Novak Đoković
Novak Đoković

Pre 25 dana štake, sada prvi vimbldonski let: 'Rekovalescent' Đoković izgleda odlično!

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.07.24. | 18:11

Autsajder Vit Kopriva svakako nije pravo merilo potencijalnog Novakovog dometa, ali prvo izdanje srpskog asa nakon operacije meniskusa deluje obećavajuće

"Što igra taj Vimbldon posle operacije", "Samo rizikuje Olimpijske igre", dalo se čuti u neformalnim razgovorima Novakovih navijača poslednjih dana. Da, pojavljivanje na londonskom grend slemu manje od mesec dana nakon operacije meniskusa možda iz vizure običnog sveta deluje kao nepotreban rizik čoveka koji ima rekordne 24 grend slem titule... Ali ne bi se Novak Đoković kao rekovalescent našao u Londonu tek da bi bio puki statista. Ako se već pojavio u All England klubu to je zato što svoje telo poznaje, oseća i veruje (uz sijaset testova i lekarskih konsultacija) da je spremno za sedam mečeva, pa makar neki bili i maratonski, kada na crtu izađu krupnije zverke.

Vit Kopriva, Novakov rival u prvom kolu Vimbldona to nije. Niti je 123. teniser sveta sa tek 15 ATP mečeva u cv-ju merilo Novakovog potencijalnog dometa na trećem grend slemu sezone, ali je poslužio da teniska Srbija i svet dobiju sliku o Novakoj fizičkoj spremnosti. Ako uzmemo u obzir da je pre 25 dana hodao sa štakama, ona izgleda odlično! To pokazuje ne samo rezultatsko čišćenje češkog tenisera u tri seta (1:6, 2:6, 2:6), već kompletan utisak o igri najboljeg svih vremena koji je nastavio tradiciju - nikada nije izgubio prvo kolo na Vimbldonu.

Izabrane vesti

U njoj je funkcionisalo apsolutno sve (naročito početni udarac i sledstveno tome servis-volej igra), bez da se čitavog popodneva ukazala, ne bolna, već ni nespokojna grimasa na Novakovom licu. Hvala Bogu, one su izostale. Dominirao je osmeh, videlo se da je srpski teniski gigant željan takmičarskog tenisa koji je poslednji put igrao početkom juna u osmini finala Rolan Garosa kada je sa pokidanim meniskusom eliminisao Fransiska Serundola, a zatim morao da odustane.

Za nešto manje od dva sata borbe, steznik oko Novakovog desnog kolena bio je jedini svedok o operaciji meniskusa. Ko nije znao da je Novak početkom juna morao "pod nož", ne bi mogao nikako da posumnja da Srbin možda nije fizički na 100 odsto. Ni proklizavanja tokom kojih je desno koleno trpelo otperećenje nisu bila problematična, kao ni duge razmene, izlasci na mrežu i slično...

Dok je besprekornim početnim udarcem rutinski osvajao servis gemove, nemilosrdno je eksploatisao Koprivine slabe procente ubačenog prvog servisa. Ako želite makar da namučite najboljeg riternera svih vremena, servis mora biti konstantan, snažan, dobro plasiran, ubojit... To Kopriva nije imao i tako se čoveku sa sedam vimbldonskih titula, kojem je centralni teren All England kluba dnevna soba, ponudio na tacni. A tako nesnađenom, nenaviknutom na najveću tenisku pozornicu, Novak mu niti jednu brejk šansu i završio je meč sa 90 odsto osvojenih poena na svoj servis.

Kosidba Koprive počela je već u četvrtom gemu, najdužem čitavog popodneva. Trajao je gotovo 15 minuta Čeh je spasao pet, brejk lopti, a kada je Novak unovčio šestu, do kraja seta nije izgubio poen! Sa 15 vezanih poena Đoković je zatvorio prvi period igre. U čitavom prvom setu dozvolio je rivalu samo jedan poen na svoj servis, u narednom je Kopriva osvojio dva. Jeste Čeh na mahove umeo da dobije koju dugu razmenu, da probije Novaka vinerom, ali na duge staze nije imao šanse.

Početak trećeg seta bio je praktično najduži period koji je Kopriva izdržao bez brejk lopte. Čitava dva gema. Ali na 2:2, Novak je ponovo pritisnuo došavši do pete brejk lopte iz 14 pokušaja. Tako je probijena poslednja barijera pred drugo kolo gde Đokovića čeka 277. igrač ATP liste Džejkob Firnli koji je savladao i 188. igrača sveta, Španca Alehandra Mora Kanjasa. U najavi, još jedna rutinska prepreka u prilično povoljnom žrebu za Novaka na ovogodišnjem Vimbldonu gde ne može da se sastane sa Karlosom Alkarasom ili Janikom Sinerom pre finala.


tagovi

Novak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara