Svetislav Pešić (©MN Press)
Svetislav Pešić (©MN Press)

Pešić: Na spisku svi koji mogu da unaprede reprezentaciju, neću da pričam samo o Jokiću

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.06.24. | 13:41

“Ne govorim o Nikoli kao ličnosti i igraču, voleo bih, kao i on, da svi malo više počnete da pričate o ekipi. Ovo je pomalo dosadno“

Selektoru košarkaške reprezentacije Srbije Svetislavu Pešiću ukazana je izuzetna čast da postane počasni doktor Univerziteta u Nišu.

Trofejni stručnjak je nagrađen za sve što je uradio ne samo na košarkaškom terenu, već i zato što je mnogo učinio za promociju niškog Univerziteta, te Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Evropi i svetu.

Izabrane vesti

Posle ceremonije, Pešić je kratko razgovarao sa prisutnim novinarima, a jedno od pitanja odnosilo se na reprezentaciju Srbije. Konkretno, niške kolege zanimalo je da li se selektor pribojavao da Jokić neće da se odazove pozivu nacionalne selekcije...

“Kako mislite da li sam se pribojavao“, uzvratio je pitanjem Pešić i nastavio:

“Ovo je proces koji se dešava otkako sam došao. Svi igrači, pa i Nikola, oni koji mogu da unaprede uspehe reprezentacije, oni su na spisku. Ne samo na spisku, oni su u svakodnevnoj komunikaciji sa nama koji smo zaduženi za reprezentaciju“.

U dahu je nastavio...

“To što se vi novinari raspitujete samo za Nikolu, to je vaš problem. Ne govorim o Nikoli kao ličnosti i igraču, voleo bih, kao i on, da svi malo više počnete da pričate o ekipi. Ovo je pomalo dosadno, neugodno da moram da objašnjavam Nikolu i zašto je on došao ili nije. Ne pitate ni za jednog drugog igrača. Ovo samo u Srbiji može da se desi“.

O odlikovanju za počasnog doktora Univerziteta u Nišu...

“Ne znam odakle da krenem, da se zahvalim, pre svega niškom Univerzitetu i Faukltetu sporta i fizičkog vaspitanja, rektoru Univerziteta i ostalima... Želeo bih da se zahvalim na fantastičnoj organizaciji, prvi put sam u ovakvoj situaciji, bilo je baš emotivno. Drago mi je što je moja supruga bila uz mene, kao i uvek. Ponosan sam na činjenicu da sam dobio ovako veliko priznanje, prvi iz sveta sporta što je ogromno priznanje. Ovo je sve za nešto što se desilo, ali obavezuje kada je u pitanju sport, košarka. Pošto sam selektor odavno to osećam, veliko priznanje za mene, porodicu i košarkaški svet iz kojeg dolazim“, poručio je selektor Srbije i zaključio:

“Ovo priznanje uticaće još više na moju motivaciju za sve što nas čeka u budućnosti, a pre svega Olimpijske igre. Ako dosad možda i nisam bio dodatno motivisan, sada imam razlog više da se ukupna motivacija digne na još viši nivo. Znate ono staro, kada se izgubi utakmica, obično se govori o tome da trener nije dovoljno motivisao ekipu. A, skoro da nikada nisam video da je neko pitao ko motiviše trenera, jer i on živi od neke motivacije. Trenera motivišu pre svega igrači u izvršavanju zadataka, kao i ovakve nagrade. Nije floskula, ali ovo zaista obavezuje. Srećan sam što je košarka na neki način dobila ovakvo priznanje. Nadam se da će biti još kolega sa istim“.

Pripreme reprezentacije Srbije počinju 24. juna. Prve provere iza zatvorenih vrata su 5. i 7. jula protiv Holandije i Turske. Zvanični prijateljski meč Srbija igrati 12. jula protiv Francuske u Lionu. Zatim sledi selidba u Abu Dabi, gde će se Orlovi sastati sa Australijom 16. jula i reprezentacijom SAD dan kasnije.

Nakon jakih provera ekipa se vraća u Beograd na duel sa Japanom 21. jula u Beogradskoj areni. Put Lila, Srbija kreće 24. jula.



tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeNikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara