Detalj sa prve utakmice u Abu Dabiju (©AFP)
Detalj sa prve utakmice u Abu Dabiju (©AFP)

Denver vs Boston - drugi čin: Hoće li zaigrati Jokić i Šarić zajedno i da li je šampion sačuvao municiju?

Vreme čitanja: 6min | ned. 06.10.24. | 09:53

Nagetsi napravili čak 23 greške, Seltiksi ubacili 20 trojki iz 61 pokušaja

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Abu Dabija)

Prva utakmica Denvera i Bostona u sklopu ovogodišnjeg poglavlja projekta NBA Global Games donela je dva različita poluvremena i lica oba tima. Šampion iz 2023. godine vodio je glavnu reč veći deo susreta, ali je na kraju aktuelni prvak uzeo prvu recku zahvaljujući angažmanu rezervista.

Izabrane vesti

Uprkos dobrim stvarima, Majkl Meloun je rekao šta ga je najviše zabrinulo posle utakmice, pre svega to što je Boston iz 23 protivničke greške stigao do 27 poena, kao i to što je pokupljeno 17 ofanzivnih skokova. Kelti su trijumf obeležili i sa čak 20 trojki iz nesvakidašnjeg 61 pokušaja!

Uoči druge utakmice (TV Arenasport, 16.00 po srednjoevropskom vremenu), dvojica trenera žele da vide još više i bolje od svojih izabranika, pogotovo je to naglasio Majkl Meloun.

“Obe ekipe su pokazale svoje dobre strane. Tokom treće četvrtine imali smo i 14 poena prednosti. Ipak, dve stvari bih voleo da popravimo već u sledećoj utakmici – skokove i izgubljene lopte. Dozvolili smo im 17 ofanzivnih skokova i napravili 23 greške iz kojih su nam oni ubacili 27 poena, što ne sme da se događa ni sada. Dali smo im mnogo šuteva za tri (61 pr. au), oni su iz tih promašaja uspeli da stignu do sedam ofanzivnih skokova, što nije dobro. Generalno, naša prva utakmica je bila solidna, prva petorka je uradila dobar posao, druga je takođe imala kvalitetnih minuta. Naučićemo iz naših grešaka kako bismo bili bolji u nedelju“, rekao je Meloun.

Rasel Vestbruk je imao solidan debi za Nagetse sa 12 poena i osam asistencija.

“Imao je dobrih momenata na parketu. Igrao je sve brže kako je vreme prolazilo, pritiskao protivničke igrače u odbrani. Sveukupno, za njegov prvi nastup posle samo nedelju dana treninga, bilo je dobro. Naravno, ima još dosta stvari na kojima treba i može da se radi, to će biti naš cilj u narednom periodu, da pronađemo identitet, da se vratimo na parket i zaigramo još bolje“.

Dario Šarić je takođe odigrao prve minute za Denver, ali je jasno da će biti potrebno još vremena za uigravanje.

“On je veteran, ima visoku košarkašku inteligenciju, razume igru. Volimo njegovu raznovrsnost, jer je igrao rezervnu ’peticu’ i ’četvorku’. Veliki je, snažan, može da se izvuče spolja i šutne... Kada ekipi dodamo dvojicu veterana u Rasu i njemu, odmah se oseti razlika. Izgubili smo ovog leta Kentavijusa (Koldvel Poupa), to je veliki udarac za svaki tim, ali imamo dvojicu novih igrača sa velikim iskustvom, koji su dugo u ligi“.

Najbolji košarkaš sveta Nikola Jokić proveo je na parketu nepunih 17 minuta i bio najbolji pojedinac Denvera sa 14 poena, osam skokova, te po dve asistencije i ukradene lopte... Jasno, imao je veliki uticaj na to da Denver na poluvreme ode sa prednošću koja je kasnije narasla na 14 poena, ali pošto ga nije bilo na terenu u nastavku, ista se istopila...

“On je sjajan igrač. Nikola je veliki iz razloga što može na više načina da te nadigra, da li kroz poene ili asistencije, skokovima... Takođe, pokazao je i kvalitetnu odbranu u određenim minutima. Znate, Džamal (Marej) i on su imali dosta posla tokom leta, igrali su Olimpijske igre, pa smo želeli sa obojicom da budemo oprezni, nismo želeli da ih forsiramo“.

Da li bi Vlatko Čančar i Zik Nađi mogli bi da budu bitne karike sa klupe u novoj sezoni?

“Odigrali smo jednu utakmicu, daćemo momcima različite uloge kroz utakmice. Vlatko se vratio posle duge povrede, Zik je bio sa trećom petorkom na terenu. Pokušaćemo da ih iskoristimo na različite načine“.

U prvom meču to nije bio slučaj, a da li će možda večeras Majkl Meloun da iznenadi sa tandemom Jokić – Šarić?

“Videćemo da li će se to baš desiti u sledećoj utakmici, ali očekujte da će biti tako u nekom trenutku. Još razmišljamo koje parove želimo da vidimo na terenu, ali ako gledamo širu sliku, definitivno imaju prostor da igraju zajedno. Dario je raznovrstan igrač, može da se uklopi na obe unutrašnje pozicije, tokom poslednjih nekoliko godina uglavnom je bio rezervni centar, ali je sačuvao svoje kvalitete krilnog centra. Kada igraš sa njima dvojicom u isto vreme, dobijaš centre sa visokom inteligencijom i plejmejkerskim sposobnostima, koji mogu sami da grade situacije za sebe i, što mi je još važnije, da razigraju saigrače. Takođe, bitan mi je i njihov defanzivni učinak, verujem da će biti komplementarni na parketu kada budu zajedno“.

Još u najavi prve utakmice trener Bostona Džo Mazula rekao je da očekuje da igrači budu u slabijoj formi, ali je generalno bio zadovoljan onim što je mogao da vidi.  

“Uradili smo dobre stvari u prvom poluvremenu, terali ih na teške šuteve i greške. Da, bilo je definitivno malo ’rđe’ na igračima oba tima, ali ovo je prva utakmica. Moramo da mislimo na tajming za neke stvari, a opet igramo protiv tima kakav je Denver koji testira svaki deo tvoje odbrane. Dobro je što smo odigrali ovakav meč, ali posebno mi je značilo to što smo igrali sa visokim nivoom entuzijazma i želje kroz ceo meč, te način na koji su momci rešavali određene situacije“, poručio je Mazula.

Kao najmlađem treneru novije ere sa osvojenom NBA titulom, šta je sledeći veliki izazov?

“Svaka nova NBA sezona te testira na poseban način. Prolaziš kroz različite situacije i najbitnije je da ostaneš otvorenog uma, da prihvataš izazove i izlaziš kao pobednik iz istih. Različito je iz godine u godinu, ali to je sve deo velikog putovanja i lekcija koje učiš. Radujem se da vidim šta nam to nova sezona donosi, da izvučemo pouke kako bismo bili još bolji“.

Poseban uticaj na pobedu Seltiksa i pre svega preokret imali su Pejton Pričard koji je ubacio šest trojki, te Džej Di Dejvison koji je zadržao hladnu glavu u prelomnim minutima.

“Da, obojica su vodili utakmicu jako dobro. Uradili su dobre stvari na egzekuciji našeg plana, da nas što pre uvedu u setove akcija, ali i da realizuju neke stvari na kojima smo insistirali. Sjajan posao obojice, preuzeli su liderske uloge kada je trebalo u svojim petorkama. To nam je pomoglo da pobedimo na kraju. Uvek je sjajno kada se neke stvari na kojima insistiramo tokom treninga vide na parketu kasnije, tokom utakmice“.

Boston je uspeo da se vrati iz minusa od 14 poena i slavi.

“Imali smo dobar intenzitet, radili stvari koje smo želeli na parketu. Ali, zbog toga što je Denver testirao našu odbranu i komunikaciju na različite načine, mislim da smo pokazali dobar intenzitet. Sviđa mi se takmičarski duh koji smo pokazali, dubina rostera i to što kvalitet nije padao, ma ko da je bio na parketu“.

Džejlen Braun je posebno pohvalio rezerve zbog toga što su izneli teret i obezbedili pobedu.

“Vraćamo se polako u formu. Pokazali smo intenzitet, želju, napravili neke dobre stvari u oba smera. Naravno, ne može još sve da se realizuje jer smo tek počeli, ali smo zadovoljni. Verujem da ćemo nastaviti da gradimo dobre navike kroz svaki trening, kroz svaku utakmicu. Naša druga petorka je uradila sjajan posao, mnogo toga dobrog su pokazali na parketu. Pejton (Pričard) je pogađao njegove šuteve, Džejden (Springer), Džej Di (Dejvison), Džordan (Volš), Dru (Piterson)... Svi su oni dali svoj doprinos pobedi“.

Pejton Pričard je bio najefikasniji strelac prve utakmice sa 21 poenom, uz 6/12 za tri. On je najviše govorio o tome da li će Bostonov identitet biti veliki broj šuteva za tri, s obzirom da ih je na premijeri u Abu Dabiju bilo 61.

“Ne znam baš da li ćemo da šutiramo 61 put svako veče, ali smo dosta šutirali i prošle sezone. Jasno, zbog povreda nemamo dvojicu bitnih unutrašnjih igrača, pa nismo mogli mnogo da napadamo dole. Osim toga, teške su nam noge i gubi se mnogo snage u duelima pod košem. Opet, verujem da ćemo više da napadamo koš kroz reket kako sezona bude odmicala. Ofanzivni skokovi su bitni, oni prave razliku“, rekao je Pričard i završio:

“Mnogo mi je značilo što sam mogao da se rastrčim na parketu, da osetim tlo pod nogama. Bilo je baš dobro, sjajan osećaj“.


tagovi

NBA ligaAbu Dabi NBA GamesDenver NagetsBoston SeltiksMajkl MelounDžo MazulaNikola JokićRasel VestbrukDario ŠarićDžejlen BraunPejton Pričard

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara