Pokreće se nova istraga zbog Sitijevih malverzacija, kazna bi mogla da bude surova...

Vreme čitanja: 2min | sre. 19.02.20. | 10:55

Dovodi se u pitanje čak i ostanak u Premijer ligi?!

Ne kaže se u narodu uzalud da nesreća nikada ne dolazi sama... Bura koja je nastala posle odluke Disciplinske komisije Uefe da Mančester Siti kazni dvogodišnjom suspenzijom učešća u Ligi šampiona, te novčanom kaznom od 30.000.000 evra, očigledno je pokrenula lavinu koja bi teoretski potpuno mogla da ugrozi funkcionisanje kluba u čije je podizanje na trenutni nivo uloženo više milijardi evropskih novčanica... 

U evropskoj javnosti danima kruži priča da bi mogao da ostane bez glavnih zvezda i trenera Pepa Gvardiole - mada je Rahim Sterling već potvrdio ostanak -, ali i bez titule iz 2014. godine, Siti se nalazi pred novom istragom zbog malverzacija čije bi posledice mogle da izazovu pravi zemljotres na Etihadu... 

Izabrane vesti

Naime, kako je prvobitna kazna izrečena zbog finansijskih malverzacija u periodu od 2012. do juna 2016. godine, Disciplinska komisija Uefe sada je spremna da “pročešlja“ papire za period od jula 2016. do danas pod istim optužbama za kršenje pravilnika finansijskog fer-pleja. Sve, naravno, u jeku otkrivenih malverzacija za već pomenuti četvorogodišnji interval, ali i procurelih mejlova koje je ugledni nemački list Der Spiegel objavio još u novembru 2018. godine... Tada je otkriveno da je Siti sa kompanijom Etihad ne ispunjava u potpunosti sponzorski ugovor vredan 67.500.000 funti (81.230.000 evra). Etihad je tada u zvaničnom saopštenju objavio da je uvek ispunjavao svoje obaveze redovno i u skladu sa potpisanim klauzulama i stavkama.

Na Etihadu vlada optimizam - neće biti egzodusa i pored suspenzije! Sterling već potvrdio da ostaje...

U fokusu šestočlane komisije, sastavljene od uglednih političara i ekonomista, biće i drugi sponzorski ugovori koje je Siti potpisao sa velikim kompanijama, a kojim je klub praktično želeo da napumpa budžet i pod tim izgovorom potroši stotine miliona evra za dovođenje skupocenih igrača.

Podsetimo, Finansijski fer-plej skrojen je tako da onemogućava klubove da jakim sponzorskim ugovorima nadoknađuju velike minuse u kasi, odnosno da se na taj način niveliše novac utrošen za dovođenje igrača. Pogotovo ne sa kompanijama koje su na bilo koji način povezane sa vlasničkom strukturom kluba. Mančester Siti je zbog spornih ugovora već jednom platio kaznu, pošto je otkriveno da su tri kompanije, investiciona banka Abar, telekomunikaciona firma Etisalat i avio-kompanija Etihad u direktnoj sprezi sa vlasnikom Mančester Sitija šeikom Mansurom bin Zajedom al Nahjanom. Mansur je u vreme potpisivanja spornih ugovora bio predsednik Abara i Etisalata, a njegov brat, krunisani princ Abu Dabija – šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan, član finansijskog odbora Etihada.

Ako se ispostavi da je Siti vršio nove malverzacije sa novcem, na Ostrvu su već počeli sa spekulacijama kakva bi sledeća kaznena mera mogla da bude. Osim još jače finansijske mere, pominje se čak da bi protiv Sitija mogla da bude pokrenuta inicijativa o izbacivanju iz Premijer lige i selidbi u niži rang takmičenja?!

Ovakav rasplet trenutno deluje gotovo holivudski, ali posle Uefine radikalne mere više ništa nije isključeno...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara