Čima Moneke (MN Press)
Čima Moneke (MN Press)

Čima Moneke: Smem da se kladim da Real neće biti na Fajnal foru

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.10.24. | 12:50

„Ove godine nisu dovoljno dobri"

Početak nove sezone u Evroligi bio je veoma uzbudljiv. Neke ekipe ostvarile su velike pobede, dok su neke i podbacile. Jedna od tih je i Real Madrid, koji je u prvom kolu upisao poraz od Bajern Minhena, što možda i ne bi bio toliki problem da španski klub pre toga nije izgubio finale Superkupa od Unikahe, kao i meč prve runde ACB lige od novajlije, Basket Korunje.

Ta tri poraza navela su ljubitelje košarke da pomisle da Real nije u prvom redu favorita za trofeje ove godine. A izgleda da su takvog mišljenja i pojedini igrači, među kojima je i Čima Moneke. Krilni centar Baskonije odigrao je solidnu utakmicu protiv Partizan Mozzart Beta prošle nedelje, a večeras ga očekuje duel sa Crvenom zvezdom u Beogradskoj areni. Između dve utakmice, gostovao je u podkastu „Amerikanos24’s“, u kome je objasnio svoje mišljenje.

Izabrane vesti

On je rekao da tim nije uopšte građen za najviše domete, a kada ga je jedan od domaćina podkasta prekinuo i rekao da će Real 99% igrati na Fajnal foru, Moneke je istakao da sve zavisi iz kog ugla se posmatra situacija.

Kako sada stvari stoje, smem da se kladim da Real neće igrati na Fajnal foru“, počeo je Moneke, pa nastavio:

Ove godine, po meni, nisu dovoljno dobri. Panatinaikos će biti na Fajnal foru, Olimpijakos takođe, kao i Fenerbahče. Za to četvrto mesto pretenduje nekoliko timova i svaki od njih bi bio srećan da u plej-ofu igra protiv Real Madrida“, dodao je igrač Baskonije.


Ima istine u Monekeovim rečima, Realu je u NBA ligu otišao Geršon Jabusele, a penzionisali su se stubovi Madrida, Ćaćo Rodrigez i Rudi Fernandez. Od igrača koji su umeli maltene sami da reše meč u samo dva ili tri poteza ostao je tek Serhio Ljulj, koji je takođe na zalasku karijere. U godinama je i Serž Ibaka, dok Valter Tavares još uvek ima šta da ponudi, ali je jasno da više nemože da se kreće kao pre samo dve sezone.

Zato je poenterski deo posla spao na leđa Džanana Musa i Marija Hezonje, a njima bi najviše trebalo da pomognu Gabrijel Dek i Fakundo Kampaco, koji je tu da diruguje napadom i postara se da svi budu srećni sa brojem šuteva koji uzmu. Ipak, tu je i igrač koji je stigao iz Rusije, Ksavijer Rejtan-Mejs, kome baš i nije jasna organizovana košarka. Gde god je do sada igrao imao je odrešene ruke, u VTB ligi je umeo da postigne i 40+ poena, ali to nije nešto što će moći da radi u Evroligi. Nije se još uvek uklopio, a u jednom momentu se i spekulisalo da bi mogao da dobije otkaz.


Izgleda da je nervoza izazvana lošim startom sezone u Madridu došla do vrhunca, što je pokazao i Kampaco, koji je na meču sa Bajernom bio na ivici fizičkog sukoba sa jednim od arbitara i zbog toga je suspendovan na jedan meč, te će on propustiti okršaj sa Partizan Mozzart Betom koji je na programu u četvrtak. Za taj duel će spreman biti Hezonja, koji je start ove sezone propustio zbog bolesti i čini se da je izgubio dosta na kilaži. Svakako, Madriđanima Partizan gladan prve pobede u Evroligi ne dolazi u pravom trenutku i nema sumnje da crno-beli imaju čemu da se nadaju u prestonici Španije.

Treba uzeti u obzir jednu stvar, a to je pobednički mentalitet koji Real poseduje. U poslednjih 12 godina, Madriđani nisu bili na završnom turniru svega tri puta, 2012, 2016. i 2021. godine, a u tom periodu tri puta su i osvajali elitno takmičenje - 2015, 2018, i 2023. godine.


tagovi

BaskonijaČima MonekeKK Real Madrid

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara