Dragan Stojković (©Reuters)
Dragan Stojković (©Reuters)

Piksi: Napredujemo! Od Brazila smo izgubili dva razlike, od Engleza jedan

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.06.24. | 00:27

„Nema prostora za individualce, sve je podređeno timskom duhu“, dodaje selektor Srbije

Loše – nije. Dobro – nije. I sad se ljudi pitaju, pa šta je, ali kako da bude dobro kad izgubiš utakmicu, makar i protiv jednog od glavnih pretendenata na tron? Onda nema baš razloga za osmehe. Nema ni za očajanje, jer su mnogi predviđali rezultatsku katastrofu.

Ishod utakmice na stadionu Šalkea (0:1) ostavlja Srbiju na dnu tabele, ali je makar pregrmela duel sa najjačom ekipom Grupe C i ako ništa drugo nije joj srozano samopouzdanje kako se pretpostavljalo.

Izabrane vesti

Utakmica je bila kvalitetna s obe strane. Pokazali smo hrabar fudbal, uspeli smo ono što smo želeli, a to je da neke stvari dovedemo u normalu, a to je da lopta bode kod nas i da Englezi budu tim koji će se braniti. Ponosan sam na reakciju igrača i broj pretrčanih kilometara. Možda nismo zaslužili da izgubimo, ali idemo dalje. Nisam zadovoljan rezultatom, ali Bože moj. Vraćamo se u oko pet ujutru u naš kamp, u ponedeljak ćemo lagano trenirati. Spremićemo se najbolje za Sloveniju i tu se završava svaka polemika, jer meč drugo kola moramo da dobijemo. U prvom, bravo za angažovanje, borbenost, stil fudbala, ipak smo igrali sa Engleskom, a ne sa nekom ekipom ne znam odakle“, istakao je Dragan Stojković u rezimeu utakmice.

Osim po rezultatu, ostaće upamćena po tome što je Piksi iznenadio javnost odlukom da utakmicu ne počne bez Dušana Tadića, najkreativnijeg fudbalera ove generacije. Sam kapiten smatra i najboljeg. Reče da ga je izostavljanje iz početnih 11 pogodilo... Selektor obrazlaže:

Nije dobro ako je to rekao. Nikako nije dobro. To je moja odluka iz taktičkih razloga. Želeo sam Tadića sa svežim nogama u drugih 45 minuta. Ništa više. Radi se o taktici“.

No, ako polemika preraste u buru...

„Kakva bura, ljudi. Taman posla. Nema bure oko kapitena. Možda je to nekome interesannto. Ponavljam da su u pitanju bile taktičke stvari. Razumete o čemu pričam. Da li Tadić može da pomogne od početka. I te kako. Ovo je bilo moje mišljenje, moja odluka, zato sam na ovom mestu“.

Druga odluka, komentarisana u navijačkom i stručnom okruženju, ticala se promene golmana. U kvalifikacijama je branio Vanja Milinković Savić, a na premijeri na Prvenstvu Evrope Predrag Rajković.

Odlučio sam pre nekoliko dana. I da je Vanja branio bio bih siguran. Predrag je odličan čuvar mreže, izborio se za status učinkom u posednjih šest meseci. Pokazao je ogorman uticaj u klubu i nisam imao dilemu. Inače, imamo dobre golmane, tu su još Vanja i Đorđe Petrović“.

Počela je Srbija sa Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem u špicu, kasnije uz napadača Juventusa je dejstvovao Luka Jović, ali put do Pikfordove mreže nije našla.

Rekao sam da ćemo igrati otvoren fudbal, da ćemo probati gol da damo, angažman je bio iznad proseka, momci su dali sve od sebe, jer nije ako protiv Stounsa i ekipe. Šteta što nismo uspeli da postignemo gol. Sa strane htenja i motivacije nemam zamerki. Čista desetka“.

Selektor je dodao da ga, donekle, ipak raduje rezultat na premijeri.

Od Brazila smo u Kataru izgubili 0:2, sad 0:1. Napredujemo. Nije loše. Razlika je što su mi sad svi igrači zdravi i motivisani da daju sve za tim. Nema prostora za individualce, sve je podređeno timskom duhu“, poruka je selektora.



tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara