Prvo obraćanje Igora Kokoškova: Sad je najvažnije da shvatimo - ko smo mi

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.02.20. | 14:59

Srpski tim se okupio pred put u Finsku

Era Igora Kokoškova na klupi Srbije zvanično je počela! 

Posle nekoliko meseci iščekivanja, u lobiju hotela "Craun Plaza" okupila se reprezentacija Srbije predvođena novim selektorom, koji je pred velikim brojem novinara izneo svoja očekivanja, ideje, želje i planove u mesecima kada će se igrati kvalifikacije za Evrobasket 2021, pre svega, onda i predolimpijski turnir. 

Izabrane vesti

Selektor otkrio: Meloun se sam ponudio da dođe u stručni štab, otvoreni smo za saradnju

Kokoškov se u uvodnom obraćanju zahvalio Košarkaškom savezu Srbije, predsedniku Predragu Daniloviću i legendarnom trenerskom asu Dušanu Ivkoviću, uz čiju pomoć je realizovana ova saradnja.
"Dobio sam mogućnost da vodim nacionalni tim Srbije, to je san svakog trenera. Poseban momenat u mom trenerskom životu. Hteo bih da se zahvalim legendi naše košarke Dušanu Ivkoviću, koji je sve vreme bio uključen u pregovore i uticao da do dogovora dođe. Takođe velika zahvalnost predsendiku Sakramenta Vladu Divcu i klubu koji su mi dali dozvolu da budem ovde od početka, od starta kvalifikacija", rekao je u uvodnom izlaganju Kokoškov i onda dodao:
"Za mene je bilo vrlo bitno da budem ovde od starta, kada sam se već prihvatio obaveze, da radim sve što treba kao selektor. Za mene nema manje ili više bitnih utakmica i događaja. Nisam više tako mlad trenerski, imam određeno iskustvo. Ovo je važan trenutak za mene. Ne mogu da obećam stvari koje ne možemo da kontrolišemo".

O samom početku kvalifikacija rekao je da će Srbija uraditi sve da se plasira na Evrobasket naredne godine.
"Lepota sporta je što se svi nadaju. Svi timovi će želeti da pobede. Moramo da budemo bolji u svim takmičenjima od konkurencije. Ono što mogu da obećam je da ćemo stručni štab, grači koji nose dres i ja dati sve od sebe. Iskoristićemo znanje, iskustvo i energiju koju imamo da napravimo dobar rezultat. Bacićemo sve na teren i neće biti kalkulacija. Dobre stvari se dese kada imaš takav pristup"

Dugo ste odsutni iz evropske košarke, da li košarku gledate na američki ili evropski način?
"Dvadeset godina sam u NBA, ali kao selektor u FIBA takmičenjima sam 12 godina, pa sa Željkom još dve. Nikada nisam napustio evropsku košarku i nisam otišao sa ove košarkaške teritorije. Sebe sam uvek doživljavao kao srpskog trenera koji radi u SAD. Daleko od toga da sebe smatram NBA ili američkim trenerom. SVaki dobar tim se bazira na igračima. Ići ćemo svaku utakmicu na pobedu".

Pre nekoliko dana Kokoškov je pred košarkašku Srbiju izneo spisak od 15 igrača na koje će računati protiv Finske i Gruzije, ali već sada postoji određena šansa da kapiten Miloš Teodosić neće putovati u Espo na duel protiv Finske. Takođe, u timu neće biti Ognjena Dobrićakoji je uoči polufinala Kupa Radivoja Koraća slomio domali prst na desnoj ruci. Umesto njega u sastav je pozvan naknadno Luka Ašćerić iz Mega Bemaksa.
"U konsultaciji s ljudima iz Saveza i stručnog štaba, bazirali smo se na igrače koji imaju dobre sezone, koji igraju dobro. Koji su u najvišim tačkama karijere. Imamo nekoliko 'beba', tako ih zovemo, igrače u kojima prepoznajemo potencijal i talenat. Možda nisu trenutno u najboljih 14, ali su na našem radaru. Prepoznajemo igrače koji mogu svojim talentom da vode reprezentaciju u budućnosti. Imamo i veterane koji mogu da unesu iskustvo potrebno da se dobiju utakmice. Imamo dobar miks koji nam je potreban da se dobro odradi posao", rekao je Kokoškov i dodao:
"Gospodin Ivković je nekoliko puta govorio koliko je važna komunikacija sa igračima. Bitna je komunikacija sa igračima, ne na dnevnom nivou, već održavamo priču. Svi su fokusirani na svoje sezone, sada nam je primarno ovo što dolazi, kvalifikacije za Evrobasket".

Srpska ekspedicija u Espo putuje već u utorak popodne, a do utakmice protiv Finske imaće četiri-pet treninga.
"Limitirani smo s treninzima. Imaćemo večeras trening, pa ujutru i onda letimo u Finsku. Tamo ćemo da imamo dva treninga. Dakle, ukupno četiri-pet treninga. Moramo da naglasimo da su tu i igrači koji su igrali finale Kupa Radivoja Koraća u nedelju. Eto, želim da čestitam Partizanu na osvojenom Kupu u lepoj košarkaškoj predstavi. Eto, to je pokazatelj da igramo dobru klupsku košarku u Srbiji".

O stručnom štabu, u kojem će se naći Dejan Milojević, Vladimir Jovanović, Jovica Antonić i Bogdan Karaičić, imao je samo reči hvale.
"Svako od njih donosi kvalitet, nešto unikatno. Verujem svojim saradnicima, ja sam neko ko donosi odluke, ali sam jako otvoren za njihove predloge".

Na kraju - šta očekivati od selekcije Finske pred susret u četvrtak?
"Pazite, mi prvi trening imamo večeras, fokusiram se na nas, želim da kroz nekoliko treninga saznamo – ko smo mi. Dok sam bio na klupi Slovenije, bio sam u grupi sa Finskom, poznajem Gruziju. Imaju odličnu podršku publike, imamo predstavu ko su oni, ali u ovom trenutku smo najvažniji samo mi".

Prvi čovek KSS Predrag Danilović rekao je da je sa Igorom Kokoškovim potpisan ugovor do kraja sledećeg olimpijskog ciklusa.
"Želim sve najbolje Igoru u narednom periodu, siguran sam da ćemo raditi kao tim, kao što je odlika reprezentativnih selekcija Srbije. Dogovor je postignut do kraja sledećeg olimpijskog ciklusa".

Utakmica protiv Finske igra se u četvrtak od 18 časova u Espu. Karte za utakmicu protiv Gruzije biće u prodaji od srede na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i na sajtu tickets.rs. Cene će se kretati od 200 dinara za tribine, pa naviše. 

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara