Lautaro Martinez i Ivan Provedel (©AFP)
Lautaro Martinez i Ivan Provedel (©AFP)

Treća sreća za Inzagija na mestu uspeha: Marušićev poklon Lautaru i šampionska partija Intera u Rimu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.12.23. | 22:46

Nerazuri na plus četiri u odnosu na Juventus posle 16. kola Serije A

Tamo je započeo trenersku karijeru, tamo je izgradio ime, stekao poštovanje širom Italije. I kao da bi lepa sećanja na decenijski period proveden u Rimu učinila da zaboravi sve što zna o fudbalu, kao da nije želeo da rastuži navijače čiji je ljubimac bio godinama, Simone Inzagi je u prethodna dva dolaska na noge svom bivšem klubu sa Interu ostavljao bodove na Olimpiku. Večeras mu se još jednom vratio i treća je bila sreća za italijanskog stručnjaka. Konačno je pokorio stadion kraj Tibra.

U derbiju 16. runde Inter je po prvi put posle pet godina upisao pobedu protiv Lacija u Večnom gradu (2:0), tamo gde je ove nedelje napravio velika tri koraka u trci za Skudeto, budući da je Juventusu, prvom pratiocu otišao na četiri boda prednosti.

Izabrane vesti

Inter nije blistao, statistika kaže da nije bio ni mnogo bolji rival, ali je odigrao u maniru pravog šampiona što između ostalog podrazumeva da je koristio šanse do kojih je dolazio. A nije ih imao previše.

Dueli Lacija i Intera važili su za neke od najinteresantijih u Italiji prethodnih godina, one koji kao po pravilu obećavaju vatromet golova, ali je večerašnji u prestonici Italije bio sušta suprotnost. Inter je u prvom poluvremenu uputio samo jedan udarac u okvir protivničkog gola, i to tek u 40. minutu, i iz njega je poveo!

Adam Marušić je napamet vratio loptu ka Ivanu Provedelu, ali kako od Marija Hile nije video Lautara Martineza, poslao ju je pravo u noge Argentincu, lansiravši ga ka golu Lacija onako kako možda ne bi ni njegovi saigrači. Popularni El Toro je poklon oberučke prihvatio, bez većih problema zaobišao Provedela i ubacio loptu u mrežu 15. put u Seriji A od starta sezone, 29. u 2023. Niko od igrača Intera u ovom veku nije uspeo isto u kalendarskoj godini (Dijego Milito i Kristijan Vijeri 'dobacili' do 28), dok su u istoriji milanskog kluba samo Đuzepe Meaca (30), Antonio Anđelilo (31) i Ištvan - poznat i kao Stefano - Njerš (32) više puta tresli protivničke mreže od januara do decembra iste godine.

Lacio je s druge strane uspeo u dva navrata da testira Jana Zomera pre odmora, ali ni za jednom od tih propuštenih prilika Mauricio Sari ne može da žali. Za njima ne, međutim, za onom sa početka drugog dela sigurno hoće. Tada je Nikolo Rovela izbio sam ispred gola Intera, ali je propustio verovatno najbolju šansu od letošnjeg dolaska u klub (na pozajmicu) da upiše prvenac u dresu Lacija. Ušao je vezni fudbaler Juventusa u prodor pred protivničkim šesnaestercem, nisu to od njega očekivali defanzivci Nerazura te ih je Rovela lako zaobišao i našao se oči u oči sa Zomerom. Ipak, švajcarski čuvar mreže pročitao mu je nameru i nogama odbranio njegov udarac u bliži ugao, učinivši da se njegova mreža ne zatrese ni na 11. od 16 utakmica u Seriji A! Podsetimo, doveden je za manje od 7.000.000 evra.

Ako Zomer važi za Interov pogodak na tržištu, šta tek reći o Markusu Tiramu, momka što je desetak minuta posle Rovelinog promašaja overio pobedu Intera. Njega je lider šampionata doveo bez obeštećenja, a večerašnji gol bio mu je sedmi u prvenstvu, odnosno treći na poslednje tri utakmice u Seriji A. Pride ima i devet asistencija... Samo je njegov partner iz napada Martinez učestovao u više prvenstvenih golova Inzagijeve ekipe (17). Posle nepreciznog dodavanja za Martineza, Nikolo Barela je pokupio odbitak i loptu prosledio do Tirama na bok, odakle je francuski reprezentativac slabijom nogom uspeo da probije blok u kojem su se pored Provedela našli još Manuel Lacari i Hila.

Pet minuta kasnije Barela je iz identične pozicije mogao da otkloni svaku sumnju oko pitanja pobednika, ali je Provedel za promenu izašao na vreme i dao priliku saigračima da unesu neizvesnost u završnicu meča. Priliku koju fudbaleri Lacija nisu uspeli da iskoriste. Inter je 'zatvorio' utakmicu i rutinski je priveo kraju, pa se posle 16. runde učrstio na prvoj poziciji sa 41 bodom. Lacio je pak pao u donji deo tabele, na 11. mesto, sa svega 21 bodom...

SERIJA A – 16. KOLO

Petak

Đenova - Juventus 1:1 (0:1)

/Gudmundson 48 - Kjeza 28/

Subota

Leče - Frozinone 2:1 (1:1)

/Pikoli 11, Ramadani 89 - Kajo Žorž 33 penal/

Napoli - Kaljari 2:1 (0:0)

/Osimen 69, Kvarachelija 75 - Pavoleti 72/

Torino - Empoli 1:0 (1:0)

/Zapata 25/

Nedelja

Milan - Monca 3:0 (2:0)

/Rajnders 3, Simić 41, Okafor 76/

Fjorentina - Berona 1:0 (0:0)

/Beltran 78/

Udineze - Sasuolo 2:2 (1:0)

/Luka 36, Pereira 55 - Berardi 75p, 88p/

Bolonja - Roma 2:0 (1:0)

/Moro 37, Kristensen 49ag/

Lacio - Inter 0:2 (0:1)

/Martinez 40, Tiram 66/

Ponedeljak

20.45: (1,32) Atalanta (5,80) Salernitana (10,5)

***kvote su podložne promenama



tagovi

InterLacioSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara