Reprezentativci Nemačke (©Reuters)
Reprezentativci Nemačke (©Reuters)

Panceri se vade iz blata

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.11.22. | 15:33

Nemačka protiv Španije (nedelja, 20) traži iskupljenje za crno drugo poluvreme i poraz od Japana na mundijalskoj premijeri

Fudbalska reprezentacija Nemačke je pre četiri dana izgubila od Japana (1:2), a ove nedelje se radovala neuspehu svog nekadašnjeg saveznika u Drugom svetskom ratu. Kostarikanci su olakšali Pancerima put ka nokaut fazi, sada im današnji okršaj sa Španijom (nedelja, 20) na bojištu Al Bajt u Al Koru više neće biti za goli život.

Već je sada jasno da čak ni uz eventualni poraz četa Hansija Flika neće biti eliminisana. Bila bi u teškoj poziciji, jasno, ali ne bi bio smak sveta i imala bi Nemačka čemu da se nada pred susret sa Kostarikom u poslednjem kolu.

Izabrane vesti

Naravno, sve bi bilo mnogo lakše ako bi Nemačka uspela da se „resetuje“ posle početnog šoka i savlada Španiju. Nije to uopšte nerealan scenario, nisu Panceri bili tako loši u većem delu meča, pokvarili su se u drugom poluvremenu kada su Japanci rezervama ubrzali ritam i krenuli na sve ili ništa.

Dešavaju se takvi padovi, i dalje je ekipa koja ima čak sedmoricu prvotimaca minhenskog Bajerna jedan od najvećih favorita za osvajanje svetske krune. Jedan meč lako može da ostavi pogrešan utisak, isto kao što bi i mladi igrači Crvene furije lako mogli da polete posle preubedljivih 7:0 protiv Kostarike na premijeri.

20.00: (2,60) Španija (3,30) Nemačka (2,90)

Španija i Nemačka su tradicionalno česti rivali, u 21. veku su se već sastali sedam puta. Pamte se finale Evropskog prvenstva 2008. godine i polufinale Mundijala 2010. Oba susreta su pripala Špancima, u oba navrata sa po 1:0. Poslednji njihov susret gledali smo u novembru 2020. u Ligi nacija, selekcija koju trenira Luis Enrike je bila nemilosrdna na svom terenu i slavila je sa 6:0. U 21. veku je 4:1 u pobedama za Španiju, uz dva remija sa po 1:1.

Španija je 2019. godine osvojila Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine, pobedivši u finalu upravo Nemačku sa 2:1. Doduše, iz tog tima je u Kataru zaigrao samo Dani Olmo, junak finala protiv Nemaca. Tadašnji ofanzivac zagrebačkog Dinama je postigao gol, kojim je definitivno ubedio RB Lajpcig da ga angažuje.

Nemci u Kataru takođe imaju samo jednog aktera tog finala. U pitanju je defanzivac Lukas Klosterman, koji nije igrao ni tada protiv Španije, ali ni pre četiri dana protiv Japana. Oba meča je posmatrao sa klupe.

Ipak, prema najavama nemačkih medija, možemo da ga očekujemo večeras. Na prethodnih nekoliko treninga Flik ga je uigravao kao desnog beka, dok je Niklasa Zilea pomerio na štopera, zajedno sa Antoniom Ridegerom. Ukoliko se to zaista desi, ovo će da bude prva ozbiljna utakmica Klostermana od letos, kada je povredio ligamente u dresu Lajpciga. Vratio se pred ovaj Mundijal, bio je starter na prijateljskoj utakmici protiv Omana, ali je napustio igru posle samo 34 minuta.

Moguće je da vidimo i određene korekcije u veznom redu Pancera. Ilkaj Gundogan i Džošua Kimih su igrali sami u sredini, a sada bi mogao da im se pridruži i Leon Gorecka, koji je protiv Japanaca menjao Gundogana u drugom poluvremenu. Gorecka ne krije da je nezadovoljan ulogom džokera, pa bi Flik mogao da mu izađe u susret.

U napadu vrlo lako može da se desi da vidimo Leroja Sanea. Ofanzivac Bajerna je zalečio povredu kolena, zbog koje je propustio okršaj sa Japancima, a radi toga će po svoj prilici da ispašta Kai Haverc.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO (GRUPA E) - 2. KOLO

Nedelja

Japan - Kostarika 0:1 (0:0)

/Fuler 81/

20.00: (2,60) Španija (3,30) Nemačka (2,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija NemačkeFudbalska reprezentacija ŠpanijeSvetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara