Košarkaši Srbije (©AFP)
Košarkaši Srbije (©AFP)

Saša Obradović za Mozzart Sport: Zajedništvo nosi nadu u čuda; Bez dobrog Vase ne možemo u borbu za medalju

Vreme čitanja: 6min | čet. 08.08.24. | 08:56

"I ovo što smo imali kroz dosadašnji turnir je dobro. Svi su vrlo iskorišćeni sa trenerske strane, možda je model viđen kroz kasniju fazu utakmice sa Australijom nešto što bi trebalo da se iskoristi protiv SAD u oba smera", kaže iskusni stručnjak

Dva puta smo se tokom protekle tri sedmice 'merili' sa Amerikancima i može da se izvede zaključak da smo na otvaranju grupne faze odigrali bolje nego prijateljski susret u Abu Dabiju. Logično, jer smo na startu Igara u Lilu bili kompletni, pa je tako i rotacija bila veća. Da li pred treći duel sa braniocem olimpijskog zlata možemo da podignemo lestvicu još više i da li će to biti dovoljno za eventualnu pobedu koja bi u ovom trenutku bila ravna senzaciji, kompleksno je pitanje na koje jedini odgovor može da pruži teren.

Posle nezapamćene drame i najvećeg preokreta u istoriji Olimpijskih igara, treba pronaći energiju za novu borbu. I to ne bilo kakvu, već protiv najjačeg tima na svetu. Nimalo lak izazov, ali Saša Obradović veruje da je način na koji je izvojevan trijumf nad Australijom pokazatelj da u nama čuči potencijal za još i bolju košarku.

Izabrane vesti

"Super rezultat i način na koji smo se borili, odgovorili i vratili se na njihov početak utakmice. Pokazali su zajedništvo koje može da donese nadu u neka čuda", počeo je Obradović razgovor za Mozzart Sport i dodao:

"Realno, sistem takmičenja pomalo nije fer ili bolje reći - nije korektan. Ali, na kraju i ovo je dobra prilika za nas da iznenadimo Amerikance. Naravno, ne zavisi sve samo od nas, dosta zavisi od njih i njihove pripreme i arogancije".

Šta mislite o meču protiv Australije, našoj igri pre i posle onog tajm-auta Svetislava Pešića koji je sve promenio?

"Utakmica sa Australijom pokazala je kako ne treba da se odigra prvo poluvreme. Mekano, bez agresivnosti, pustili smo njihove najbolje igrače da se lako razigraju, daješ im zalet... Opet, nastavak utakmice je potvrda kako treba da se igra od prvog minuta. Opet je pokazalo da je stub što se rezultata i igre tiče Nikola Jokić, ali moram da kažem da su svi u nekom svom domenu dali pun doprinos pobedi. Pokazali su pre svega timski duh, nesebičnost, požrtvovanost, to je otvorilo mogućnost da uđemo u završnicu koja nam je na kraju garantovala pobedu, čak i posle onako lošeg starta".

Treći put igramo protiv SAD, na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem Lebron Džejms govori saigračima posle trijumfa nad Brazilom da ih čeka ponovo Srbija i da je prošli susret bio teži od onog prvog, odnosno da bi polufinalni mogao da bude još komplikovaniji od onog iz grupe... Iako su dosad pokazali ubedljivo najviše, reklo bi se da Amerikanci imaju određenog respekta prema nama?

"Saglasio bih se sa tim. Čak i utakmicu u Abu Dabiju ne bih računao, niti koristio kao neko merilo realnog odnosa snaga. Opet, u susretu iz grupne faze pojavio se fenomenalni Kevin Durent i njima može da se pojavi bilo ko iz tima, da odigra meč na njegovom nivou. Nije toliko važno pričati o tome da li je Durent, Kari, Džejms, mi moramo da gledamo sebe i neki naš nivo košarke. Pa, sama Džejmsova izjava znači da razume šta znači kad iz utakmice u utakmicu rasteš i dođe do momenta kada pokazuješ nešto što je više od igre ili tvojih mogućnosti, a to može da se desi. Pogotovo ako je jedna utakmica i ako svako pruži više od maksimuma, možda ti se ponudi nešto. Kao, na primer, Južnom Sudanu u onom pripremnom meču sa Amerikancima".

Suštinski, njihov je ceo tim nakrcan superzvezdama, što je luksuz kakav niko drugi nema.

"Ima utakmica veću težinu sada, istina je da su Amerikanci nadmoćni na svim pozicijama i generalno su najplaćeniji i najviše marketinški iskorišćeni. Sada je ipak najvažnije da mi vodimo računa o sebi. Da radimo one stvari koje mi možemo da bismo dobili podstrek. Mislim na to da nađemo neke 'mismečeve' koje možemo da napadnemo, jer iako su oni svi superzvezde, imaš neke igrače koji slabije igraju odbranu. Generalno, ne možeš da se fokusiraš na jednog igrača, kao što bi verovatno mogao protiv nekih drugih ekipa. Na primer, videli smo kako je sve bilo drugačije kada se ekipa fokusira odbranom na Milsa ili Gidija. Tada si imao šansu, toga sad nema. Sad moraš da igraš sa velikim samopouzdanjem, da igraš najbolju košarku i one stvari koje su ti se kroz turnir pokazale najboljim".

Da li za ovakvu utakmicu treba možda smanjiti rotaciju, igrati sa manjim brojem igrača?

"Iskreno, mislim da je i ovo što smo imali kroz dosadašnji turnir dobro. Svi su vrlo dobro iskorišćeni sa trenerske strane. Možda je model viđen kroz kasniju fazu utakmice sa Australijom nešto što treba da se iskoristi protiv SAD u oba smera. Amerikanci su svakako favoriti, prvi favoriti za zlato, a ako budu igrali svoju najbolju košarku, kao što su je igrali dosad, biće mnogo teško da ih iko dobije. Ali, zašto da ne razmišljamo o tome? Smatram da uvek treba biti pozitivan i imati velika očekivanja, iz toga praviš velika dela. Sa manjim ciljevima, slabije i završavaš".

Kako vam je Srbija izgledala kroz ove četiri utakmice, u smislu koncepcije ekipe i onoga što vidimo na terenu?

"Ne bih sada izdvajao nekog, ali Bogdan je kapitenski odigrao. Jokić je odigrao vrhunsku utakmicu sa Australijom, pogotovo ova poslednja dva minuta produžetka. Avramović kroz agresivnost i energiju, Dobrić sa bitnim poenima, pogotovo jer je posle svakog udvajanja Jokića bilo mnogo važno da se pogodi i optereti protivnik. Gudurić je počeo malo slabije, posle toga je odigrao dobro i dao pun doprinos. Igra sa dva centra je bila vrlo dobra. Milutinov je pokazao da i u preuzimanju može da zaustavi brže igrače od sebe. To nam je pokazatelj da je igra sa dva centra dala rezultat, pa možda može da bude naš model za Amerikance... Ne znam da li sam nekog propustio jer to ne bih želeo", zastao je Obradović na trenutak, pa dodao:

"Vasa je takođe bio jako važan. Meni je od početka bilo vrlo jasno da ne možemo u borbu za jednu od medalja, ako on ne bude na svom nivou. Podigao se kroz poslednje dve utakmice, a verujem da može još bolje, pa samim tim će i ekipa još bolja".

Realnost je da su Amerikanci favoriti. Kako naći balans između toga da se odigra maksimalna utakmica i ekipa bori za finale, a opet da se ne potroši previše i u slučaju eventualnog poraza ne padne, da bi imala snage da odigra meč za bronzu? I tada bi rival bila Francuska ili Nemačka, domaćin turnira ili aktuelni svetski šampion...

"Ne bih se bavio tim stvarima sada. Mnogo je važnije da se fokusiramo na utakmicu polufinala. Moramo prvo da vidimo gde smo u odnosu sa Amerikancima. Ne mislim da će biti lako, igrali mi posle polufinala meč za zlato ili bronzu. Francuska ili Nemačka, to su dva izuzetno kvalitetna protivnika. Moram da priznam da ovo zaista jeste možda i najkvalitetnije košarkaško takmičenje dosad, svakako mnogo kvalitetnije od Mundobasketa. Sve ekipe su bolje, Nemačka je starija godinu dana kao svetski prvak, Amerikanci u potpuno drugačijem sastavu, Francuzi su odigrali nenormalno dobru utakmicu protiv favorizovanih Kanađana. Pritom su i domaćini. Nemcima se otvorio, realno, lakši put do finala, mogli smo da izbegnemo opet ukrštanje sa Amerikancima. Ali, šta je, tu je. Po meni je svaka medalja uspeh".

Selektor Svetislav Pešić rekao je da je ovaj američki sastav najbolji u istoriji košarke, bolji i od Drim tima iz 1992. godine. Da li je tako i, pre svega, da li treba uopšte porediti dve potpuno različite ere košarke?

"Po meni ne treba raditi te stvari, porediti različite ere. Da li bi Džordan dobio Lebron jedan na jedan ili ne, da li bi Juing ili Robinson dobili Embida ili Dejvisa, to sad stvarno nije ni vredno poređenja. Iskreno verujem da bi Drim tim i u današnje vreme bio jako dobar, jer su to ipak bili pravi šampioni. Naravno, sve je to sada drugačije, prošlo je više od 30 godina, nemoguće je porediti to vreme sa ovim. Ne može da se kaže ko je bolji, svako je u svoje vreme bio dobar", završava Obradović razgovor za Mozzart Sport.

KOŠARKA - OLIMPIJSKE IGRE

Polufinala, četvrtak:

17.30: (2,65) Francuska (16,0) Nemačka (1,60)

21.00: (1,03) SAD (28,0) Srbija (13,0)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijePariz 2024Saša ObradovićSvetislav PešićNikola JokićBogdan BogdanovićVasilije Micićkošarkaška reprezentacija SAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara