači odluku donetu pre pet godina kad je odlučila da u grupi budu po tri tima. Šuška se da bi zvaničnici svetske organizacije mogli da vrate sistem sa četiri tima u grupi, jer on postoji od Francuske 1998. i pokazalo se da funkicioniše bolje od drugih.

Gardijan uverava da ništa još nije odlučeno, međutim, da će ova tema narednih meseci biti aktuelizovana. A da će odluka – ako je bude – uslediti naredne godine.

Ostane li na snazi format sa četiri tima u grupi onda bi se broj utakmica povećao na čak 104. Prve dve reprezentacije bi obezbedile plasman u šesnaestinu finala, pridružilo bi im se osam najboljih trećeplasiranih – nema nagoveštaja o izbacivanju tog dodatnog eliminacionog kola – pa bi broj mečeva sa 64 u ovom formatu (koliko se igra i u Kataru) povećao za tačno 40.

Kako je sport postao biznis, a FIFA vodi računa o tome više nego o igračima i kalendaru takmičenja, pominje se da sponzori ne bi imali ništa protiv da ostane na snazi formati sa četiri tima u grupi, jer bi tako ostvarili dodatni prihod od prodaje ulaznica i televizijskih prava. Pitaju se, valjda, nešto igrači i selektori. A to bi značilo da onda budući prvak sveta umesto dosadašnjih sedam morao da odigra osam utakmica (ta dodatna bi bila u šesnaestini finala).


tagovi

Mundijal 2026Svetsko prvenstvoKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara