Svetislav Pešić (©Mozzart Sport)
Svetislav Pešić (©Mozzart Sport)

Svetislav Pešić počasni doktor Univerziteta u Nišu

Vreme čitanja: 2min | sre. 12.06.24. | 12:38

Selektor Srbije dobio značajno priznanje

Na svečanoj ceremoniji održanoj u zgradi Univerziteta u Nišu ukazana je akademska čast selektoru Svetislavu Pešiću, kome je dodeljeno zvanje počasnog doktora.

Kako je obelodanjeno u uvodnim izlaganjima najviših organa niškog univerziteta, jednoglasna odluka o dodeljivanju priznanja selektoru košarkaške reprezentacije Srbije doneta je još na sednici Senata održanoj 18. decembra prošle godine. Ideja je potekla od bivšeg dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, prof. dr Milovana Bratića i jednoglasno je podržana.

Izabrane vesti

Ispred niškog DIF-a govorio je prodekan prof. dr Nenad Stojiljković, koji je uvaženim zvanicama i gostima izneo kompletnu biografiju trofejnog stručnjaka. Pored gostiju, uz Svetislava Pešića bili su njegova supruga Vera, zatim potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dušan Projović, pomoćnik iz stručnog štaba reprezentacije Srbije Oliver Kostić, te košarkaši Stefan Jović i Boriša Simanić, kao i njegovi prijatelji.

“Stojim pred vama, primajući ovo izuzetno priznanje i tražim reči kojim bih vam se zahvalio. Pre zahvalnosti morao bih se osvrnuti na ključno pitanje – da li sam ovu nagradu zaslužio? Znam da ovakvo priznanje dobijaju pojedinci za izuzetan rad i doprinos u različitim oblastima. Prvi sam laureat koji dolazi iz sporta, ne samo ove, već iz svih univerziteta. Izuzetno sam počastvovan zbog toga, što govori o otvorenosti Univerziteta u Nišu. Baviti se vrhunskim sportom koji ima uticaj na različite ljude. Posvećenost, motivisanost i rad vrhunskih sportista je izuzetno sredstvo za promociju izuzetnih veština i vrednosti. Bavljenje sporta ima izuzetnu ulogu u razvoju mladih, oni uče kako prihvatiti pobede sa skromnošću i poraze sa dostojanstvom“, rekao je Pešić i dodao:

“Sportske aktivnosti zahtevaju predanost, rad i disciplinu kako bi se postigli rezultati. Sport može da pomogne mladima da se razviju u svim aspektima života. Verujem da sam uticao ne samo na sportiste sa kojima sam direktno radio, već i deo onih koji su kasnije to postali. Sport je takođe uticao na mene, na različite načine. Kao sportista, onda i trener tražio sam uvek načine da pravim balans u životu. U vrhunskom sportu treba izbegavati samozadovoljstvo. Smatram da sam uspešno obavljao svoj posao, kada sam shvatao da igrači nalaze osećaj užitka u svakodnevnom radu. Pobede na velikim takmičenjima podsticajni su za naciju i za naš narod. To nije samo sportski uspeh, već sredstvo za promociju nacionalnih interesa i kvaliteta. Posebno mi je drago što je ovakva nagrada došla sa DIF-a u Nišu, koji osećam kao svoj“.

Počasno odlikovanje Svetislavu Pešiću uručio je rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić.

“Koliko sam se informisao, zvanje počasnog doktora sa sobom nosi veliku odgovornost da se na najlepši mogući način predstavlja Univerzitet u Nišu i tu obavezu su pokušati da iznesem kroz svoja buduća dela“, završio je Pešić.



tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara