Tim Srbije iz Manile (©Star Sport)
Tim Srbije iz Manile (©Star Sport)

Koliko će da se menja srebrna ekipa iz Manile i kome će Pešić da se zahvali?

Vreme čitanja: 8min | pon. 10.06.24. | 18:57

Selektor će verovatno da izvrši nekoliko promena kako bi se dodatno podigao kvalitet i dobila nova taktička dimenzija

Svetislav Pešić izabrao je 16 igrača oko kojih će da gradi tim za Lilgde igramo grupnu fazu – i Pariz, odnosno napad na jednu od tri medalje.

Najveće iznenađenje je izostanak Stefana Jovića, koji je bio vezivno tkivo prošlogodišnjeg sastava u Manili. U selekciju su se vratili Nikola Jokić, Vasilije Micić, Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz, koji su igrali Evrobasket u Pragu i Berlinu.

Izabrane vesti

Nije prekaljeni stručnjak želeo mnogo da remeti hegemoniju posle osvojenog srebra na Filipinima, ali je jasno da će biti određenih promena među konačnih dvanaest kako bi se podigao kvalitet i dobila nova taktička dimenzija prisustvom najboljeg košarkaša na svetu.

Na centarskoj poziciji najveća je dilema – ko će biti treća 'petica'? Ta je uloga je na prethodna dva velika takmičenja pripadala Dušanu Ristiću i on je svoje minute odrađivao u skladu sa očekivanjima. Vredan radnik, zahvalan košarkaš i neko ko je uvek bio svestan svoje uloge u reprezentaciji i uvek je bio na raspolaganju Srbiji. U svakoj akciji, u svim kvalifikacijama i na praktično svakom okupljanju.

Sve mnogo zavisi i od zamisli selektora, ali ako pogledamo Srbiju sa poslednja dva turnira, u rosteru su uvek bila trojica centara. Potpuno je jasno da su Nikola Jokić i Nikola Milutinov nosioci centarske linije, a njihova alternativa sa klupe na postojećem spisku traži se u Dušanu Ristiću i Urošu Plavšiću kao jedinim preostalim klasičnim “peticama“.

Ristić je sezonu počeo u ekipi Tenerife, a nastavio je posle starta kvalifikacija za sledeći Evrobasket u drugoj španskoj ligi, kao član San Pablo Burgosa. Otišao je na pozajmicu kako bi držao formu i mogao da se nađe u konkurenciji za Olimpijske igre. Tamo igra prosečno oko 20 minuta i beleži 10,5 poena, 6,5 skokova i 1,1 asistenciju. Plavšić je odigrao sezonu iz snova u dresu Mege. Kao kapiten predvodio je mladi tim Marka Baraća do polufinala Jadranske lige, a dominantnim rolama pokupio je simpatije kompletnog košarkaškog regiona. Beležio je 15,4 poena, 7,7 uhvaćenih i 1,4 podeljenih lopti, te uz Nikolu Topića i Nikolu Đurišića izneo najveći teret sezone. Za bravurozne partije nagrađen je trogodišnjim ugovorom u Crvenoj zvezdi gde će po prvi put zaigrati Evroligu, odnosno najviši nivo košarke u Evropi.

Mnoge je, pak, iznenadilo odsustvo Luke Mitrovića sa spiska. Kapiten Srbije na početku kvalifikacija za Evrobasket nije se našao među 16 imena, uprkos još jednoj jako dobroj sezoni. Imao je određenih problema sa povredama i nije isključeno da je to razlog zašto ga nema, odnosno da je i sam Mitrović imao želju da odmori posle duge i naporne sezone kako bi sanirao probleme i započeo pripreme sa Zvezdom potpuno spreman.

Filip Petrušev je negde između 'četvorke' i 'petice', ali pošto ga je Duško Ivanović lansirao kao 'streč četvorku' od tada retko igra na centarskoj poziciji, osim u nižim postavkama ili onim koje zahtevaju određen taktički pristup. I u Manili je Petrušev bio uglavnom na 'četiri', mada je znao da ispliva i kao rešenje na centru, protiv Dominikanske Republike i Litvanije se konačno opustio i bio Pešićev džoker za dve važne pobede. No, njega će verovatno selektor i sada gledati kao opciju na četvorci gde sada postoji određena gužva.

Povratak kapitena Vladimira Lučića na spisak, te Alekseja Pokuševskog uz prisustvo Nikole Jovića čiji je prvi uzlet karijere počeo baš u Manili, ostavlja dosta prostora za razmišljanje i diskusiju. U kombinaciju za ovu poziciju treba uzeti i Dejana Davidovca koji je svoje zadatke u reprezentaciji u Crvenoj zvezdi uglavom odrađivao kao 'četvorka' drugačijih karakteristika. Prošle godine bio je tu i Boriša Simanić, a posle svega što mu se desilo na drugom kraju sveta, lepo je čuti da ponovo trenira košarku.

Petrušev je neko ko daje više opcija na dve visoke pozicije, s tim da je od Manile prošao dug put. Prošao je pripreme sa Filadelfijom, dobio pohvale za ono što je pokazao, a onda se desio gigantski trejd u kojem je zajedno sa Džejmsom Hardenom završio u Los Anđeles Klipersima, da bi nekoliko dana kasnije potpisao za Sakramento Kingse. Ni tamo se nije zadržao, pa je sreću pronašao u Pireju gde su ga dočekali raširenih ruku. Borio se sa povredama, ali je imao nekih zapaženih rola u Evroligi, naročito u četvrtfinalnoj seriji sa Barselonom kada je podigao nivo.

Pod uslovom da Lučić ostane zdrav on će ponovo imati kapitenska zaduženja, a onda se postavlja pitanje – ko će sa njim na 'četiri'?

Vladimir Lučić i Vanja Marinković (©FIBA Basketball)Vladimir Lučić i Vanja Marinković (©FIBA Basketball)

Lučić je mnogo patio zbog povreda, komplikovana operacija šake oduzela mu je više od osam meseci karijere, ali kada je povratio takmičarsku formu pokazao je koliko je i dalje važan šraf Bajerna. Finalnu seriju otvorio je sa 17 poena u pobedi nad Albom. Njegova želja, to je pričao za Mozzart Sport u Minhenu, je da zaigra na Olimpijskim igrama ako izbegne nove povrede. Kako je poslednje veliko takmičenje završio u neočekivano lošem ritmu, verovatno i kod njega postoji želja da se od dresa sa nacionalnim grbom oprosti u mnogo lepšem svetlu.

Jović je samopouzdanje iz Manile preneo u Majami, mada je tamo imao sezonu sa dosta uspona i padova. Čas bi igrao i bio vrlo dobar, čak i deo startne petorke, a onda ga ne bi bilo uopšte ili bi dobio šansu na kašičicu. Erik Spolstra i Pet Rajli su o njemu govorili u pohvalnom tonu i od njega očekuju da u novoj reprezentativnoj akciji pokaže koliko je napredovao za godinu dana. Pokuševski je posle brojnih povreda izgubio svoj status u Oklahomi, zbog čega je zajedno sa Vasilijem Micićem pronašao utehu u Šarlot Hornetsima. Obojica su dobili minutažu kod trenera Stiva Kliforda, videćemo kako će stvari izgledati posle njegovog odlaska – i pod uslovom da ostanu u Hornetsima – ali Pokuševski je na momente podsećao na talenta koji je privukao veliku pažnju NBA klubova. Iako je bio ranije na spiskovima, ovo će mu biti prve pripreme sa reprezentacijom – pre dva leta je bio podrška ekipi u Staroj Pazovi – pa će Svetislav Pešić konačno moći da se upozna sa njegovim kvalitetima. Sezonu je završio sa prosekom od 5,2 poena, 3,2 skoka i 1,3 asistencije, s tim da je od dolaska u Šarlot na oko 7,5 poena, 4,5 uhvaćenih lopti i 1,6 razigravanja.

Davidovac nije u Zvezdi imao povratničku sezonu za pamćenje sve dok nije došlo finale Jadranske lige kada je uključio svoj prepoznatljivi mod i bio jedan od prelomnih faktora. Slična je priča i u prvom meču finala Superlige, kada je ubacio 23 poena i razbio večitog rivala. On je u Manili imao 15 minuta u proseku, drugu i nokaut fazu je igrao redovno kao igrač zadatka. Davidovac je neko ko može da donese dosta toga svojom atipičnom građom. Stabilan je na lopti, ima visoku košarkašku inteligenciju i može da pokrije više pozicija, da uradi 'prljavi posao' za tim.

Pod uslovom da zdravlje posluži sve, na spoljnim pozicijama očekuju se kao, malo je nezahvalno reći sigurni, ali očekivani putnici Bogdan Bogdanović i Vasilije Micić, dok je sve ostalo otvoreno. Izostanak Stefana Jovića dosta će da promeni izgled ekipe jer Srbija ponovo neće imati klasičnog plejmejkera. Micić to nije, on je 'kombo' igrač u modernoj košarkaškoj terminologiji, ali će u ovim okolnostima biti prva opcija Srbije na 'jedinici'. Sa njim organizacijom igre verovatno će se baviti i Aleksa Avramović koji je zaslužio herojski status u narodu zbog igara u Manili. Avramović iz reprezentacije i Partizana nije isti čovek, to će se verovatno pokazati na delu i ovog leta.

Prisustvo Ognjena Jaramaza može da najavi njegov povratak u sastav za veliko takmičenje. Iako mu je sezona u Partizan Mozzart Betu bila daleko ispod očekivanja, sa Jovićevim odsustvom Srbija više ni nema mogućnost da bira.

Marko Gudurić, Vanja Marinković i Ognjen Dobrić imali su svoje momente tokom sezona, mada se šuter bolonjskog Virtusa cele sezone muči sa povredama. Nažalost, prvu je poneo sa finala Mundobasketa kada je iskrenuo jedan skočni zglob, da bi potom u dresu italijanskog velikana sličnu povredu doživeo na drugom stopalu. Poznato je koliko selektor poštuje i voli igrače poput Dobrića, kao i Avramovića, koji svojom energijom i zalaganjem na parketu daju snažan energetski impuls ekipi.

Vanja Marinković na Mundobasketu (©FIBA Basketball)Vanja Marinković na Mundobasketu (©FIBA Basketball)

Gudurić je sa promenama trenera u Fenerbahčeu imao različite uloge. Forma mu jeste oscilirala, ali je ponovo bio jedan od igrača zadužen za prenos lopte i organizaciju igre, shodno taktičkim zahtevima trenera. Što je bitna stavka kada se uzme da smo deficitarni sa 'jedinicama'. Marinković iza sebe najbolju klupsku sezonu dosadašnje karijere i posebno se istakao u Evroligi sa prosekom od 11 poena uz vrlo dobrih 38,4 odsto za tri, te 2,5 skokova i 1,5 asistencija. On je takođe neko ko je svoj posao u reprezentaciji odrađivao maksimalno i bio tu da se maksimalno podredi ekipi zbog čega je bio i te kako važan igrač rotacije u Manili.

Sada pre svega ostaje da se vidi kako Svetislav Pešić vidi novi tim i kome će iz prošlogodišnjeg sastava na kraju ipak morati da se zahvali. Mnogo ima i do toga kakva će biti koncepcija igre po pozicijama, odnosno da li će voditi sedam igrača spolja ili ne. To kasnije utiče i na broj 'visokih', a sve naravno kreće od protivnika sa kojima ćemo igrati u Lilu. Od ranije je poznata selektorova mantra, da tim ne čini dvanaest najboljih, već dvanaest koji najbolje funkcionišu. Istim razmišljanjem će verovatno da se vodi i kada bude određivao konačnih dvanaest za Igre.

Pešić je u novogodišnjem razgovoru za Mozzart Sport govorio o tome da jezgro tima postoji, ali i da je tendencija da se uvek dovodi sveža krv u ekipu. Nažalost, Nikole Topića nema zbog teške povrede kolena, dok odsustvo Nikole Đurišića može da se podvede pod obaveze koje ga čekaju ako bude bio izabran u prvom krugu NBA drafta, što gotovo sigurno garantuje odlazak u NBA ligu već ovog leta. Pošto je imao odličnu sezonu, verovatno bi u drugim okolnostima bio na spisku.

Mnogo toga o izgledu srpskog tima biće jasno pred ili na samom na okupljanju 24. juna, a onda i kako se trenutak za put u Lil bude približavao...

SPISAK SRBIJE - OLIMPIJSKE IGRE

Vasilije Micić (Šarlot Hornets), Aleksej Pokuševski (Šarlot Hornets), Bogdan Bogdanović (Atlanta Hoks), Nikola Jović (Majami Hit), Nikola Jokić (Denver Nagets), Vladimir Lučić (Bajern Minhen), Marko Gudurić (Fenerbahče), Vanja Marinković (nema klub), Ognjen Dobrić (Virtus Bolonja), Filip Petrušev (Olimpijakos), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Dušan Ristić (San Pablo Burgos), Aleksa Avramović (Partizan Mozzart Bet), Ognjen Jaramaz (Partizan Mozzart Bet), Dejan Davidovac (Crvena zvezda) i Uroš Plavšić (Crvena zvezda).


tagovi

Nikola JokićSvetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeBogdan BogdanovićVasilije MicićStefan JovićNikola JovićAleksa AvramovićMarko GudurićVanja MarinkovićFilip PetruševOlimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara