Kevin Panter (© MN Press)
Kevin Panter (© MN Press)

Panter pokušao sam da sruši Valensiju, ali ostao kratak - još jedan poraz Partizana

Vreme čitanja: 5min | čet. 01.12.22. | 23:02

Španci slavili u trileru i naneli crno-belima sedmi poraz ove sezone u Evroligi posle produžetka

Borba, drama i težak poraz Partizan Mozzart Beta u Štark areni posle produžetka. Valensija je prekinula veliki niz poraza i to baš u Beogradu gde su crno-beli takođe tražili način da se vrate na pobednički kolosek, ali umesto toga samo je produžen niz poraza, sada na četiri u Evroligi i ABA ligi. Posle 45 minuta košarke, Španci su slavili 100:96. Nema dileme da će se najviše pričati o izdanju Kevina Pantera. Kapiten kluba iz Humske je preuzeo odgovornost, u pojedinim momentima je pogađao iz neverovatnih situacija, bio je blizu epiteta heroja, ali na kraju je tragičar. Sve je bio preuzeo na sebe, a u odsudnim momentima nije bio precizan što je gost iskoristi da dođe do velike pobede.

Okončao je kapiten crno-belih meč sa 19 poena (3/7 za tri), ali i pet izgubljenih lopti i pet faulova. Najefikasniji bio je Matijas Lesor koji skoro da nije ni izlazio iz igre. Ubacio je 22 poena uz 10 skokova. Džejms Naneli je imao 15, Jam Madar 13, a Zek Ledej 12 poena.

Izabrane vesti

Koliko god je boleo ovaj poraz, navijači su pružili podršku i pozvali igrače da daju sve od sebe na sledećem meču, a on je istorijski - prvi internacionalni večiti derbi.

Kada se sredinom prve deonice začilo sa tribina: „Partizane, odbrana, odbrana“, umesto napadaj, napadaj, znali su svi u dvorani da su se isti problemi ponavljani sa prethodnih duela. Crno-beli nikako nisu bili u stanju da spreče Špance da dođu do reketa gde su rutinski pogađali. Da nije bilo Jama Madara i Džejmsa Nanelija, Valensija bi već u uvodnih nekoliko minuta stekla prednost, međutim crno-beli su preko pomenutog tandema i dalekometne paljbe održavali priključan. Imao je domaćin i prednost na kratko posle trojke Nanelija, ali posle 10 minuta na semaforu je stajalo 21:21.

Opet je bilo jasno da je napad velika snaga crno-belih, ali u odbrani je bilo potrebno popraviti mnogo toga.

-------------------------

PARTIZAN MOZZART BET - VALENSIJA 96:100 (84:84)

/21:21, 22:16, 21:23, 20:24, 12:16/

Štark Arena, Beograd;

Kapacitet: 19.394;

Sudije: Boris Rižik, Sefi Šemeš, Tomas Bisuel.

PARTIZAN MOZZART BET: Vukčević -, Ledej 12, Panter 19, Papapetru 4, Egzum 9, Brodzijanski -, Naneli 15, Glas -, Lesor 22, Trifunović -, Anđušić 2, Madar 13.

VALENSIJA: Harper 14, Klaver 9, Puerto -, Pradilja 6, Veb 18, Lopez Arostegi 17, Džons 2, Ferando -, Rejdbo 4, Dubljević 8, Aleksander -, Rivero 22.

-------------------------

Nekako je sve išlo na ruku gostiju. Umrtvljena igra na oba kraja terena, crno-beli koji nikako nisu mogli da se razbude. Minuti su curili, a Španci su bez previše muka održavali prednost, a onda momenat koji je mogao sve da preokrene, ali na kraju kada se bude podvlačila crta - nije.

Ponovo, u centru pažnje Kevin Panter i to ne zbog koša kao što je navikao navijače, već zbog tehničke greške. Krenuli su crno-beli u kontru, Valnsija to seče očiglednim faulom i kompletna hala je očekivala nesportsku grešku protivnika, ali posle gledanja snimka, sudije su odlučile da je bio samo običan faul što je izazvalo eksploziju nezadovoljstva, najviše kod Pantera koji je odmah dobio tehničku. Međutim, čitava ta situacija kao da je više odgovarala domaćinu.

Najzad su se trgli iz letargije, Panter je već u narednom napadu pogodio trojku i raspalio sve. Ubrzo su crno-beli preokrenuli i pomalo nenadano otišli na odmor sa solidnih šest poena prednosti – 43:37.

Nije imalo šta da se čeka. Rastrčao se Partizan Mozzart Bet odmah na startu trećeg kvartala. Naneli je doneo sedam poena prednosti ali kada se očekivalo da ekipa Željka Obradovića slomi otpor protivnika, gosti su žestoko uzvratili. Iskoristili su tri nesmotrena napada da priđu na svega jedan poen zaostatka. Nije pomogao ni tajm-aut Obradovića. Morali su stvar u svoje ruke da preuzmi PAnter-Ledej-Lesor. Iako su u oni pravili greške, najzaslužniji su bili što se u poslednjih 10 minuta ušlo sa četiri poena prednosti za Partizan.

Nije to izbliza bilo dovoljno za bilo kakvo rutinsko odrađivanje posla. Za manje od dva minuta Valensija je došla do novog izjednačenja, 64:64.Već u narednom napadu su došli i do preokreta. Najava dramatičnog finiša. Napadi su uglavnom išli preko Ledeja u poslednjih 10 minuta, ali koševe je postizao i Egzum za tri poena prednosti crno-belih. Usledila je rezultatska klackalica. Valensija je uvek imala spreman odgovor na poene crno-belih, a posle promašaja Pantera za tri poena, gosti poentiraju iz reketa uz faul i na manje od tri minuta do kraja dolaze do četiri poena prednosti. Egzum nagoveštava veliku dramu žestokim zakucavanjem za 75:77.

Poslednjih 60 sekundi je bilo u potpunosti u znaku kapitena Pantera. Koliko god je grešio u dodavanju, znao je da je sve na njemu. Krenuo je da rešeta, bez milosti. Trojka, onda dvojka posle driblinga i dva slobodna bacanja za izjednačenje na 35 sekundi do kraja - 82:82. Ali na drugoj strani spreman je bio Harper, neverovatnim prodorom preko Lesora pogađa za plus dva, 20 sekundi pre kraja. Loptaj e ponovo išla u ruke Panteru koji je fauliran, a rutinski je realizovao dva slobodna bacanja - 84:84. Valensija je imala 11 sekundi za napad koji donosi pobedu, nisu bili uspešni. Meč je ušao u dodatnih pet minuta.

A tamo... Valensija, strpljivija, uspešnija, preciznija i na kraju, najbitnije, trijumfalna. Crno-beli su posustali u odbrani, dok je u napadu dva šuta promašio Panter posle čega je Valensija otišla na nedostižnu prednost pa ni poeni Nanelija nisu pomogli. Da čitavo veče bude još bolnije, crno-beli su na momenat imali loptu u rukama za napad na pobedu, ali još jedna izgubljena lopta je otklonila sve dileme.

EVROLIGA – 11. kolo

Četvrtak:

Alba – Barselona 86:88

/Blat 17 - Mirotić 19/

Anadolu Efes – Olimpijakos 82:71

/Klajburn 23 - Vezenkov 18/

Asvel – Monako 75:84

/Lajti 13 – Džejms 17/

Baskonija – Olimpija Milano 78:62

/Tompson 15 – Dejvis 23/

Partizan Mozzart Bet – Valensija 100:96

/Lesor 22 - Ruvero 22/

Petak:

18.00: (1,80) Crvena zvezda (14,5) Virtus Bolonja (2,25)

18.45: (1,80) Fenerbahče (14,5) Real Madrid (2,15)

19.00: (1,55) Žalgiris (14,5) Panatinaikos (2,70)

20.30: (1,80) Bajern Minhen (14,5) Makabi Tel Aviv (2,15)

*** Kvote su podložne promenama


 


tagovi

KK PartizanKK ValensijaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara