Rusi će biti na Igrama u Parizu (©Reuters)
Rusi će biti na Igrama u Parizu (©Reuters)

Ruskim sportistima dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama

Vreme čitanja: 2min | pet. 08.12.23. | 18:36

Ali, pod neutralnom zastavom

Posle dugog perioda izolacije za ruske i beloruske sportiste, te embarga na učešće u najvećim sportskim događajima, Međunarodni olimpijski komitet doneo je odluku da se poruše zidovi i dozvoli im konačno da se vrate na sportska borilišta.

Naime, kako je objavio MOK na svom zvaničnom sajtu, ruskim i beloruskim sportistima biće dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, poštujući ljudska prava, ali pod uslovom da se takmiče pod neutralnom zastavom. Dakle, bez obeležja, zastave i himne zemlje iz koje dolaze. 

Izabrane vesti

Izuzetak su timski sportovi i to samo za one koji nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini. Dosad se samo jedanaest individualnih sportista ispunilo je normu za Igre naredne godine, osmoro ruskih i troje beloruskih. Istovremeno je objavljeno da je vizu za Pariz overilo 60 ukrajinskih sportista...

Posle uvođenja embarga ruskim i beloruskim sportistima u svetskom sportu od februara 2022. godine posle starta rata u Ukrajini, MOK je u međuvremenu radio na njihovom ponovnom uključenju u društvo kroz dve faze, pod logičnim obrazloženjem da “sportisti ne treba da plate“ cenu političkih odluka zemlje. Prva faza je počela još prošlog marta kada je započeta inicijativa vraćanja ruskih i beloruskih sportista, ali je tada procenjeno da još nije pravo vreme.

Sada je taj trenutak došao, relevantno olimpijsko telo je donelo procenu da je vreme za njhovu integraciju u sportska dešavanja, ali i to je imalo svoju cenu. Rusi i Belorusi neće imati svoju himnu, ni zastavu matične zemlje. Takođe, pre nego što je doneta najnovija odluka, vođene su brojne konsultacije sa ostalim činiocima, kao i sa ukrajinskim vlastima koje su od početka imale jasan stav da će bojkotovati sve događaje na kojima budu učestvovali sportisti i sportistkinje iz Rusije i Belorusije. U međuvremenu je ukrajinski ministar sporta Vadim Husait izjavio da bojkota neće biti, pod uslovom da se takmiče pod neutralnom zastavom.

Određene sankcije i dalje su ostale na snazi. Na Olimpijske igre neće biti dozvoljen ulazak nijednom zvaničniku dve suspendovane zemlje. Zanimljivo, Svetska atletska federacija je i pored odluke MOK-a ostala nepromenjenog stava po pitanju statusa ruskih i beloruskih sportista koji se i dalje smatraju suspendovanim za takmičenja pod okriljem ovog tela.


tagovi

MOKOlimpijske igre 2024Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara