Nedović, Teodosić, Kalinić, Davidovac, Mitrović (©Star Sport)
Nedović, Teodosić, Kalinić, Davidovac, Mitrović (©Star Sport)

Slika koja puni oči navijačima: Zvezda sa još jačom domaćom osovinom

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.06.24. | 12:09

Uz ostanke Nedovića, Davidovca, Mitrovića i Teodosića, potpisala Kalinića i Plavšića od srpskih igrača

O, kako je lepo ovako nešto videti, rećiće svaki Zvezdin navijač o igračkom kadru koji je njegov klub formirao za narednu sezonu. Od 13 imena koliko zasada njega čine, čak devetorica njih ima srpski pasoš. Od tih devet, čak šestorica su prekaljeni asovi koji se vezuju za najveće klupske uspehe i čiji pomen je garancija za trofeje.

Konačno, čak više nego ikad pre se čini da je tim sa Malog Kalemegdana uspeo da uradi ono za čim je dugo težio. Da stvori još jaču okosnicu od domaćih snaga, proverenih zvezdaša koji dobro poznaju klub, ambicije i pritisak koji donosi igranje u njemu, kao i generalno celokupno okruženje u kojem se ovde igra košarka.

Izabrane vesti

Poslednji u tom nizu je Nikola Kalinić, po drugi put povratnik koji će u trećem mandatu nositi crveno-beli dres. Prethodna dva puta, u sezonama 2014/15 i 2021/22 bila su i više nego uspešna pošto je u oba navrata osvojena tripla kruna. Sada pak, neće sarađivati sa Dejanom Radonjićem, već Janisom Sferopulosom koji bi definitivno mogao da mu dodeli ulogu istu ili sličnu onoj koju je imao kod crnogorskog stručnjaka pre dve godine.

Teško je očekivati da će Kalinić ovog puta imati jednak ofanzivni doprinos kao u ranijim periodima, međutim njegovo iskustvo kako na terenu tako i u svlačionici bi moglo da bude od vitalnog značaja za uspeh tima. Najviše brige, donekle sa razlogom, izaziva pitanje kako će teći njegov odnos sa Milošem Teodosićem, čovekom koji je prošle sezone u svakom smislu bio vođa tima i koji želi da to ostane i u idućoj. Odnosno, kako će podeliti uloge u svlačionici u kojoj obojica imaju veliki uticaj.

Poznat je Kalinić kao temperamentan igrač - setite se situacije sa Birčevićem u Radničkom ili ispad u Barseloni kada je odlazio na tuširanje pre kraja utakmice -, baš kao i Teo, a kada se takva dva karaktera sretnu, nije isključeno da se dođe do one situacije slične iz dečije basne "Dva jarca na mostu". Zato su od ključnog značaja trener Sferopulos i kapiten Branko Lazić, kao i pravilna postavka timske hijerarhije na vreme.

Ipak, ono što stoji kao neupitna istina jeste da se Zvezda okružila igračima šampionskih navika i pobedničkog mentaliteta. Što ne reći i igračima koji posebno dobro znaju kako da igraju utakmice visokog inteziteta kao što je večiti derbi.

Jer, sem njih dvojice i Lazića, tu su i Nemanja Nedović te Dejan Davidovac, momci koji su pokazali da najbolje igraju protiv najvećeg rivala. I oni će, kao i Luka Mitrović sledeću jesen dočekati na istom mestu. Onom koje im najviše prija. U kojem znaju na čemu su i koliko vrede (između ostalog dovoljno je videti kakve su partije pružali u drugim ekipama, a kakve u Zvezdi). Na sve to, treba pomenuti i dolazak Uroša Plavšiča iz Mege koji može da bude pravo osveženje u reketu crveno-belog tima.

Imali su crveno-beli u prošlosti u isto vreme u timu domaće asove poput Ognjena Dobrića, Marka Simonovića, Ognjena Kuzmića, Vladimira Štimca, Stefana Jovića, Marka Gudurića, Stefana Markovića ili Vasilije Micića, ali se čini da nikada u istom trenutku nije toliko srpskih igrača koji su u stanju da vode glavnu reč. Pa čak i pre novopridošlog Ajzea Kenana ili Jaga Dos Santosa koji je lani preuzeo lidersku ulogu u smiraju sezone.

Ovolika prisutnost domaćih momaka je dobra i iz razloga kako bi se legionari što lakše i brže adaptirali i shvatili gde dolaze i šta se od njih traži. A time se ujedno i sprečilo ponavljanje situacije sa Šabazom Nejpirom koji je sa ove distance s obzirom na renome sa kojim je došao i platu za koju je igrao, svakako najveći igrački promašaj u klupskoj istoriji.

Na takve ispade, odgovorni iz redova jadranskog šampiona više nemaju prava, ako žele da napokon naprave iskorak u Evroligi. S obzirom da su prvi put od nikad, uspeli da zadrže skoro celokupni nukleus, koji su nadogradili prvenstveno onima čije se prezime završava na "ić", imaju dobru osnovu za tako nešto. Kao i za to da produže vladavinu u lokalnim okvirima, za šta su u prošlosti pokazali da im je bitnije od svega.


tagovi

KK Crvena zvezdaNikola KalinićEvroligaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara