Vanja Milinković Savić (Reuters)
Vanja Milinković Savić (Reuters)

Vanja 3/4 meča najbolji na terenu, ali nije baš najsrećniji zbog toga

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.09.24. | 18:23

Milinković Savić brani u životnoj formi

Prošla sezona je bila još jedna “siva” za Torino koji nikako da ispliva iz proseka Serije A. Ni tamo, ni ovamo, već godinama. Daleko od borbe za opstanak, ali i za Evropu. Najsjajnije tačke u toj sezoni su bili kapiten Alesandro Bonđorno i Vanja Milinković Savić.

Srpski golman je u minuloj sezoni na 18 mečeva sačuvao mrežu mirnom i izjednačio rekord kluba. Prestigao je velikane poput Lučana Kastelinija i Luke Markeđanija i izjednačio se sa Đulijanom Teraneom koji je u sezoni 1979/80 takođe na 18 prvenstvenih mečeva ostao nesavladan. Doduše, Vanjine brojke su došle u drugim okolnostima kada Serija A broji 20 klubova, dok su pomenuta trojica “klinšitove” beležili i u sezonama kada je učestvovalo 18 ekipa, pa su imali i manje mečeva.

Izabrane vesti

Milinković Savić je sjajnu formu preneo i u novu sezonu koja nije obećavala uoči početka. Torinovi navijači su bili nezadovoljni prelaznim rokom, protestovali su protiv vlasnika Urbana Kaira i tražili od njega da proda klub jer ne ulaže dovoljno. Otišli su nosioci igre Bonđorno i Raul Belanova, a nije došlo nijedno zvučno pojačanje.

I uprkos svemu, Torino je najprijatnije iznenađenje Serije A! Ponajveće zasluge za to uz novog trenera Paola Vanolija nosi upravo Vanja Milinković Savić. Juče je treći put od početka sezone proglašen za igrača utakmice. U ukupno četiri kola. Učinak i rezultati iznad svih očekivanja s obzirom na okolnosti.

Granate dele drugo mesto na tabeli sa Interom i Juventusom i imaju samo bod manje od lidera Napolija. Uspeh dobija na težini kad se uzme u obzir raspored na početku sezone. Toro je u prvom kolu vodio 2:0 protiv Milana do 89. minuta, ali je Alvaro Morata postigao gol za Rosonere vredan boda (2:2). U narednom kolu je Milinković Savić spasao Bikove gubitka bodova pošto je u 96. minutu odbranio penal i sačuvao pobedu protiv Atalante (2:1). Potom je spustio roletnu i u gostujućoj pobedi protiv Venecije (1:0), da bi minulog vikenda opet sačuvao mrežu mirnom u remiju bez golova kod kuće protiv Lećea.

Iako je to možda bio i razočaravajući rezultat za domaće navijače, taj bod im je doneo Milinković Savić koji je u finišu meča sa dve sjajne odbrane zaustavio Nikolu Krstovića da donese Salentinima pobedu. Ukupno je Leće imao 20 šuteva i remi bez golova je na kraju premija za domaće. Zato srpski golman nije bio oduševljen priznanjem za igrača utakmice.

“Ako sam ja bio najbolji na terenu onda to znači da nešto ne funkcioniše. Pričao sam sa trenerom i saigračima i složili smo se da Torinov cilj mora da bude plasman u Evropu”, rekao je srpski golman nakon meča.

Momak rođen u španskom Ouresneu je ušao u zrele golmanske godine i ovo mu je druga sezona u kojoj brani na visokom nivopu. Prvi golman Torina je postao kod Ivana Jurića sa 25 godina pošto je do tada prošao put kaljenja na pozajmicama i status rezerevnog golmana. Polako izrasta u jednog od najbOljih čuvara mreže u Seriji A gde je konkurencija uvek žestoka.

Računajući pet najjačih liga Evrope, ispred Milinković Savića po proseku odbrana je trenutno samo Mark Fleken iz Brentforda sa 5,5 po meču dok Srbin ima 5,3. Po proseku odbranjenih šuteva van kaznenog prostora, Srbin je trenutno prvi u “ligama petice” sa 2,5 po meču, a po prosečnoj oceni “Whoscored” je drugi u Evropi iza Arsenalovog Davida Raje sa prosečnom ocenom 7,69. 


tagovi

Vanja Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara