Traumirali Argentinu, terali Mesija u penziju... Osveta ih je stigla pod stare dane

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.06.24. | 05:05

Svetski šampion obezbedio plasman u četvrtfinale Kopa Amerike golom Lautara Martinesa u 88. minutu

Aleksis Sančes, Klaudio Bravo, Maurisio Isla i Eduardo Vargas izgledali su ovog jutra na Metlajf stadionu u Nje Džerziju kao pljačkaška banda koja je jednom davno ukrala zlato, mislila da se zauvek izvukla potencijalnih posledica i mirno čekala penzionerske dane, a onda je samo jedne noći ipak nabasala na iste one koje je pre osam i devet godina poharala. Želeo je od očaja Lionel Mesi da završi reprezentataivnu karijeru nakon dva uzastopno izgubljena finala Kopa Amerike 2015. i 2016. godine od Čilea na penale, bio neutešan i mislio da nikada neće dosegnuti Maradonine visine u plavo-belom.

Na sreću ogromnog dela sportske javnosti, omaleni mađioničar se pod stare dane okitio titulama i na kontinentalnom turniru i na Svetskom prvenstvu, a upravo je pod stare dane kazna stigla i one koji su Albiseleste traumatizovali pre skoro deceniju. Argentina nije bila bolja od Čilea u većem delu utakmice, rival je zaslužio da osvoji bod, ali su Gaučosi ipak dali pogodak preko rezerviste Lautara Martinesa u 88. minutu i trijumfovali minimalnim rezultatom 1:0 (0:0). Ponovo su u čileanskom timu igrali uveliko veterani Aleksis Sančes, Klaudio Bravo, Maurisio Isla i Eduardo Vargas - dželati Argentinaca iz prošlosti, ali ovog su puta u najgorem mogućem trenutku kapitulirali, nisu sprečili svetske prvake da kolo pred kraje obezbede plasman u četvrtfinale Kopa Amerike, a svoj doveli u veliko pitanje...

Izabrane vesti

Nisu Argentinci briljirali na startu protiv Kanade, ali su na suv talenat navalne linije i golmanske bravure Emilijana Martinesa ipak trijumfovali. Nešto slično ponovio je tim Lionela Skalonija i na drugoj utakmici Kopa Amerike. O (ne)interesantnosti prvog poluvremena dovoljno govori činjenica da je tek Mesijev udarac u 37. minutu ozbilnije uzburkao tribine. Pogodio je jedan od najboljih fudbalera svih vremena stativu posle udarca sa više od 20 metara i tako ostao na brojci od 108 pogodaka u dresu državnog tima.

Čileanski veterani ničim nisu impresionirali u prvoj utakmici protiv Perua (0:0), ali su na megdan Argentini tradicionalno izašli organizovanije nego protiv većine drugih protivnika iz KONMEBOL zone. Čitav sat nisu dozvoljavali značajno kvalitetnijem protivniku da dođe do izgledne šanse iz pozicione igre, a onda je Nikolas Gonzales u 61. minutu elegantno primio loptu i šutirao sa ivice šesnaesterca, a od prstiju 41-godišnjeg Klaudija Brava lopta se odbila do prečke.

Mogli su lako momci u crvenom da još jednom opravdaju epitet najveće utvare argentinskog tima u prethodnoj dekadi, a igrač argentinskog Urakana Rodrigo Ečeverija propustio je šansu da se proslavi i tako se simbolični uživi u lik Artura Vidala, jedinog nedostajućeg ove noći od igrača koji su činili okosnicu Čilea pre osam, devet godina. Ečeverija je dva puta u finišu odlično šutirao sa 15 i 18 metara, ali je Emijalijano Martines sve odbranio i nastavio da čini čuda kada brani za Argentinu.

Taman se činilo da će Argentinci morati da sačekaju poslednjo kolo kako bi se plasirali u četvrtfinale, Skalonijev zlatni džoke stupio je na scenu. Nije bio Lautaro Martines među startnih 11 ni u prvom kolu protiv Kanade, isti epilog ponovio se i u susretu sa Čileom i ponovo isplatio. Posle kornera koji je izveo Mesi, lopta se od karambola u čileanskom kaznenom prostoru ,dokotrjala do Interovog napadača, a Lautaro ju je rutinski poslao u mrežu za veliko slavlje u 88. minutu.

Na kolo pred kraj Argentina ima šest bodova, Kanada tri, a Čile i Peru po jedan. Čileu će biti potrebna pobeda nad Kanadom u poslednjem kolu kako bi ostvario prolaz, dok će "Drvu Javorovom" biti dooljan bod. Ima i Peru svoju računicu, ali će teško do osam najboljih. Argentina poslednju utakmicu u grupi igra upravo protiv tima Horhea Fosatija u noći između subote i nedelje u 02.00 po srednjoevropskom vremenu.

KOPA AMERIKA - Drugo kolo grupne faze

Grupa A

Argentina - Čile 1:0 (0:0)

/Martines 83/

Peru - Kanada 0:1 (0:0)

/Dejvid 74/



tagovi

reprezentacija Čileafudbalska reprezentacija ArgentineKopa Amerika 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara