Fakundo Kampaco (©Reuters)
Fakundo Kampaco (©Reuters)

Kampaco broji sitno pre odlaska iz Reala - još deset(ak) dana i pravac NBA

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.11.20. | 14:56

Argentinac se seli u najjaču ligu sveta, samo se još ne zna tačno gde

Vest da je dogovor NBA lige, guvernera i Unije igrača postignut oko seleri kepa (109.100.000 dolara) i otvaranja Free Agency 20. novembra pokrenuo je temu potencijalnih odlazaka najboljih igrača s evropskog kontinenta u najjaču ligu sveta.

Bar još godinu dana Evroligu će igrati najbolji srpski plejmejker Vasilije Micić, pre nego što se oproba u društvu najboljih na planeti, supertalentovani srpski sin Aleksej Pokuševski mogao bi da se pridruži Nikoli Jokiću u Denveru, a Deni Avdija carstvu Golden Stejta kod Alena Smailagića, odnosno Stefa Karija i Kleja Tompsona, a kraj svoje evropske avanture najavljuje se i za Fakunda Kampaca.

Izabrane vesti

Nije tajna da osvajač srebra sa Argentinom na Mundobasketu prošle godine i jedan od najboljih plejmejkera Evrolige želi da se preseli u NBA društvo i o tome se priča mesecima unazad, još i pre nego što se dogodila pandemija virusa korona, ali i dalje nije jasno gde nastavlja karijeru. Kampaco je dugo bio najbliži ugovoru s Minesotom, dovodio se u vezu i sa Dalas Maveriksima i San Antonio Sparsima, a odnedavno su u igri i Njujork Niksi, odnosno Detroit Pistonsi.

U madridskoj štampi je situacija s Kampacom posle određivanja svih bitnih datuma pred takmičarsku 2020/21 u NBA ligi potpuno jasna – još desetak dana u Realu i put preko Atlantika. Takav scenario uveliko najavljuje madridski As, koji tvrdi da bi do 20, odnosno najkasnije 22. novembra Kampaco već mogao da završi sve detalje novog angažmana i da polako broji poslednje dane u klubu s kojim je osvojio sve na evropskom tlu. To mu ostavlja još svega tri do četiri utakmice u svim takmičenjima. Jedna od njih biće protiv Crvene zvezde u Beogradu (petak, 19.00), a zatim protiv Makabija i možda Fenerbahčea u Madridu tokom dva dana razmaka (18. i 20. novembar).

Prema nezvaničnim informacijama iz Španije, Kampaco se sa upravom Reala još letos dogovorio da će ispoštovati sve obaveze do trenutka kada se ponovo bude otvorio Free Agency, ali da će onda ipak zakoračiti u NBA svet. Navodno je čak prestao da prima platu kako bi sam isplatio bar deo otkupne klauzule od 6.000.000 evra, koliko bi klub iz NBA trebalo da plati za Kampacovu slobodu. Taj novac ne bi platio direktno klub, već Kampaco kroz neku vrstu kreditiranja, ali bi se to kasnije nivelisalo kroz veću platu gde bi se odbijala razlika do konačne vrednosti otkupne klauzule.

Fakundo Kampaco je postao prva zvezda madridskog Reala posle odlaska Luke Dončića u Dalas pre dve godine, a u međuvremenu je odveo selekciju Argentine zajedno s Luisom Skolom do svetskog srebra, a Real do titule prvaka Španije. S Blankosima je osvojio Evroligu 2015. kao rezervista i 2018. u Beogradu, tri puta je bio prvak Španije, dva puta osvajač Kupa kralja i u četiri navrata uzimao je nacionalni Superkup. Bio je proglašen za najboljeg defanzivca Evkokupa (2017) tokom boravka na pozajmici u Mursiji, poslednje dve godine je redovan član idealne petorke ACB lige, a takođe je osvajač pregršt individualnih priznanja i trofeja u Penjarolu i sa nacionalnom selekcijom.

Kampacovu odluku da se sa 29 godina preseli u NBA ligu mnogi upoređuju sa situacijom oko Miloša Teodosića, koji je sa 30 leta po osvajanju Evrolige sa CSKA otišao na onu stranu Atlantika. Teodosić je u NBA ostavio sasvim dobar utisak, ali ga je hronična povreda plantarne fascije odvojila od terena na duži period, zbog čega je i usledio rastanak usred sezone 2018/19, posle čega je potpisao za Virtus iz Bolonje. Zbog svoje vizije igre i atraktivnih dodavanja, kritičari smatraju da bi se Kampaco idealno uklopio u NBA tokove, baš kao i Teodosić svojevremeno.

Kampacov odlazak sa sobom će izvesno povući i Realovu potragu za novim organizatorom igre, mada je za tu poziciju već projektovan supertalentovani Karles Alosen. Ipak, kako je sezona u Evroligi počela turbulentno, verovatno je da će se Real odlučiti za još jedno iskusno rešenje...



tagovi

Fakundo KampacoReal MadridDalas MaveriksMinesota TimbervulvsNjujork NiksSan Antonio SparsNBA ligaEvroliga

Obaveštavaj me

NBA
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara