Dejan Milojević (©MN Press)
Dejan Milojević (©MN Press)

Sećanje Svetislava Pešića: Za njega nije bilo izgubljene lopte i duela, sve je postigao velikim radom

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.01.24. | 22:57

"Sećam se, kada bismo imali problema na skoku i okrenem se ka klupi i pitam da li neko može da uhvati neku loptu, a on će: 'Kouč, šta se čeka, tu sam'. To je bio Dejan Milojević", seća se selektor Srbije za Mozzart Sport

Život je takav, ume da vas šokira i izbaci iz balansa kada najmanje očekujete. Prerani odlazak Dejana Milojevića ostavio je košarkaški svet bez teksta, jer se sve dogodilo tako brzo i neočekivano.

Teško je iz ove pozicije govoriti previše o tome šta je moglo da bude, ali Srbija je u neponovljivom Dekiju videla budućeg selektora reprezentacije Srbije. To se, ipak, neće dogoditi i zauvek će ostati zapisano da je sa nacionalnim timom imao saradnju kao pomoćnik Igora Kokoškova koja je trajala prekratko. Prekratko, jer pitanje je kada ćemo ponovo imati takvog stručnjaka u radu sa centrima i mladim košarkašima, nekog ko je uvideo talenat i uspeo da razume briljantni um Nikole Jokića, između ostalih...

Izabrane vesti

Srbija je izgubila mnogo više od nesuđenog selektora, a o njegovoj igračkoj i trenerskoj karijeri na najlepši način govorio je sadašnji šef struke Orlova Svetislav Pešić.

"Ne znam šta da kažem, kada sam čuo ostao sam šokiran", rekao je Pešić za Mozzart Sport i nastavio:

"Iskreno, nikada ne bih pomislio za njega da bi ovako nešto moglo da mu se dogodi. On je bio tako jak čovek, u svakom smislu".

Dejan Milojević je svoju jedinu medalju sa velikih turnira u dresu reprezentacije, ma kako da se naša zemlja zvala kroz istoriju, osvojio baš kod čuvenog Karija. Bilo je to na Evropskom prvenstvu u Istanbulu 2001. godine, kada se moćna Jugoslavija prošetala do zlata bez poraza. Milojević je odigrao tri utakmice, protiv Nemačke i Estonije u grupnoj fazi, zatim i protiv Letonije u četvrtfinalu, tokom kojih je prosečno beležio 4,7 poena i 3,3 skoka. Nastupao je i 2005. godine na Evrobasketu u Srbiji i Crnoj Gori..

"Način na koji je igrao košarku govorio je najbolje o njemu. Njegova najveća vrlina bila je to da nije postojao izgubljeni duel ili lopta, bio je strašan borac. Zato mi je neverovatno, nemoguće da jedan takav borac ode. Svi smo u šoku", priča selektor i dodaje:

"Da, bio je kod mene u reprezentaciji 2001. godine, kada smo uzeli zlato u Istanbulu. Ono po čemu ću ga pamtiti je velika borba od koje nikada nije odustajao".

Prisetio se Svetislav Pešić i detalja sa Evrobasketa po kojem će se takođe uvek sećati Dejana Milojevića.

"Sećam se, kada bismo imali problema na skoku i okrenem se ka klupi i pitam da li neko može da uhvati neku loptu, a on se odmah javlja: 'Kouč, šta se čeka, tu sam'. To je bio Dejan Milojević".

Imao je izuzetan trenerski potencijal i kvalitet, zbog čega je bio jako poštovan i cenjen ne samo u Srbiji, nego u Evropi i NBA ligi...

"Sve što je postigao u životu, postigao je velikim radom. Jedan je od najzaslužnijih za projekat Mege i njegov uspeh, to mora da se istakne. Veliki broj igrača je kod njega stasao, to dovoljno govori o njemu i njegovom trenerskom radu. Izrazio bih najdublje saučešće porodici i prijateljima".


tagovi

Dejan MilojevićSvetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara