©Reuters
©Reuters

El Klasiko: Najvažnija utakmica sezone ili kraj snova bez pokrića

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.04.24. | 11:21

Duel pretendenata na tron u Španiji bi mogao da stavi tačku na sve polemike

Retko se događa da se Klasiko igra sa tako velikom razlikom na tabeli. Real se trenutno nalazi na 8 bodova ispred Barselone, stiže ohrabren plasmanom u polufinale Lige šampiona, dok je Barsi ovo poslednja bleda šansa da ostane u borbi za titulu i osvetla obraz.

Poslednji put su se suočili u finalu Superkupa Španije, Real je pobedio 4:1, što je obeležilo početak ozbiljne krize Ćavijevog projekta i dovelo do najave njegovog odlaska. I premda je tim od tada praktično neporažen, PSŽ je zatvorio vrata mogućnosti da Ćavi ostane na klupi za koju se navodno zalagao Laporta.

Izabrane vesti

Rivalitet dug 121 godinu broji 93 prvenstvena susreta u Madridu, sa 55 pobeda Reala i 23 Barselone. Trenutno su beli uz poziciju na tabeli, i statistički u prednosti: – 25 utakmica su neporaženi, sa samo 20 primljenih golova tokom cele sezone. Sa druge strane Barselona, bez obzira na uspone i padove, od januara nije izgubila u gostima.

Međutim, nakon četvrtfinala Lige šampiona, u kojem su van igre ostala dva tima koja su apriori imala bolju poziciju, a za polufinale se plasirao Real – protiv Sitija i nakon remija 3:3 u Madridu - argument koji se neprestano ponavlja je da je fudbal jedini sport u kojem se ne možemo pouzdati u statistiku. A situacija sa druge strane neodoljivo podseća na sezonu 2021/2022, kada je Real osvojio Ligu šampiona preokreta, kada su grb, vera i magija doveli Kraljevski klub do evropske titule – i kada je izgubio na Santjago Bernabeu 0:4 od Barselone tek pristiglog Ćavija.

Real ima ogromnu mentalnu prednost, ali stiže ekstremno umoran i sa svešću da je prvenstvo praktično osvojeno, pa je pitanje da li će biti u stanju da zadrži nivo motivacije pokazan u sredu. Valverde, Vinisijus, Karvahal, Belingem, Rodrigo – dug je niz igrača koji su završili susret protiv Sitija slomljeni i u grčevima. A uz fizičko trošenje, tu je ogroman i stres koji prati stopostotnu koncentraciju odbrambene igre. Oporavak mora biti i fizički, i psihološki.

Barselona je u trenutku kada je osetila da nema šta da izgubi, nakon Ćavijevog „otkaza“, počela da liči na sebe – i po igri i rezultatski. Ali, izgubila je upravo kada je imala stvarnu šansu za dobar plasman u Ligi šampiona i ponovo su proradili živci. Gundogan je otvoreno optužio Arauha da nije smeo da preuzme rizik koji je ostavio tim sa deset igrača, a Ćavi je ponovo zaradio crveni karton. Sa kakvim će mentalitetom istrčati večeras na teren Santjago Bernabeua, pomalo je misterija, ali ako pobede, imaju još šest kola da uz sreću i dobru igru poveruju da prvenstvo nije izgubljeno.

Ovaj put oba tima, bez obzira na umor, stižu sa minimalnim brojem povređenih – što je pravo čudo ako se osvrnemo na prethodni deo sezone. Posebno Ćavi može da bude zadovoljan jer po prvi put u važnoj utakmici može da računa na različite opcije u odbrani, napadu i na sredini terena. Po dve (dugoročne) povrede u svakom timu: Kurtoa i Alaba u Realu i Gavi i Balde u Barseloni. Ostali, uključujući i Mendija koji je bio u pitanju, biće na raspolaganju trenera.

Na pres konferencijama bilo je premalo pitanja o Klasiku, pa je Ančeloti čak zahvalio novinarima kada su „prešli na stvar“, i izneo mišljenje da je Barselona još uvek i itekako živa.

Ipak je sa osmehom odgovorio na sva pitanja o evropskom plasmanu. Nije propustio priliku da pohvali svoje igrače: Valverdea za kojeg ne zna kako može da bude bolji nego što već jeste, Mendija kojeg niko nije predriblao od februara, Ridigera čiji je stav bio ključan kod poslednjeg penala, Rodriga i njegov sjajan učinak, Naća koji je bio i ostao veliki štoper, gde god da to bude u budućnosti, i Modrića koji poseduje kvalitet i iluzije kao u najranijoj mladosti.

Odgovorio je i na najpolemičnije pitanje ovih dana, tj. da li je odbrambena igra dozvoljena kao taktika za kralja Evrope. „Još uvek nisam video nijednog nesrećnog navijača Reala“, izjavio je Karleto, „Mogu da ubacim pet odbrambenih igrača ili sedam ako hoću. Kad bih mogao, stavio bih i dva golmana. I autobus.“

Na stranu Madriđana je, na svoj način, stao i rival. „Real je morao da se brani od najbolje ekipe na svetu. Branili su se dobro i to je dozvoljeno“, naveo je Ćavi, dodavši da misli da o pobedi nije odlučila sreća, niti da je ona bila slučajna. Za njega je predstojeći Klasiko sada najvažnija utakmica ove sezone, mogućnost da se približe lideru na tabeli, i biće neophodno da promene način razmišljanja, da frustraciju iz Lige šampiona pretvore u ključ uspeha i da pre svega „smire Real u prvim minutima susreta“.

Polemike skoro da nema, ako izuzmemo neprestane napade na arbitre sa klupske televizije Real Madrida. Ovaj put je zaplatio Sesar Soto Grado kojem se ne opraštaju gresi u vidu neodsviranih penala, neizbačenih igrača i poništenog gola Marka Asensija protiv Barse.

La Liga se kao i uvek trudi da napravi spektakl neophodan za dostizanje potencijalnog broja od 650.000.000 televizijskih gledalaca. Igraće se sa specijalnom loptom koju Puma lansira za Klasiko. Snimaće se sa 36 kamera, sporih, brzih, filmskih, sa zemlje i iz vazduha, a planiran je direktan prenos u Diznilendu, uz Ugu Sančesa, Ikera Kasiljasa i Patrika Klajverta. Uz to se predviđaju i raznovrsne promotivne aktivnosti u još 30 zemalja, među kojima je pobrojana i Srbija. Barselona, kao što je već postalo uobičajeno u važnim susretima, izlazi u specijalnom dresu u saradnji sa Spotifajem. Ovaj put je to simbol kolumbijske pop zvezde Karol G koja se očekuje na Bernabeu par meseci pre koncerta najavljenog na istom stadionu. Nije sve ni u fudbalu.

PRIMERA – 32. KOLO

Petak

Atletik Bilbao - Granada 1:1 (1:1)

/Guruseta 24 - I. Vilijams 6/

Subota

Selta - Las Palmas 4:1 (2:1)

/Aspas 37 i 76, Svedberg 39, Douvikas 71 - Hercog 9/

Rajo Valjekano - Osasuna 2:1 (0:1)

/Čavarija 80, Palason 84 - Gomez 29/

Valensija - Betis 1:2 (0:1)

/Pepelu 66 penal - Perez 19, 77/

Đirona - Kadiz 4:1 (2:0)

/Erik Garsija 9, Ivan Martin 22, Dovbik 71, Portu 82 - Eskalante 81/

Nedelja

14.00: (3,60) Hetafe (3,15) Sosijedad (2,20)

16.15: (3,40) Almerija (3,50) Viljareal (2,10)

18.30: (4,00) Alaves (3,35) Atletiko Madrid (1,98)

21.00: (1,95) Real Madrid (3,70) Barselona (4,10)

Ponedeljak

21.00: (2,00) Sevilja (3,05) Majorka (3,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Real MadridBarselonaŠpanija

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara