©Reuters
©Reuters

Maroko zamenio Ukrajinu u trci za domaćinstvo Mundijala 2030.

Vreme čitanja: 1min | uto. 14.03.23. | 19:32

Afrička država šesti put pokušava da se domogne organizacije Svetskog prvenstva

Maroko se pridružio Španiji i Portugaliji u zajedničkoj kandidaturi za domaćinstvo Svetskog prvenstva 2030. godine.

Države sa Pirinejskog poluostrva pozvale su prethodno Ukrajinu da sa njima bude koorganizator Svetskog prvenstva, i mada je predsednik Volodimir Zelenski podržao ideju, istočnoevropska država pogođena radom odustala je od kandidature, Jer pitanje je da li će uspeti da se u potpunosti oporavi kako bi bila u stanju da bude domaćin grupne faze Mundijala, pa je umesto nje uskočio Maroko.

Izabrane vesti

Afričkoj zemlji će ovo biti šesti pokušaj da se domogne domaćinstva jednog Mundijala. Prethodno je isticala kandidaturu za Svetsko prvenstvo 1994, 1998, 2006, 2010. i 2026. godine, ali bezuspešno. Ukoliko joj ovog puta pođe za rukom, postaće prva zemlja sa severa Afrike domaćin Mundijala.

Blizina između Španije i Maroka čini novo partnerstvo praktičnijim budući da tek nešto više od deset kilometara deli dve zemlje na najbližim tačkama, dok između Ukrajine i Španije ima preko 1800 kilometara (vazdušnom linijom). Portugalija je, jasno, još udaljenija…

Kako bilo, domaćini Mundijala 2030 biće izabrani na 74. kongresu FIFA naredne godine, a Portugaliji, Španiji i Maroku protivkandidati će najverovatnije biti još Saudijska Arabija, Egipat i Grčka, te Urugvaj, Argentina, Paragvaj i Čile.

Naredni Mundijal, predviđen za 2026. godinu, na kojem će umesto 32 tima učestvovati 48, održaće se u SAD, Meksiku i Kanadi.


tagovi

Svetsko prvenstvoMundijal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara