Venger redefiniše ofsajd: Gol stoji ako je bilo koji deo tela u liniji sa poslednjim igračem odbrane

Vreme čitanja: 2min | sre. 19.02.20. | 10:42

Doduše, bilo koji deo tela kojim može da se postigne gol

Uvođenje VAR-a u fudbal učinilo je fudbal pravednijim, ali opšti je utisak i – iritantnijim. Sve one milimetarske odluke zbog kojih se golovi poništavaju nakon što su već proslavljeni akcentovale su potrebu da se pravilo o ofsajdu “modernizuje”. Video tehnologija trebalo je da otkloni jasne i velike sudijske greške. Niko nije pretpostavljao da će otići toliko u detalje i već dugo se, posebno u Engleskoj, priča o tome šta bi moglo da se uradi da se faktor uživanja vrati na fudbalske terene. A sad je svoj predlog izneo i Arsen Venger, legendarni trener Arsenala čije stavove ne treba olako shvatati.

Setite se, upravo je Venger pokrenuo inicijativu da se prelazni rok u Premijer ligi ograniči na poslednji dan pred prvu utakmicu sezone. Na stranu to što je posle dvogodišnjeg eksperimenta sada odlučeno da se on ipak vrati na 1. septembar Vengerova reč se poštuje, posebno sada kada je na funkciji Fifinog šefa za globalni razvoj fudbala.

Izabrane vesti

A šta predlaže Venger?
Igrač neće biti u ofsajdu ukoliko je bilo koji deo tela kojim može da postigne gol u liniji sa poslednjim odbrambenim igračem, čak i ako su ostali delovi tela napadača ispred. To će konačno izbaciti milimetarske odluke i deliće napadača koji se su se našli ispred defanzivne linije“, kaže Venger.

O njegovom predlogu Fifino zakonadavno telo IFAB raspravljaće na sastanku 29. februara u Belfasu. Da bi Venger dobio podršku biće mu potrebno šest od osam glasova Međunarodnog odbora fudbalskih saveza. Fifa tu ima četiri glasa, a preostala četiri dolaze iz fudbalskih saveza Engleske, Škotske, Velsa i Irske.

Odbor se inače smatra prilično konverzvatinim telom, koji se teško odlučuje na promene, ali kako ideju u redefinisanju ofsajda ponajviše guraju baš na ostrvu Venger nije bez šansi.

Ukoliko Venger dobije tročetvrtinsku većinu, novo pravilo ofsajda stupiće na snagu 1. juna ove godine i biće primenjeno na Evropskom prvenstvu.

(FOTO: ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara