Alkaras stao na put 'savršenom' Sineru: Karlitos preokretom do finala i odbrane drugog mesta

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.03.24. | 02:45

Italijanski teniser poveo u setovima, ali se potom 'samouništio' u odlučujućem trećem

Isti rivali, ista runda, ista faza takmičenja, isti i - ishod. Samo uz malo više drame. Karlos Alkaras je i drugu sezonu zaredom uspeo da eliminiše Janika Sinera u polufinalu Indijan Velsa i dođe u priliku da brani titulu, koju je godinu dana osvojio protiv Danila Medvedeva.

Na prvi pogled scenario u prvom ovogodišnjem polufinalnom mastersa u Kaliforniji bio je identičan onom od pre 12 meseci. Međutim, već na drugi i ne baš. Jer uloge su se u međuvremenu promenile, Siner je uoči meča bio blagi favorit, prvenstveno zbog forme i činjenice da je do ove subote bio neporažen u 2024. godini. Bio, međutim, ali više nije. Alkaras je posle preokreta uspeo da prekine seriju italijanskog tenisera od 16 pobeda u novoj kalendarskoj godini, odnosno 19 računajući i prošlu sezonu, i posle tek nešto više od dva časa borbe odbrani dođe do pobede koja mu garantuje ostanak na drugoj poziciji ATP liste – 2:1, po setovima 1:6, 6:3, 6:2.

Izabrane vesti

Da je i treći uzastopni put izašao kao pobednik iz međusobnog okršaja sa dve godine mlađim kolegom, Siner bi ponedeljak po prvi put u karijeri dočekao kao drugi teniser sveta, odmah iza Novaka Đokovića. I bio je na dobrom putu da to i učini, furioznom igrom za pola sata stekao prednost u setovima, ali se potom 'samouništio', posebno u trećem, odlučujućem setu, što je Alkaras i te kako umeo da iskoristi.

Poput četvrtfinalnog, polufinalni meč Karlosa Alkarasa prekinut je praktično tek što je počeo. Jaka kiša prekinula je okršaj drugoplasiranog i trećeplasiranog tenisera sveta posle samo tri odigrana gema, poslavši ih na pauzu dužu od dva sata. Pauzu, koja je definitivno više prijala osvajaču ovogodišnjeg Australijan Opena. Samo što su se vratili na teren, Siner je napravio brejk, osvojio četiri vezana gema i poveo u setovima.

Međutim, Alkaras nam je svima još jednom bacio mamac ubedljivo izgubljenim setom, baš kao i na startu turnira kada je dozvolio Mateu Arnaldiju da povede, nateravši nas sve da pomislimo kako nije na potrebnom nivou. Podigao je Španac značajno kvalitet igre, bolje servirao, riternirao, i zahvaljujući brejku u četvrtom gemu (1:3) došao do izjednačenja, s tim da je i tada Siner imao svoje šanse.

Šanse za kojima će narednih dana, dok bude analizirao meč i tražio razloge za prvi poraz u 2024, sigurno žaliti. Imao je Italijan u sedmom gemu brejk loptu, u devetom još jednu, ali je Alkaras obe sačuvao i prvim bekhend vinerom na meču odveo meč u odlučujući set.

A tamo – Sinerov raspad. Samouništenje. Nesiguran kako da se suprotstavi nekom novom Alkarasu, Italijan je srljao iz greške u grešku. Toliko je nivo igre 22-godišnjeg Italijana opao - posebno početkom trećeg seta, od trenutka kada je doživeo nezgodan - da je Alkarasu neretko bilo dovoljno samo da vrati lopticu u rivalovo polje i sačeka njegovu grešku. Dovoljno za šesto masters finale u karijeri u kojem ga čeka pobednik okršaja Tomi Pol - Danil Medvedev.

"Ostao sam psihički jak i to je bilo veoma važno. Morate biti mentalno jaki ako želite da pobedite u ovakvim mečevima protiv nekoga ko igra neverovatno. Veoma sam zadovoljan stvarima koje sam uradio posle prvog seta. Morao sam više da trčim, da se branim bolje nego u prvom setu. Imali smo dosta dugih razmena, prestao sam da promašujem drugu, treću, četvrtu loptu...", izjavio je Španac posle meča.


tagovi

ATP Indijan VelsJanik SinerKarlos Alkaras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara