Novak Đoković ©Reuters
Novak Đoković ©Reuters

Da li je Đoković zapravo najveći teniski gubitnik zbog pandemije?

Vreme čitanja: 3min | uto. 03.11.20. | 11:42

Da nije bilo zamrzavanja zbrajanja sedmica provedenih na vrhu ATP liste naš as bi već mesec dana bio rekorder

Nov način bodovanja u ATP sistemu, gde je produžen moratorijum na skidanje poena do 8. marta 2021. deluje kao skrojen po meri Novaka Đokovića. Naime, on baš tog datuma, dakle na Dan žena naredne godine, može prestići rekordnih 310 sedmica vladavine svetom tenisa, trenutno u rukama Rodžera Federera, ako ostane na vrhu ATP liste.

Tu, realnu priču znaju već i vrapci na grani, pa možda i stoji da mu je ATP ovim učinio malu uslugu, ali zaboravljaju nešto veoma važno. Da nije bilo pandemije, to jest da se igralo celog marta, pa sve do avgusta koliko je trajao teniski karantin, naš as bi po svemu sudeći zadržao prvu poziciju i od juče bi brojao 315 sedmicu na čelu profesionalaca belog sporta. Cilj mu je na početku godine bio da ostane na prvoj poziciji do 5. oktobra, a taj datum je sada već prošao.

Izabrane vesti

Čak i ako se gledaju odigrani turniri po starom sistemu bodovanja, to jest sa oduzimanjem posle 52 sedmice nakon osvajanja, Đoković bi bio prvi. Prekid u računanju, to jest zbrajanju nedelja vladavine, ma koliko opravdan, upravo je njega najskuplje koštao.

Beograđanin je dominirao i u ovoj sezoni sa četiri trofeja. Jedan više ima ovogodišnji rekorder Andrej Rubljov, mada se kvalitet osvojenih turnira ne može porediti. Ako bi se plasman na ATP listi, dakle, računao po starom sistemu, ali sa turnirama koji su odigrani, Novak Đoković bi bio na prvoj poziciji sa 6.655 poena, ispred Domnika Tima sa 4.615 i Rafaela Nadala koji bi sakupio 3.690. Rodžer Federer ne igra još od polufinala Australijan opena zbog operacije kolena te bi ispao iz Top 10, a ovako je četvrti. Mada bi mogao da ispadne iz Top 5 do kraja 2020 pošto mu prete Danil Medvedev, Stefanos Cicipas i Aleksander Zverev.

Pored bodova, i novac je donekle kriterijum koliko je ko bio dobar, pa je i u tom segmentu Nole bez premca, pošto je do sada samo na turnirima zaradio preko 6.000.000 dolara. Naš as će dakle godinu po šesti put završiti na prvoj poziciji, čime će se izjednačiti sa idolom Pitom Samprasom, dosadašnjim solo rekorderom, što će biti još jedan plus u njegovoj neverovatnoj sportskog biografiji. Ko zna, da je već prebacio Federerov rekord od 310 sedmica vladavine, imao bi više vremena da se fokusira samo na grend slemove, pošto u tom segmentu kasni za tri trofeja iza Švajcarca i Nadala sa 20. I, verujemo, uskoro ih stigao i prestigao. Ovako, moraće još malo da sačeka, pa da prigrabi još neki rekord u inspirativnoj trci za nezvaničnom titulom "najboljeg svih vremena".

No, sve je to ŠBBKBB (šta bi bilo kad bi bilo), realnost je nešto drugo, ali je trebalo prikazati i drugu stranu medalje, da se prestane sa pričama kako je ATP išao naruku Novaku iako je jedno vreme (opravdano) zamrznuo računanje vremena provedenog na vrhu. Trenutno broji 293. sedmicu strahovlade započete još 2011. i u nekoliko navrata nakratko prekidane.

Do kraja sezone je ostalo da se, nakon završetka pariskog mastersa, odigra završni masters, tj. ATP Finale poslednji put u Londonu (15-22. novembar), pre nego što se od naredne godine preseli u Torino.

ATP Top 10: 1. Novak ĐOKOVIĆ (Srbija) 11.839 poena, 2. Rafael NADAL (Španija) 9.850, 3. Dominik TIM (Austrija) 9.125, 4. Rodžer FEDERER (Švajcarska) 6.630, 5. Danil MEDVEDEV (Rusija) 5.980, 6. Stefanos CICIPAS (Grčka) 5.925, 7. Aleksander ZVEREV (Nemačka) 5,015, 8. Andrej Rubljov (Rusija) 3.839, 9. Dijego ŠVARCMAN (Argentina) 3.285, 10. Mateo BERETINI (Italija) 3.075.

Provizorna ATP lista (sa oduzimanjem bodova odigranih turnira): 1. Đoković 6.655, 2. Tim 4.615, 3. Nadal 3.690, 4. Cicipas 3.585, 5. Rubljeb 3.515... 7. Federer 1.120.


tagovi

ATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara