©Reuters
©Reuters

Pljuštalo je sa svih strana i umalo potopilo istorijske knjige NBA lige: Boston brojao do 29 trojki

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.10.24. | 03:49

Samo je jedan koš falio aktuelnom šampionima da obore rekord po broju datih trojki i na spektakularan način označe početak nove sezone

Dodela šampionskih prstenova pred početak utkmice, a onda kanonada koševa najjačeg košarkaškog tima na svetu. Istinski "hepening" viđen je u Ti-Di Garden Areni, gde su Boston Seltiksi rutinski trijumfovali protiv Njujork Niksa 132:109 u utakmici otvaranja NBA lige za takmičarsku 2024/25. Krenulo je da pada od prvog napada, pljuštalo čitave noći, pretilo da potopi istorijske knjige NBA lige, ali se nevreme po Nikse zaustavilo pred sam kraj meča i ostavilo goste na 29 primljenih trojki. Boston je time izjednačio večni rekord NBA lige po broju datih trojki na jednoj utakmici, ali je ostao na korak iza apsolutnog probijanja svih barijera.

Maestralno su šutirali Džejson Tejtum, Derik Vajt, Džejlen Braun, Džru Holidej, čak i Al Horford tri i po četvrtine, na oko sedam minuta pred kraj meča dostigao je Boston 29 koševa van linije 7,25, a onda je koš gostiju ostao začaran. Seltiksi su u poslednjih šest minuta šutirali isključivo za tri poena, ali su prosto neverovatno promašili svih 12 i ostali bez još upečatljivijeg načina da otvore sezone u kojoj će braniti titulu. Tejtum je bio najefikasniji među domaćima sa 37 poena, Vajt je dao 24, Braun 23, Holidej 18, a Horford 11 poena. Najistaknutiji u redovima Njujorka bili su Džejlen Branson i Majls Mekbrajd sa po 22 poena.

Iako su Niksi prethodnog leta odradili dobar posao na transfer tržištu, izgledao je tim Toma Tiboda ove noći kao da je prinet na slavljeničku žrtvu aktuelnog šampiona. Simbolično je Džejson Tejtum otvorio sezonu trojkom u prvom napadu na meču i tako nagovestio šta se sve Niksima spremna. Dao je Boston 10 trojki u prvoj četvrtini, imao ogromnih 19 poena prednosti (43:24) i već za 12 minuta odradio najveći deo posla. Tejtum je samo u prvoj četvrtini pogodio četiri trojke, a onda su se petostrukom Ol-star igraču priključili i saigrači.

Treća četvrtina bila je najjezivija po pristalice franšize iz Velike jabuke. Boston je dao 10 trojki u trećoj četvrtini, sve je ulazilo pulenima Džoa Mazule i činilo se da je samo pitanje vremena kada će pasti rekord Milvokija iz decembra 2019. i 29 datih trojki. Tu 29. dao je veteran Al Horford, koji je odličnom partijom započeo svoju 18. sezonu u NBA ligi. Kao du su se sve sile sveta od tog momenta urotile protiv Seltiksa, samo da im ne dozvole obaranje rekorda. Boston je 12 puta šutirao za tri u finišu i sve pomašio, a na kraju je publika igrače čak pomalo i i zviždala, jer su odlučili da ne idu na protivnički koš, već da "istapkaju" loptu.

Seltiksi naredni duel igraju dva dana, kada će gostovati Vašington Vizardsima, dok će Njujork prvu pobedu tražiti za oko 72 časa u Medison Skver Gardenu protiv Indijana Pejsersa.





NBA (NOĆ OTVARANJA)

Boston - Njujork 132:109

/Tejtum 37 - Branson 22, Mekbrajd 22/

04.00 Lejkers - Minesota




tagovi

Boston SeltiksNjujork NiksNBA ligaDžejson Tejtum

Ostale vesti


Najviše komentara