(Reuters)
(Reuters)

Promene od sledećeg Mundijala: Uvodi se još jedno kolo, 12 grupa sa četiri tima, biće čak 104 utakmice

Vreme čitanja: 2min | uto. 14.03.23. | 13:45

I najbolji trećeplasirani će napredovati do osmine finala

Čas eksperimentiše, čas se vraća u normalne tokove. Deluje da ni FIFA nije načisto kako bi trebalo da izgleda fudbal budućnosti, ali je makar osigurala nacrt promena uoči sledećeg Prvenstva sveta. Ono će svakako biti istorijsko, prvi put će se na završnom turniru pojaviti čak 48 reprezentacija, a igraće se u tri zemlje, pošto će ga zajedničnim snagama organizovati Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko.

To je ono što se znalo. Dilema kako će izgledati sistem takmičenja vladala je mesecima, a razvejana je uoči Kongresa FIFA naredne sedmice u Ruandi. Prema najavama, delegati najvišeg tela će izglasati predlog po kome će 48 selekcija biti raspoređeno u 12 grupa sa po četiri tima. Tako je u kanti za otpatke završila namera pojedinaca da se formira 16 grupa sa po tri ekipe, od kojih bi se dve plasirale u eliminacionu fazu takmičenja.

Izabrane vesti

Do zaokreta je došlo posle Mundijala u Kataru, kad se videlo koliko mečevi poslednjeg kola u grupama mogu da budu napeti i interesantni, a procena je da bi u slučaju da grupa ima tri reprezentacija moglo da dođe i do „štelovanja“ rezultata na uštrb jedne u poslednjem kolu. Ovako će se broj grupa povećati, ali će sadržaj ostati isti.

Pobednici i drugoplasirani će se plasirati u narednu rundu, a pridružiće im se i osam najboljih reprezentacija koje takmičenje po grupama završe kao trećeplasirane. Tako će nokaut faza početi sa 32 tima, što znači da se uvodi kolo više u eliminacijama i da one, umesto osmine finala kao što je bilo dosad, najznanimljiviji deo turnira počinje susretima šesnaestine finala.

Ova promena će dovesti do toga da ubuduće gledamo drastično veći broj utakmica. U Dohi ih je bilo 64, po planu kakav se pominjao moglo je da ih bude 80, a sad će se igrati čak 104! Na šta li će to da liči, valjda znaju oni koji će naredne sedmice u Kigali glasati za promenu formata.

Samim tim će finalisti narednog Mundijala, umesto po sedam mečeva, kao što je bio slučaj dosad, odigrati po sam. Novog prvaka planete dobićemo 19. jula 2026. u Sjedinjenim Američkim Državama.


tagovi

Svetsko prvenstvoMundijal 2026FIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara