Filip Petrušev (©Star Sport)
Filip Petrušev (©Star Sport)

Pojačanje po meri navijača i želji Crvene zvezde

Vreme čitanja: 5min | uto. 03.09.24. | 09:42

Dobila je Crvena zvezda u momku iz Beograda sve što je mogla da poželi, šlag na tortu prelaznog roka

Postoji u narodu izreka da kada se nešto uradi po meri i želji jednostavno mora da bude kao saliveno. Baš to je dobila Crvena zvezda kada se izborila za dogovor sa Olimpijakosom za saglasnost da se Filip Petrušev vrati na Mali Kalemegdan ove jeseni.

Dobila je Crvena zvezda u momku iz Beograda sve što je mogla da poželi - 'četvorku' koja je toliko nedostajala timu, još jednog domaćeg igrača koji odlično poznaje sistem, saigrače i voli klub, odnosno reprezentativca kojim može da se ponosi. Ceo paket!

Izabrane vesti

Dva meseca pošto se na društvenim mrežama i u medijima pojavio video snimak razgovora Filipa Petruševa i Željka Drčelića u jednom beogradskom hotelu - kasnije viđen i sa Nebojšom Čovićem, koji je takođe razgovarao i sa Ognjenom Dobrićem - Zvezda je konačno dogovorila posao kojim verovatno zatvara prelazni rok. Upravo je predsednik Upravnog odbora osvajača triple krune imao izuzetne zasluge za povratak srpskog reprezentativca posle nešto više od godinu dana. Otkako je dobio signal trenera Janisa Sferopulosa, Drčelić je uložio veliki trud da baš Petrušev bude ta 'četvorka' i poslednji delić crveno-belog mozaika. Želja struke, navijača i kluba biće ispunjena.

Olimpijakos jeste dugo zatezao, digao čak i 'dimnu zavesu' saopštenjima i porukama na društvenim mrežama kada su se Filip Petrušev i Nikola Milutinov priključili pripremama, čak se u jednom trenutku probudilo zrno sumnje u realizaciju ovog posla, ali vrhuška kluba ostala je dosledna ideji da vrati 24-godišnjeg košarkaša. Za to je očigledno bilo potrebno da velikan iz Pireja aktivira transfer bombu leta na košarkaškoj pijaci i potpiše Evana Furnijea - još ranije se vratio Saša Vezenkov - mada se ne radi o igračima na istim pozicijama, ali taj je događaj posledično gurnuo Petruševa ka svojoj Zvezdi.

Sferopulos je u Petruševu dobio još jednog polivalentnog košarkaša, sposobnog da izvrši zadatke na više pozicija. Prvenstveno kao 'četvorka', na čemu i te kako Srbin može da zahvali Dušku Ivanoviću jer mu je pronašao idealno mesto na parketu, onda i kao niska 'petica' što je još jedna pogodnost za trenera jer dobija na taktičkoj širini. Izuzetna je dubina koju Zvezda sada ima na unutrašnjim pozicijama. Uz Petruševa na 'četiri' su takođe Nikola Kalinić kao istinska vedeta, Majk Daum kome će ovo biti prva puna godina u Evroligi i spreman je za dokazivanje, Dejan Davidovac je već stara kajla i barata iskustvom koje nedostaje Daliboru Iliću, a čak Rokas Giedraitis može da odgovori izazovu u nižim postavkama i to mu nije strano. Na centru su Luka Mitrović, Uroš Plavšić i Džoel Bolomboj koji donosi 'streč' element u igri jer može da se izvuče spolja i raspali za tri poena. Kada se podvuče crta, Zvezda je napunila igrački kadar i sada sa potpunim mirom može da dočeka završnicu priprema i start nove sezone.

ŠANSA DA ROLE IZ PARIZA PRENESE U ZVEZDU

Filip Petrušev (©FIBA Basketball)Filip Petrušev (©FIBA Basketball)

Petrušev u beogradske crveno-bele stiže dodatno osokoljen fantastičnim rolama na Olimpijskim igrama u Parizu, okončanim sjajnom bronzom i neprežaljenim osećajem da je tako malo nedostajalo da se Srbija nadigrava za zlato. Posle turbulentne godine, koja ga je vodila preko nekoliko NBA klubova nazad do Evrope i Pireja, uspeo je da nađe potreban mir u radu sa reprezentacijom, što je naposletku dalo bogate plodove.

Svetislav Pešić je napravio veliku stvar ne samo za Srbiju, već i Petruševa kada ga je upario sa Nikolom Jokićem. Trpeo je u svemu tome Nikola Jović koga je povreda omela da pruži još i više u odnosu na Manilu prošle godine. Taj je zamajac dobio je i iskoristio Filip Petrušev. Postao je srpska verzija Erona Gordona, igrač na kojeg najbolji na svetu može da se osloni u svakom trenutku i neko ko donosi izuzetne atletske kvalitete. Još jednom se na delu pokazalo koliko je snažan uticaj reprezentacije.

Zato već sada može da se razmišlja o tome koliki će benefit imati Crvena zvezda, pa i sam Petrušev u saradnji sa virtuozom kakav je Miloš Teodosić, kao i Kodijem Milerom Mekintajerom koji ima mentalitet plejmejkera koji prvo razigrava druge, pa onda napada koš. Sa takvom dvojicom kreatora Filip Petrušev može da napravi još i veći iskorak, da pokaže da je top kvalitet evroligaške košarke i možda se ponovo nametne za NBA ligu u kojoj su ga dobro zapamtili posle Igara, dok ga je renomirani ESPN uvrstio i na listu košarkaša koji zaslužuju (novu) šansu u najjačoj ligi sveta.

Petrušev ovu priliku ne sme da propusti. Gladan je košarke, nadigravanja i titula - u prvom mandatu promakla mu je ABA kruna - dok uz to još ima prostor da podiže 'plafon'. Ima sve preduslove da igre iz reprezentacije prenese na parket - bio zvanično treći najkorisniji igrač Srbije na Igrama - i povede Zvezdu u nove pobede, a pre svega toliko željeni nastup u četvrtfinalu.

DODATNO POJAČANA DOMAĆA OSOVINA

Još jedan je važan ugao gledanja na povratak Filipa Petruševa u Crvenu zvezdu, a to je domaće jezgro o kojem se toliko pričalo. Uz prebogato iskustvo koje donose Miloš Teodosić, Nikola Kalinić, Branko Lazić, Luka Mitrović, Nemanja Nedović, te Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac koji su nešto mlađi ali svakako sa ozbiljnom kilometražom u crveno-belom, Petrušev bi uz još jednog reprezentativnog druga Uroša Plavšića trebalo da bude spona koja daje balans timu. Andrej Kostić je tu da uči i upija znanje od ostalih i ako zaista ostane konkurentan u sastavu Janisa Sferopulosa, biće to izuzetna šansa za njega da ostvari veliki napredak. Da dobije sve ono što Nikola Topić možda nije zbog povreda koje su mu poremetile minulu sezonu.

Dugo Crvena zvezda nije odisala domaćom svežinom kao ovog leta. Pamte navijači dobro takmičarku 2016/17 kada je Zvezda jurila na srpski pogon, uz tek nekoliko stranaca da dodatno podignu kvalitet. Osvojena je tada tripla kruna, dok je četvrtfinale Evrolige promaklo bukvalno zbog slabijeg međusobnog odnosa sa Darušafakom.

Gledajući papir, Crvena zvezda je uradila sjajan posao na tržištu i navijači mogu da budu prezadovoljni. Dobili su Nikolu Kalinića za kojim su patili prethodne dve godine, Zvezda je sačuvala srpsku osovinu koju su dodatno osnažili Ognjen Dobrić i Uroš Plavšić, a kao šlag na tortu stiže Filip Petrušev. S druge strane, Janis Sferopulos je napravio potrebnu trijažu, zadržao sve njemu potrebne elemente i faktore, te dobio igrače kojim može da radi dalju nadogradnju.

Ne treba trčati pred rudu, jer tek treba videti za šta će sve ovo biti dovoljno. Polazna tačka je odlična, sada to još treba da se pokaže na parketu.


tagovi

KK Crvena zvezdaFilip PetruševKošarkaški transferiKK OlimpijakosEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara