Muki Bets, uzdanica Red Soksa, najbolji igrač lige
Muki Bets, uzdanica Red Soksa, najbolji igrač lige

Može li neko na crtu Mukiju i Red Soksima?

Vreme čitanja: 4min | sre. 20.03.19. | 12:46

Ne dajte da vas zavaraju igre u predsezoni, koje često u ovom sportu nisu dovoljno čvrst parametar za određivanje favorita

Istorija američkog sporta je često pisana u Bostonu. Ni bejzbol nije izuzetak, pa se i u predstojećoj sezoni najjače svetske lige u ovom sportu (MLB) u Masačusetsu uvežbava klupska pesma aktuelnih šampiona Red Soksa, Slatka Karolina, pošto puleni Aleksa Kore važe za jednog od favorita za osvajanje titule šampiona u novoj sezoni, koja počinje u sredu.

Devetostruki pobednici finalne (Svetske) serije, prvi šampioni u ovom format takmičenja 1903. godine, uprkos ne baš impresivnoj igri u predsezoni, po prirodi stvari, kao branioci titule prvaka iz 2018. godine, predvođeni najboljim igračem i udaračem lige Mukijem Betsom, prvim igračem prošlogodišnjeg finala Stivom Pirsom i izvrsnim Džej di Martinezom, napadaće iz svih oružja, a to su prethodne sezone činili najbolje u MLB (108 pobeda), uz to su i u odbrambenim kategorijama minule godine bili iznad ligaškog proseka, bacači Rik Porselo i Kris Sejl posebno, a tu je i u pripremnim mečevima odlični Markus Volden, što govori da Crvene čarape opet mogu da budu pozlaćene.

Izabrane vesti

Gde je Boston, tu su u bejzbolaškoj tradiciji i Njujork Jenkisi. Tako je bilo u prošlosti, tako je i danas. Najuspešniji klub u istoriji bejzbola (27 šampionskih pehara) doživljava frustracije deceniju unazad jer je poslednji pehar namenjen prvaku u Veliku jabuku stigao još pre 10 godina, a dodatni bol predstavlja činjenica da ih je 2018. na „povratku kući“ zaustavio najljući rival – Boston! Solidno igraju u pripremnom periodu, osnova im je bolja od Bostonove, ali to predstavlja pokazatelj boljeg zagrevanja, kad prvenstvena trka počne – rezultati u predsezoni neće ništa značiti.

SISTEM TAKMIČENJA

Ligaški deo trajaće do kraja septembra. Svaki tim u obe lige članice MLB (Američke i Nacionalne) odigraće 162 utakmice, u plej-of će se plasirati pobednici po tri divizije u svakoj ligi, a pridružiće im se još dva tima po učinku, što znači da će i u Američkoj i u Nacionalnoj ligi po 5 ekipa konkurisati za tron. Na kraju će se pobednici liga sastati u Svetskoj seriji i odlučiti o prvaku MLB. Doigravanje počinje 1. oktobra.

U minuloj sezoni više su se pokazali kao ekipa, s tim što su se skromnije branili u polju, dobro su udarali, mada se od pojedinaca isticao uglavnom bacač Luis Severino, trećeplasirani po broju pobeda u MLB u ligaškom delu sezone 2018, koji će zbog povrede propustiti početak sezone, a nije se obrukao ni udarač Đankarlo Stenton. Na njihovu žalost, okruglo 100 pobeda im nije mnogo značilo, jer ih je „večiti rival“ zaustavio već u divizijskom obračunu (četvrtfinalu plej-ofa), a podatak da će čuveni bacač Si Si Sabatija po završetku nastupajuće sezone „skinuti kačket“, uz nagoveštaj dobrih partija na mestu udarača Arona Džadža, daju ekipi motiv više da iz Velike jabuke poteče trijumfalni sok.

Hjuston Astrosi, šampioni iz 2017, stvrstani su u grupu timova s velikim šansama da najesen svojim sugrađanima uživo, izbliza pokažu šampionski pehar i drugi put u klupskoj istoriji stignu do zvezda. Ni oni nisu impresivni u predsezoni, uprkos odličnim partijama ofanzivca Alvareza, ali odličan učinak iz 2018. (103 trijumfa u ligi i finale Američke lige) ipak nešto govore. I dalje su u sastavu odlični udarači Hoze Altuve i Aleks Bregman, a još se ne da velikan na poziciji bacača Džastin Verlander, koji je prošle godine, uz asistenciju Gerita Kola i Čarlija Mortona, protivnicima omogućavao najmanje poena timski gledano.

Los Anđeles Dodžersi (šest titula) brane čast Nacionalne lige u „prvenstvu favorita“. Odlične igre u 2018, poraz u Svetskoj seriji od Bostona, ne toliko istaknuti pojedinci koliko tim (drugi po broju primljenih poena), imaju pozitivan skor u dosadašnjem delu priprema. Enrike Ernandez se ističe sa šlemom na glavi, vrlo dobro udara ovog proleća, čeka se da Kodi Belindžer bude „onaj stari“, ako uz to bacači Klejton Keršou, Rič Hil i ostali budu na visini zadatka, opet će kalifornijsko sunce pržiti konkurente do poraza.

Iz drugog plana će konce onima od kojih se najviše očekuje pokušati da pomrse Bruersi iz Milvokija, pod dirigentskom palicom Kristijana Jelića, drugog udarača lige prošle sezone. Misterija je i Filadelfija, koja je angažovanjem „bejzbolaškog Nejmara“ Brisa Harpera za rekordnih 330.000.000 dolara pretendovala na tron iz prikrajka, ali povreda stopala novajlije u redovima Filisa unosi zabrinutost u tim iz Pensilvanije, mada se nadaju da je prolaznog karaktera.

Oni na brdu (bacači) ili oni pod brdom (udarači). Ko bolje vidi šampionski pehar? Večna dilema živi...

MLB

Sreda
18.05: (1,75) Minesota - Pitsburg (2,08)
18.05: (1,60) Filadelfija - Detroit (2,34)
18.05: (1,70) Hjuston - Njujork Jenkis (2,15)
18.05: (1,75) Toronto - Atlanta (2,08)
18.05: (1,55) Sent Luis - Majami (2,45)
21.05: (1,80) Teksas - Sinsinati (2,00)
21.05: (1,70) Čikago Vajt Soks - Arizona (2,15)
21.10: (1,80) San Dijego - Milvoki (2,00)
23.05: (2,15) Baltimor - Boston (1,70)

Četvrtak
02.40: (1,70) Kolorado - Kanzas (2,15)
03.05: (1,70) Čikago Kabs - LA Dodžers (2,15)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Dragan STOJIĆ
Foto: Reuters


tagovi

MLBMLB ligaBejzbolBoston Red SoksNjujork Jenkis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara