Tim Škotske koji je igrao protiv Izraela (©Reuters)
Tim Škotske koji je igrao protiv Izraela (©Reuters)

Škoti biraju: Tri meča bez primljenog gola, dvojica povređena, ali i najžešća konkurencija u 21. veku

Vreme čitanja: 3min | uto. 03.11.20. | 10:03

Selektor Stiv Klark na slatkim mukama

Nisu to zvučna imena, ali jeste uigran tim, koji je dobio sedam od poslednjih osam utakmica, pride na poslednja tri sačuvao mrežu netaknutom. I sve to iako je na poslednjem okupljanju imao određenih kadrovskih problema. Stoga je selektor Stiv Klark na slatkim mukama, neće svi moći da budu na spisku za meč sa Srbijom, a on će danas biti objavljen.

Ostrvski mediji se naširoko bave spekulacijama ko bi mogao u tim, a ko će otpasti, pa da pretresemo o čemu se sve piše, jer Škoti jure prvi plasman na Euro još od 1996. i posle mnogo vremena su optimisti, jer imaju igru i, mada nemaju zvezde, mogu da se podiče dugačkom listom kandidata za državni tim.

Izabrane vesti

Odmah da istaknemo da će poziv izvesno dobiti golman Hartsa Kreg Gordon, koji se posle dve godine vraća u tim. I naravno, ne pominjemo one koji se podrazumevaju, kakav je kapiten Endrju Robertson ili Aston Vilin Džon Makgin.

ODBRANA

Škoti nisu primili gol na poslednje tri utakmcie, a u tome su uspeli iako nisu mogli da računaju na dvojicu prvotimaca: Skota Makenu (povreda) i Kijerana Tirnija (Kovid-19). Njih dvojica se sada vraćaju, u timu će biti i Deklan Galager iz Madervela, kao i Skot Maktomini, pominjemo ga samo zato što se u reprezentaciji već ustalio kao desni štoper u formaciji sa trojicom centralnih bekova, iako u Mančester junajtedu igra zadnjeg veznog.

Ako bude sasvim fit, na spisku će biti i Lidsov kapiten Lijam Kuper, koji je sinoć protiv Lestera odigrao 90 minuta, iako nije igrao od prošle reprezentativne pauze.

To znači da u odbrani ostaje još jedno upražnjeno mesto, videće se da li će ga zauzeti Rajan Portjus – inače standardan u U21 selekciji – ili što je verovatnije Aberdinov Endi Konsidajn, koji je igrao levog štopera. Kandidat je i Tom Mekintajer, u dresu Redinga je jedan od najbolje ocenjenih defanzivaca u Čempionšipu.

VEZNI RED

Džon Flek (©Reuters)Džon Flek (©Reuters)

Najveća gužva. S tim da protiv Srbije zbog problema sa leđima verovatno neće moći da igra Džon Flek, pa se traži jedno dodatno ime. Opet više opcija.

Bi-Bi-Si kao kandidate navodi Aberdinov tandem Ros MakroriLuis Ferguson. Obojica su u formi, Makrori je i na prošlom okupljanju naknadno pozvan posle povrede, inače je kapiten U21 reprezentacije. Ferguson je ove sezone već postigao osam golova, istina, većinu sa penala. Uz ogradu da plasman na Euro juri i U21 ekipa i to je Škotima mnogo važno, mada im je naravno važnije da se posle 24 godine nađu na seniorskoj smotri Starog kontinenta.

Kako bilo, pozivu se nada i Seltikov Dejvid Turnbul, pa i iskusniji igrači poput Fulamovog Toma Kernija, Grejema Šajnija iz Derbija ili Berija Benana, standardnog u Šefild Venzdeju.

NAPADAČI

Na poslednja dva okupljanja bilo ih je po petorica na spisku, bilo da pričamo o klasičnim devetkama ili više krilnim napadačima. Mada takvi baš i nemaju mesta u sistemu 3-4-1-2 u kome su navalu Škota – bar protiv Izraela – predvodili Oli Mekburni iz Šefild junajteda i Lindon Dajks iz Kvins Park Rendžersa.

Dajks će i sada sigurno biti tu, kao i Njukaslov Rajan Frejzer, koji je prošlog meseca igrao u Ligi nacija protiv Slovačke i Češke. Kako je Klark na sva usta hvalio i Makburnija, iznenađenje bi bilo da njega ne bude.

Povređen je Seltikov Džejms Forest, on sigurno neće biti tu, a u poslednje vreme Klark je od napadača pozivao Olivera Burka (Šefild junajted), Kaluma Patersona (Šefild Venzdej) i Lorensa Šanklanda (Dandi junajted).

Li Grifits bi mogao da pojača konkurenciji pošto se oporavio od povrede zbog koje je propustio početak sezone i odmah tresao mreže Sent Džonstona i Aberdina, mada je pitanje može li da odigra 90 minuta u visokom ritmu. Hibernijanov Kevin Nisbet je takođe raspucan, ali njega muče sitne povrede. Sasvim spreman nije ni Hartsov Stiven Nejsmit, dok Džoni Rasel igra u SAD, pa zbog problema sa pandemijom korona virusom nije opcija.



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara