Čelnici VTB Lige, Sergej Kuščeno i Ilona Kortsina
Čelnici VTB Lige, Sergej Kuščeno i Ilona Kortsina

VTB liga želi da ujedini Partizan i Zvezdu u Srbiji, a onda se okreće ka Istoku

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.09.24. | 08:42

"Kada nas Zapad već ne želi, onda moramo da se okrenemo Istoku", kaže za Mozzart Sport direktorka nekada najjače regionalne lige u Evropi, Ilona Kortsin

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Moskve/

Ako vratite vreme nekih desetak godina unazad i nasumičnom ljubitelju košarke kažete VTB liga - svima je jasno o čemu se radi jer je u tom periodu to bila sasvim realno drugo najjače košarkaško takmičenje u Evropi, odmah iza Evrolige. Na jednom mestu bili najbolji timovi Rusije, Litvanije, Poljske, Letonije, Ukrajine, Belorusije, Gruzije i svi su se nadmetali za vredan trofej.

Izabrane vesti

Danas, situacija je dosta drugačija. Ligu igraju samo Rusi i Belorusi zbog dobro poznate ratne situacije koja je izazvala sankcije i u sportu. Sada VTB liga mora da bude kreativna kako bi pronašla protivnika izvan svojih granica, a to su uglavnom timovi iz Srbije i Turske na predsezonskom turniru - VTB Superkupu. Ove godine Crvena zvezda i Bešiktaš su u Moskvi, pre dva leta tu je bio Partizan Mozzart Bet i Mega.

Sve to možda nekome sa strane ne izgleda kao nešto specijalno, ali čelnicima VTB lige znači mnogo.

"Veoma sam zadovoljna što smo uspeli da dovedemo dva tima kao što su Crvena zvezda i Bešiktaš. Zahvalna sam im jer je ovo teško vreme za nas. Naši navijači su imali priliku da vide najbolje ruske timove protiv dva tima koja igraju velike uloge u Evroligi i Evrokupu. Nažalost ovo će biti jedina prilika ove sezone da vide ovako nešto jer mi i dalje ne igramo internacionalna takmičenja", objašnjava nam direktorka takmičenja i legendarna košarkašica Rusije, Ilona Korstin.

Uprkos restrikcijama sa svih strana, veliki broj klubova u nekada najjačoj regionalnoj ligi i dalje su na izuzetno visokom nivou, pre svih CSKA, Zenit, Uniks i Lokomotiva.

"VTB i naši klubovi uspevaju da održe visok kvalitet organizacija, ali i plata. Bez obzira na sve, košarka je sport, a trebalo bi da sport i politika nemaju nikakve veze jedno sa drugim. Želeli bismo da pripredimo našim ljubiteljima košarke radost i da gledaju zanimljive utakmice visokog kvaliteta. Mislim da u tome i dalje uspevamo".

Da i dalje umeju da privuku velika imena najbolje se vidi po primeru Alekse Avramovića koji dolazi kao najbolji odbrambeni igrač Olimpijskih igara gde je bio jedan od ključnih igrača za Srbiju u pohodu na medalju. Sada će nositi dres CSKA.

"Presrećni smo što kao liga imamo takvog igrača i takvu zvezdu evropske košarke. Gledali smo ga na Olimpijskim igrama, oduševljeni smo bili. Navijali smo za Srbiju svim srcem, posebno na meču protiv Amerike. Srbija je bila tako blizu istorijskog uspeha koji bi možda i promenio tok košarke, ali svakako je bio spektakularan turnir. Zaista možemo da kažemo da smo presrećni što jedan takav igrač kao što je Aleksa igra kod nas u VTB ligi".

I naredne reči pokazuju koliko u VTB ligi poštuju Srbiju i naše klubove.

"Razmišljamo o velikoj prilici da zaigramo sledeći Superkup u Srbiji. Partizan je već bio u Moskvi pre dva leta, sada je i Crvena zvezda. Bilo bi sjajno da mi dođemo u Srbiju i da oba beogradska kluba igraju zajedno na turniru. Svakako nećemo biti u Moskvi za naredni turnir zbog zauzetosti dvorana, gledamo neku destinaciju i Beograd je svakako opcija zbog velikih prijateljstava koje imamo u Srbiji. Ipak, sve je to u budućnosti, a za nas je teško da planiramo. Nadamo se, ali ne mogu da garantujem".

Otkiva direktora i potencijalno veliki zaokret u VTB ligi kada je u pitanju potraga za novim članovima.

"Još uvek tražimo način da rastemo, kako u Rusiji tako i van granica Rusije. Pogledaćemo ka Istoku, možda tamo bude partnera koji bi igrali našu ligu. Veoma je teško za nas u ovom trenutku da nešto uradimo. Pokušavamo da se adaptiramo, ali smo veoma rigidni kada su pravila u pitanju, pre svega finansijska. Ne želimo kvantitet, glavni i prvi cilj je kvalitet. Uvek kvalitet".

Logično je da bi to verovatno mogla da bude Kina ili možda Japan čija košarka trenutno doživljava veliki bum.

"Da, slažem se da bi mogli da budu kandidati. Kada nas Zapad već ne želi, okrećemo se Istoku".

Vraćamo je na trenutnu situaciju u ligi gde četiri najbolja kluba imaju izuzetno visoke budžete. Zenit prednjači sa preko 20.000.000 evra.

"Imamo četiri tima koja su i dalje na nivou Evrolige. CSKA, Uniks, Zenit i Lokomotiva su ozbiljne organizacije, tako je već godinama. Imaju bogatu istoriju. Već su igrali u Evroligi. Zato održavaju nivo. Pobedili smo tim iz Evrokupa kao što je Bešiktaš. CSKA je pobedio Zvezdu. Naravno svesni smo da je pripremni period i šta to donosi, ali za nas je to pozitivan znak".

Za kraj ističemo izjavu Dimitrisa Itudisa koju je dao baš Mozzart Sportu u Moskvi gde je istakao da Evroliga mora da krene da razmišlja o povratku ruskih klubova.

"Naravno da se slažemsa njim. Želimo da se vratimo normalnom životu pre svega ovoga. Želimo našem timove u Evroligi, ali kada to već nije moguće gledamo druge mogućnosti", završava direktorka takmičenja razgovor za Mozzart Sport.


tagovi

budžeti klubova u VTB ligiVTB liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara