FaZe izbacio NaVi iz ESL Pro Lige

Vreme čitanja: 7min | čet. 09.05.24. | 03:49

Vesti iz esporta

FaZe Clan je u reprizi finala Majora uspeo da savlada Natus Vincere rezultatom 2-0 i plasira se u četvrtfinale ESL Pro Lige gde ih čeka još jedan veliki derbi protiv Vitality. 

Navijači ekipe FaZe Clan će se radovati večerašnjoj pobedi svojih miljenika, ali ubedljiva 13-5 pobeda na Nuke na startu meča definitivno ostavlja i gorak ukus u ustima kada se uzme u obzir da je FaZe nije uzeo u finalu Majora gde ih je Na'Vi savladao u borbi za prvu CS2 Major titulu.

Izabrane vesti

Ovoga puta FaZe je bio mnogo bolji protivnik, a na svom piku su poveli 7-5 na T strani, da bi potom u nastavku uzeli svih šest rundi za ubedljiv trijumf. 

Odličan je bio FaZe i na startu Mirage, ali je Na'Vi uspeo da se povrati u nastavku, nadoknadi zaostatak od četiri runde sa poluvremena i izbori produžetke. U njima je FaZe uspeo da trijumfuje, uzme protivnički pik i spreči da se odigra odlučujući Inferno, mapa na kojoj im je Na'Vi zadao veoma težak udarac u finalu Majora.

U preostalim mečevima Team Liquid je uspeo da savlada FlyQuest 2-1 u veoma uzbudljivom meču u kom je australijska ekipa imala svoje šanse za pobedu (13-10 Mirage, 14-16 Anubis, 13-10 Ancient), a u meću između The MongolZ i Virtus.pro gledali smo pravu dramu na odlučujućoj mapi Ancient gde je ruski tim uspeo da se oporavi od 2-10 zaostatka na poluvremenu i trijumfuje 13-11 za plasman u četvrtfinale.

Sutra su na programu prva dva četvrtfinalna duela. Dan otvaraju Complexity i Virtus.pro, a pobednik tog meča se u polufinalu ukršta sa boljim iz duela MOUZ - G2 koji sledi posle toga. 

U petak gledamo Astralis - Team Liquid i veliki derbi FaZe - Vitality. 

HooXi propušta IEM Dallas 2024

G2 Esports će doputovati u Dalas bez kapitena, još uvek nije sigurno ko će mu biti zamena.

Menadžer G2 Esportsa Petar "peca" Marković je potvrdio za portal Dust2 da će Rasmus "HooXi" Nielsen preskočiti naredni turnir na kom će G2 igrati iz privatnih razloga.

Turnir u Americi počinje krajem meseca i trajaće od 27. maja do 2. juna, a timovi će se boriti za nagradni fond od 250.000 dolara. G2 je u procesu potrage za adekvatnom izmenom, a kao jedna od opcija se navodi i Jake "Stewie2K" Yip, proslavljeni američki igrač i bivši Major šampion.

Stewie2K je nakon neuspešne epizode u Evil Geniuses pauzirao od igranja, nedavno je zaigrao kao izmena za brazilsku ekipu Legacy, ali se nije najbolje snašao.

G2 kao trenutno peti tim sveta po HLTV rang listi dolazi na IEM Dallas 2024 sa velikim očekivanjima, a konkurencija će biti ekstremno jaka u vidu ekipa kao što su FaZe Clan, Vitality, Team Spirit, MOUZ i Na'Vi između ostalih.

G2 spasao 4-12 zaostatak i savladao BIG 2-0

G2 Esports je uspeo da pobedi BIG nakon ogromnog preokreta na prvoj mapi i izbori plasman u narednu rundu plejofa ESL Pro Lige.

G2 Esports i BIG su odigrali sjajan meč na startu plejofa 19. sezone ESL Pro Lige gde je G2 uspeo da izbegne poraz na Infernu iako je protivnik imao osam map poena, nakon čega su dominantnom igrom deklasirali ošamućenog protivnika na mapi Ancient.

Ništa nije polazilo za rukom G2 na startu Inferna gde je BIG poveo 7-1 pre nego što je G2 konačno uspeo na kratko da ih zausta i dođe do prihvatljivih 4-8 na poluvremenu. Ipak, BIG dobija pištolj rundu i nastavlja da dominira u nastavku i vrlo brzo stiže do činilo se tada nedostižnih 12-4. 

Umesto rutinskog privođenja kraju, prva mapa je ušla u neizvesnu završnicu jer je G2 krenuo da ređa rundu za rundom, i serijom 8-0 stižu do produžetaka. U njima nisu iskoristili prvu priliku da pobede, ovoga puta je BIG bio taj koji je izborio još jedne produžetke, ali je u njima G2 odneo 19-16 pobedu na oduševljenje svojih navijača.

Na mapi Ancient G2 je nošen energijom sa Inferna dominirao tokom prvog poluvremena, a kao šlag na tortu došao je neverovatan Ace Nikole "NiKo" Kovača gde je četiri killa napravio sa pištoljem Desert Eagle, pre nego što je upisao i peti kill za Ace donevši svom timu devetu rundu u prvom poluvremenu. 

BIG nije mogao da spreči katastrofu u nastavku i G2 dolazi do ubedljivih 13-4, a NiKo je završio mapu sa 26-5 skorom, 140.9 štete po rundi i 2.40 rejtingom, što mu je ujedno i treća najbolje odigrana mapa po statistici u dosadašnjem toku karijere.

Istovremeno su igrali i FlyQuest i BetBoom, a australijski tim je uspeo da preokrene zaostatak od 0-1 i dođe do pobede (11-13 Vertigo, 13-9 Mirage, 13-9 Anubis).

SK Gaming dovodi korejski bot lejn

Nakon neuspele prolećne sezone SK Gaming ulazi u letnji split sa velikim izmenama u ekipi.

Prema informacijama do kojih je došao portal Sheep Esports, SK Gaming dovodi u svoj LEC tim dva igrača iz Južne Koreje. U pitanju su ADC Cho "Rahel" Minseong koji igra za DK Challengers i Lee "HH" Hyunho, igrač NS Esports akademije.

SK Gaming je zadržao bot lejn iz prošle godine, ali nakon dve ovogodišnje sezone rešeni su u tome da isprobaju nešto novo. SK je jako otvorio 2024. godinu, uzeli su treće mesto u grupnoj fazi zimskog šampionata, da bi u plejofu završili na petom mestu. Prolećni split je rezultatski dosta lošije prošao, do plejofa su došli tek nakon tajbrejka za osmo mesto gde su pobedili Rogue, a u plejofu su izgubili oba meča koja su odigrali, protiv ekipa Vitality i Team Heretics.

Thomas "Exakick" Foucou i Mads "Doss" Schwartz su prema navodima izvora tek nedavno saznali o tome da će biti zamenjeni, zbog čega su se našli u veoma nezavidnoj situaciji da traže novu sredinu kada je većina LEC ekipa uveliko popunjeno. Oni će imati priliku da se odluče da igraju za SK akademiju, ali za sda još uvek nema naznaka da li će to i prihvatiti.

SK koji već ima iskustva sa dovođenjem korejskih talenata je ovaj put odabrao igrače iz visoko rangiranih timova, Rahel je sa DK-om zauzeo drugo mesto u Challenger ligi, dok je HH završio sezonu na trećem mestu.

Glasine: Degster stiže u Heroic


Nekoliko različitih izvora prenosi vesti da će Abdulkhalik "degster" Gasanov biti novi snajperista ekipe Heroic i da je dogovor postignut još pre nekoliko nedelja.

Prvi je ovu informaciju preneo poznati ruski insajder Aleksey "OverDrive" Biryukov, koji je napomenuo da iako je dogovor finalizovan već neko vreme, Heroic nije hteo da otkrivao ovu informaciju kako ne bi uticala na igru Nico "nicodooz" Tamjidia tokom ESL Pro Lige.

Naime nicodooz je od početka formiranja novog sastava bio igrač o kome se pričalo da će najverovatnije biti slaba karika i da ne može da se nosi sa protivnicima na najvišem nivou igranja, što se na kraju i ispostavilo kao tačna informacija. Nicodooz već dugo vremena pruža slabe partije i odustan je u mečevima gde je svom timu najviše trebao.

Njemu su čak i protivnički igrači tokom ESL Pro Lige dobacivali kako treba da je tiši jer će uskoro biti benčovan, a Heroic na kraju grupne faze nije uspeo da izbori plasman za plejof, iako su bili jedan od favorita za prolaz dalje u svojoj grupi.

Degster koji se proslavio igrajući za Team Spirit je u julu 2022. došao u OG, ali je već nakon godinu dana prebačen na klupu za rezerve zbog nezvanično problema u komunikaciji sa ostatkom tima. Njega bije glas da je težak po karakteru, iako je veoma talentovan igrač,  a u junu će biti godinu dana da je na klupi.

I za degstera i za Heroic ovo je ogromna prilika da dobiju ono što im treba, Rus novu priliku, a Heroic stabilnog AWP igrača, a ako se transfer ispostavi istinitim, ostaje da vidimo kako će se degster uklopiti u novu sredinu.

Izvučeni parovi plejofa ESL Pro Lige, G2 dobro prošao

ESL je otkrio raspored baraža ESL Pro Lige, G2 će startovati u gornjem delu žreba protiv BIG, nakon čega ih potencijalno čekaju 3DMAX pa MOUZ, dok se u donjem delu žreba ukrštaju favoriti FaZe, Na'Vi i Vitality.

Poraz Natus Vincere protiv Complexity u meču za prvo mesto grupe D je zakomplikovao plejof žreb i stvorio situaciju u kojoj će tri velika tima morati da se sastanu pre polufinala. FaZe Clan će započeti plejof protiv Monte, ukoliko pobede čeka ih Na'Vi, a pobednik tog meča ide protiv Vitality u četvrtfinalu.

U gornjem delu žreba kao što smo već napomenuli G2 će odigrati prvi meč protiv ekipe BIG koju su redovno pobeđivali u prethodnim susretima ovih timova, zbog čega u meč ulaze kao ogromni favoriti. Ukoliko trijumfuju čeka ih 3DMAX, koji je iskoristio povoljan žreb da dođe do drugog mesta u A grupi. 

Pobednik tog duela ide na MOUZ u četvrtfinalu, što nam potencijalno donosi još jedan derbi između G2 i MOUZ. Podsetimo, G2 je slavio u četvrtfinalu PGL Copenhagen Major, ali se MOUZ osvetio na IEM Chengdu 2024 turniru.

U sledećoj četvrtini žreba GamerLegion i Virtus.pro će se boriti za priliku da igraju protiv The MongolZ, a najuspešnijeg od ovih timova čeka Complexity.

U preostalom delu žreba startuju FlyQuest i BetBoom, ko bude trijumfovao ide na Team Liquid, a naredni rival će biti Astralis. 

Nakon sutrašnjeg dana pauze plejof ESL Pro Lige kreće od 7. maja, uz prenos na Arena Esport Jutjub i TV kanalu.

Plejof otvara meč G2 - BIG koji je na programu 7. maja od 16:15 uz već pomenuti prenos. Istovremeno će igrati i GamerLegion i Virtus.pro, a nakon toga se igraju preostala dva meča top 16 faze, BetBoom i FlyQuest, odnosno FaZe i Monte.


tagovi

esport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara