Ajzea Kenan (©VTB)
Ajzea Kenan (©VTB)

Utisci iz Moskve: Kodi i Kenan odmah uzeli ključeve, još nedostaje raznovrsnija 'četvorka'

Vreme čitanja: 6min | ned. 15.09.24. | 13:51

Tek treba da 'legnu' svi elementi u sastavu Janisa Sferopulosa, šut će doći

Porazom je završen jak turnir u Moskvi, ipak solidni su utisci koje Crvena zvezda nosi u Beograd.

Janis Sferopulos je od mečeva protiv CSKA, Lokomotive i Zenita dobio baš ono što je verovatno i želeo – ozbiljne testove evroligaškog kalibra, kroz koje je mogao da vidi stanje ekipe i dobije jasniju sliku o tome gde su potrebne korekcije do otvaranja sezone u Dubaiju za sedam dana.

Izabrane vesti

Crvena zvezda nije blistala, mada nije ni razočarala. I to je sasvim u redu. Sezona tek treba da krene, pripreme su u završnoj i struka ima dovoljno vremena da poradi na određenim detaljima pre nego što krenu utakmice čiji se ishod računa i broji.

Pre svega, Zvezda je u Moskvi nastupala bez četvorice važnih prvotimaca. Povrede Miloša Teodosića i Nemanje Nedovića, te ostanak Rokasa Giedraitisa i Džoela Bolomboja nije nužno skratio rotaciju Janisu Sferopulosu, koliko je kvalitet istih bio umanjen. Sa njima u postavi Zvezda ipak dobija

PROCENTI ŠUTA NISU BILI DOBRI, ALI...

Elementi poput šuta su varljiva kategorija i to je nešto što uvek može da se 'dotera' kroz dodatni individualni rad. Crvena zvezda je turnir u Moskvi završila sa 27,3 odsto uspešnosti u šutu sa distance (17/62) što definitivno nije za pohvalu, ali kako su ovo ipak kontrolne utakmice i verovatno postoji doza umora zbog intenzivnog rada u prethodnom periodu, logično je i da igrači padnu.

Pritom, za Crvenu zvezdu ne može da se kaže da je ekipa popunjena elitnim šuterima. Ajzea Kenan i Majk Daum karijerno šutiraju oko 40 odsto, odmah iza njih su Miloš Teodosić, Ognjen Dobrić i Rokas Giedraitis u rangu od 37 procenata, Nemanja Nedović je na nešto ispod 36 odsto. Od osvajača triple krune ne treba da se očekuju šuterske klinike iako, naravno, postoji sasvim dovoljan potencijal da se i kroz dalekometnu paljbu dođe do pobeda čega smo i bili svedoci u nekim ranijim utakmicama. Ovo je pre svega tim sastavljen da na bazi kompaktnosti na svim pozicijama i velike energije u oba smera 'lomi' protivnike.

KODI MILER MEKINTAJER I AJZEA KENAN UZELI KLJUČEVE

Kodi Miler Mekintajer (©VTB)Kodi Miler Mekintajer (©VTB)

Jedan od Zvezdnih ozbiljnijih problema u protekloj sezoni bio je manjak klase i širine u bekovskoj liniji. Promašen transfer Šabaza Nejpirakao i loš izbor njegove zamene – povukao je sa sobom niz poteza i donekle problema jer se ekipa mnogo više oslanjala na Miloša Teodosića, dok je Jago Dos Santos od trećeg plejmejkera brzo postao čak i prva opcija.

Dovođenjem Kodija Milera Mekintajera i Ajzee Kenana tim sa Malom Kalemegdana trebalo bi da ima drugačiju napadačku dinamiku. I to se već oseća u igri crveno-belih. Sada dalji njihov i napredak ekipe mnogo zavisi od toga koliko će brzo da se razvije hemija među igračima.

Obojica su pokazali veliku glad i želju, da se ne plaše da preuzmu odgovornost što na papiru treba da utiče pozitivno na igru Crvene zvezde i da se pre svih konačno Teodosić rastereti visoke minutaže.

Možda sa njihovim dolaskom malo više trpi Jago, ali daleko od toga da je Brazilac neupotrebljiv jer je u pobedi nad Lokomotivom slabe šuterske procente nadomestio pametnim razigravanjem saigrača.

I Kodi i Kenan su izgledali spremno da preuzmu glavne uloge, a ako uspeju da to iskombinuju sa minutima koji neminovno idu Teodosiću, Nedoviću, Dobriću i Jagu, kao i statusom koji uživaju, Zvezda bi trebalo da ima sasvim solidnu napadačku širinu.

Kodijevo prisustvo na parketu najviše će prijati Zvezdinim centrima. Uroš Plavšić i Džoel Bolomboj i Luka Mitrović su 'petice' čiji učinak logično dosta zavisi od dobre saradnje sa plejmejkerima, a kada uz Teodosića dobiješ još jednog kreativca koji po potrebi može da bude dominantno kreator – protiv CSKA – ili egzekutor – protiv Zenita – njima bi posao trebalo da bude još i lakši.

Uostalom, to je i deo razloga zašto je Plavšić mnoge prijatno iznenadio igrama u Moskvi, pa i završio u idealnoj petorci turnira. Miler Mekintajer je prvoklasnom debitantskom sezonom u Evroligi sebi utabao stazu i sada treba da potvrdi da ista nije bila slučajnost. On je već i govorio o tome da mu povratak u Beograd daje ozbiljnu dozu motiva, pošto je iz glavnog grada Srbije otišao pognute glave.

Sa Kenanom Zvezda je dobila igrača mentalitetom dosta sličnom Čarlsu Dženkinsu. Energičan u oba smera, agresivan u odbrani i zna da kreira sebi prostor da napadne koš, uz meku šutersku ruku. Toga je Zvezdi nedostajalo sa nekim prethodnim rosterima, a dobro je poznato kakav ugled popularni Đenka ima kod navijača baš zbog svoje borbenosti i zalaganja, uz naravno pobede i titule koje je donosio. Kenan je dovoljno školovan u Uniksu i naročito Olimpijakosu da zna težinu pritiska i kolika su očekivanja. I on je u grupi igrača čija šuterska forma varira, poput recimo Ognjena Dobrića, ali to u ovom trenutku nije razlog za brigu.

NEDOSTAJE RAZNOVRSNIJA 'ČETVORKA'

Navijači su sedmicama čekali da na zvaničnom klupskom sajtu osvane vest kako se Filip Petrušev vratio u Crvenu zvezdu, ipak od praktično dogovorenog posla došlo se do toga da srpski reprezentativac ipak (zasad) ostaje u Pireju. To je potvrdio i predsednik kluba Nebojša Čović.

Nije tajna da Crvena zvezda na tržištu još gleda igrača sposobnog da pokrije pozicije 'četiri' i 'pet', a Petrušev je trebalo da bude baš taj. Transfer koji je trebalo da kompletira vrlo dobar prelazni rok sačekaće neko drugo vreme, a problem koji muči ne samo crveno-bele već i još nekoliko klubova u Evropi – poput Partizan Mozzart Beta i Real Madrida – je nedostatak 'četvorki' evroligaškog kalibra na pijaci.

Crvena zvezda ima u rotaciji Majka Dauma, Nikolu Kalinića, Dejana Davidovca i Dalibora Ilića, ipak i dalje ostaje utisak da ekipi nedostaje neko ko bi trebalo da donese 'vertikalnost', odnosno dodatnu čvrstinu u skoku i ko bi doneo još veću raznovrnost na delikatnoj poziciji.

Daum je odigrao vrlo dobru sezonu u Efesu, ali nije doveden namenski da bude prva 'četvorka'. Kalinić se još traži u sistemu koji mu ne dozvoljava slobodu kakvu je uživao kod Dejana Radonjića i navijači su čak pomalo zabrinuti jer nisu videli igre kakvim ga pamte. Mada, opet, sezona tek treba da počne. Davidovac i Ilić pokušavaju da se izbore za određenu ulogu, ali obojica su ipak korisni igrači rotacije, ne da budu nosioci.

PLAVŠIĆ PUN SAMOPOUZDANJA, DOBRIĆ ODMAH 'KLIKNUO'

Uroš Plavšić (©VTB)Uroš Plavšić (©VTB)

To kakvu godinu iza sebe ima Uroš Plavšić posebna je tema. Od kapitenske trake u Megi i igara koje su ga lansirale među zvezde regionalnog takmičenja, do prelaska u Crvenu zvezdu i poziva u reprezentaciju Srbije što je kulminiralo osvajanjem olimpijske bronze, nekadašnji student Arizone Stejta i Tenesija nastavlja da koristi momenat u kojem se nalazi da dalje gradi svoje ime.

U Moskvi je bio ponajbolji igrač Crvene zvezde i na talasu ogromnog samopouzdanja rešavao je mnoge situacije pod košem sa lakoćom, takođe nošen i dobrom saradnjom sa plejmejkerima.

Tek treba da se vidi kako će da se snađe u Evroligi, ipak ne treba imati preterano velika očekivanja. Biće mu ovo prva sezona u eliti, ogroman je to iskorak u odnosu na Jadransku ligu, a iskustvo sa reprezentacijom može dosta da mu pomogne da lakše premosti taj jaz.

S druge strane, Ognjen Dobrić je posle teške prve sezone u inostranstvu i ne toliko dobrog iskustva u Virtusu, koje je bilo protkano i povredama, brzo našao svoje mesto u rotaciji Crvene zvezde.

Njegova uloga na Olimpijskim igrama bila je izuzetna, mada se velika potrošnja na njemu još ne oseća, ali će verovatno doći u nekom trenutku. Ipak, Dobrić odlično poznaje Zvezdu, njen sistem i to šta se od svakog igrača traži, tako da mu nije bilo teško da i kod Janisa Sferopulosa dobije na važnosti. I tek će, dok se sezona 'zakotrlja'. Šut ga nije slušao, pogodio je samo jednu trojku u Moskvi, ali je to nadomestio odbranom, čvrstinom i hitrinom u napadu. Kada još bude namestio ruku, biće svima lakše.

Crvena zvezda ima još dosta prostora da napreduje, a delimična zabrinutost navijača je delimično razumljiva, mada za ovaj trenutak godine nepotreban. Gostovanje Dubaiju je sledeće nedelje, vikend kasnije po rasporedu stiže Mornar, pa sledi putovanje u Pariz na otvaranje Evrolige. Tada ekipa treba da pokaže koliko je napredovala i da je spremna da digne letvicu još više kako vreme bude odmicalo.


tagovi

KK Crvena zvezdaAjzea KenanKodi Miler MekintajerNikola KalinićOgnjen DobrićUroš Plavšić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara