Nikola Jokić protiv Bostona (©AFP)
Nikola Jokić protiv Bostona (©AFP)

Okršaj dva poslednja NBA šampiona u Abu Dabiju: Biće lakše kad se skine 'rđa'

Vreme čitanja: 7min | pet. 04.10.24. | 09:42

Džo Mazula želi da primeni ono što je naučio od Pepa Gvardiole, a Majkl Meloun da njegov tim pokaže koliko je zaista gladan

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Abu Dabija)

Početkom godine Denver i Boston mnogi su videli u duelu za šampionski prsten, ispostavilo se da tadašnji branilac titule nije imao dovoljno snage da iznese teret visokih očekivanja, pa su Seltiksi na kraju preko Dalasa stigli do rekordne titule. Umesto serije za krunu u junu, NBA ljubitelji dobiće 'mini-seriju' kojom će Nagetsi i Seltiksi da započnu uvodni čin novog poglavlja napada na tron (TV Arenasport, 18 časova po srednjoevropskom vremenu).

Izabrane vesti

Nije realno očekivati spektakl za pamćenje, ipak kako je mesto odigravanja Etihad arena u Abu Dabiju, za košarkašku publiku na Arapskom poluostrvu i Bliskom istoku biće to jedinstvena prilika da na delu vide dva poslednja NBA šampiona, ali i njihove najveće zvezde. I to ne jednom, već i u 'bis' nastupu 6. oktobra od 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

NAGETSI SA NOVOM ENERGIJOM

Denver se i ovog leta suočio sa odlaskom još jednog bitnog faktora osvajanja prstena. Kentavijus Koldvel Poup je dobio 66.000.000 dolara od Orlanda i tu je bio kraj svake diskusije o njegovom mogućem ostanku. Majkl Meloun se tokom perioda između dve sezone potrudio da oko tvrdog jezgra koje nosi tim stvori miks mladosti i iskustva, odnosno da nametne kvalitetan takmičarski duh među igračima koji bi trebalo da prave razliku kada na parketu nema Nikole Jokića, Erona Gordona, Džamala Mareja i Majkla Portera Džuniora.

“Imamo kvartet koji je doneo titulu pre dve godine. Što se tiče pozicije beka, tu su Kristijan Braun i Džulijan Stroter, a pored su momci poput Pejtona Votsona i Hantera Tajsona. Svi oni se takmiče kako bi zauzeli svoje mesto u startnoj petorci. Trenutno najveću šansu dajemo Braunu i mogu da kažem da radi odličan posao“, rekao je Meloun novinarima u Etihad areni.

Tokom dela treninga otvorenog za javnost, trener sa decenijskim stažom u Denveru uigravao je upravo petorku sa Jokićem, Gordonom, Porterom, Braunom i Marejem, dok su nosioci drugog tima bili novajlije Rasel Vestbruk i Dario Šarić. Dok su se petorke smenjivale u uigravanju akcija i odbrani, utisak je da na parketu postoji zdrava konkurencija, ali i želja da jedni druge guraju napred. Vestbruk je posebno bio ’grlat’ i čini se da mu je baš stalo da ekipa što pre počne da funkcioniše kao savršeno podmazana mašina. Neretko je podizao atmosferu među igračima, kako bi se zadržao tonus maksimalnog rada, što samo pokazuje da će Vestbruk brzo postati jedan od najvažnijih faktora unutar svlačionice. Što je možda i najvažnije u ovom trenutku, komunikacija među igračima je savršena, što je uticalo pozitivno i na kvalitet izvedbe pred ’publikom’.

To je upravo ono što je Majkl Meloun. O Šariću i Vestbruku govorio je u superlativu već nekoliko puta, a tokom jučerašnjeg otvorenog treninga sa osećajem zadovoljstva je pričao i o tome kako teku dosadašnje pripreme.

“Sve je super. Imali smo četiri treninga pre nego što smo došli u Abu Dabi. Momci su u sjajnoj formi, došli su spremni i posvećeni su radu. Rekao bih da su svi iskoristili bol zbog poraza od Minesote prošle sezone da u nove pripreme uđu kao još bolji igrači. Sve zasad ide kao treba, a naš glavni cilj je da budemo što bolji svakog novog dana. Rekao bih da smo dosad to postigli“.

Pokušali su novinari da navedu Melouna da govori i o velikom trejdu Njujork Niksa i Minesote Timbervulvsa, tima koji je prekinuo Denverov san o odbrani titule, ali on nije bio previše raspoložen za to.

“Više sam fokusiran na nas. Ne gledamo na to šta je bilo, niti šta se dešava van dvorane u kojoj radimo. Razmišljamo o tome kako da Denver unapredimo na dnevnoj bazi“.

MAREJ IMA OBAVEZU DA POPRAVI UTISAK

Mnogo je diskusije bilo na temu kako je Džamal Marej izgledao tokom Olimpijskih igara u Parizu. Uglavnom su svi izveli isti zaključak, da se Marej nikako nije uklopio u tim kojim očigledno komanduje Šej Gildžes Aleksander, zbog čega je ostavio jako loš utisak. U prvim objavama na društvenim mrežama, kao i na treningu u Abu Dabiju kanadski as izgledalo je dosta svežije, revitalizovano, a pre svega spremno da se pokaže u mnogo boljem svetlu. Za ceo tim možda je najvažnije to što je Marej zdrav i spreman da zaigra od prvog dana u punom ritmu. Nikoga, naravno, ne zanima da vidi najbolje od Kanađanina u Abu Dabiju, za početak biće dovoljno da pokaže znake napretka i da je uspeo da prebrodi period krize koja ga je snašla.

REZERVE NA TESTU

Za Rasela Vestbruka i Darija Šarića biće ovo prve utakmice u opremi Nagetsa. Kako je ranije najavljeno, Džejlen Priket i Pejton Votson neće moći da igraju zbog povreda. Majkl Meloun će za ove utakmice imati priliku da rastereti svoje nosioce velike minutaže, pa se tako očekuje da će šansu dobiti Džulijan Stroter i Hanter Tajson, možda i bek na dvosmernom ugovoru Trej Aleksander. Vlatko Čančar se vratio posle duge povrede, što je obradovalo sve u timu.

BOSTON SE NE OSVRĆE KA TITULI, VEĆ NAPADA NOVU

Džo Mazule (©AFP)Džo Mazule (©AFP)

Trener Seltiksa Džo Mazula bio je prilično raspoložen da pred medije iznese svoja očekivanja za novu sezonu. Ono što je ponovio nekoliko puta jeste da ih prošlost ne zanima i da jedino gledaju ka budućnosti i kako da Boston ponovo završi na vrhu NBA piramide.

“Idemo dalje. Na kraju dana, uradili smo nešto i sada je to gotovo, moramo da idemo dalje. Nema stajanja, jednostavno moraš tako da razmišljaš. Nema veze šta si bio, već šta možeš da postigneš. Imamo ciljeve za narednu sezonu“, rekao je Mazula i dodao:

“Moramo da budemo spremni za sve izazove teške sezone. Moramo da ostanemo skromni, da shvatimo da ne treba da se držimo za ono što smo napravili, već da se okrenemo budućnosti, da budemo u procesu toga da stvaramo dobre taktičke stvari na oba kraja parketa. Ono što smo napravili u prošlosti ne sme nikako da bude odjek naše sadašnjosti, niti da nas čuva od onoga što nas čeka u budućnosti“.

Zanimljivo, mladi stručnjak je leto proveo učeći od verovatno najboljeg fudbalskog trenera sveta – Pepa Gvardiole:

“On je jedan od najboljih trenera na svetu, možda i sveukupno najbolji kada se pogleda nivo znanja i posvećenosti. Njegova sposobnost da se adaptira svakoj utakmici, protivniku, kroz sezonu je nešto neverovatno. Ako neko ume da se nosi sa uspehom, onda je to Pep. Gledam svaku utakmicu Sitija. Volim da gledam ’fluidne’ sportove, kao što su fudbal i košarka, volim da gledam kako trener koristi prednosti svog tima i prikriva mane, kao i kako koristi nedostatke protivnika. Uvek su to dobre stvari za posmatranje, analizu“.

Susret sa Denverom vidi kao dobru šansu da se skine ’rđa’ sa momaka koji dugo nisu bili u kontaktu sa takmičarskim uslovima košarke.

“Očekujem da svi budemo malo ’zarđali’, ali i da radimo na stvarima koje želimo da pokrijemo tokom ovog trening kampa, da radimo na stvarima koje su najvažnije, pre svega u odbrani. U napadu treba da pokažemo efikasnost, da probijemo led i onda da se posvetimo detaljima koji su nam važni zarad razvoja dalje taktike u oba smera“.

Svima je naravno jasno da će Boston biti tim koji će svi hteti da pobede u novoj sezoni. Mazula ipak podseća da je ovo franšiza sa najviše osvojenih titula i da je to već tradicionalni odnos timova prema Seltiksima.

“Pre svega, treba reći da je ovo Boston Seltiks i da svi uvek žele da pobede ovu franšizu. To je breme koje nosimo i sa kojim se nosimo svakodnevno kada smo na parketu. Kada igramo za ovu organizaciju, svake godine je tako i to se neće promeniti, bez obzira na to šta si uradio u prošloj sezoni ili ranijih godina. Svaki put moraš da pokažeš nivo, da nosiš na pravi način ime Bostona. Na kraju dana, svaka sezona je teška i nosi sa sobom drugačije izazove. Zato moramo da budemo spremni za izazove“, govori Mazula i okreće se ka tome šta može da se očekuje novo od Bostona:

“Taktički se uvek adaptiramo, na svakoj utakmici, u oba smera. Uvek sve zavisi od protivnika, individualnih zahteva, rezultata, stila igre... Mnogo je faktora na koje se uvek adaptiramo. Uvek svoju adaptaciju usmeravamo na tri elementa – rezultat, protivnika i šta će igrači rivala da rade na parketu. Ekipe su sve bolje, taktičke šeme su sve bolje, tako da treba voditi računa o tim stvarima“.

TEJTUM POSLE PARIZA IMA RAZLOG DA SE PONOVO DOKAZUJE

U fokusu novinara bio je Džejson Tejtum. Posle Olimpijskih igara u kojima je bio “dvanaesti igrač“ zajedno sa Tajrisom Halibartonom i nije dobijao veliku minutažu kod Stiva Kera, oseća se da jedan od najboljih košarkaša današnjice ima razlog da se ponovo dokazuje na najvećoj sceni.

“Sve je ovo putovanje. Ako je neko imao uspeha u poslednjih deset godina, onda je to Džejson. Uvek teži najvećim, najboljim stvarima. Naravno, ne može čovek uvek da dobije sve što želi, ali nekad je dobra stvar je što on može da igra sigurno još 10-15 godina, tako da ima dovoljno prostora da ostvari sve što želi“, poručio je Mazula.


tagovi

Denver NagetsBoston SeltiksNBA ligaNBA Abu Dabi GamesNikola JokićDžejson TejtumDžamal MariDžejlen Braun

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara