Slavlje fudbalera Slovenije (AFP)
Slavlje fudbalera Slovenije (AFP)

Prijedorski maestro se vratio, ali Srbija ne sme da zazire od ovakve Slovenije

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.06.24. | 19:55

Ekipa Matjaža Keka savladala Jermeniju (2:1) u pretposlednjoj proveri pred Euro u Nemačkoj, ali prikazala ozbiljnu ranjivost

Ako je čitava Slovenija pre oko dva i po meseca stala pod plašt nezapamćene euforije kada je na Stožicama pala moćna Portugalija (2:0), onda je dobar deo tog samopouzdanja desetak dana pred Evropsko prvenstvo, u Ljubljani okrnjila Jermenija. Dočekali su Slovenci 70. selekciju FIFA rang liste na istom mesto gde su u martu besneo Kristijano Ronaldo, pobedili autsajdera (2:1), ali mu dozvolili da im pred očima Srbije, Engleske i Danske, budućih rivala u grupi C dolazećeg Eura, ogoli mane i ranjivost.

Činjenica, nije koristio Matjaž Kek kapitena Jana Oblaka među stativama, niti je na teren zakoračio najraspucaniji i daleko najopasniji igrač Zmajčeka Beni Šeško, no njih dvojica i ne dejstvuju tamo gde je Slovencima najviše škripalo - u defanzivi. Jer iako u prvom polvremenu preko Mlakara došli do ranog vođstva, te prilično anestezirali Jermene, u drugom su im dozvolili petnaestak minuta čiste dominacije. Ako su na ozbiljne muke Slovence bacili Jermeni što igraju fudbal daleko od liga petice, srpska navala je večeras dobila recept za 20. juna kada će se sudariti sa Slovenijom na Alijanc areni.

Izabrane vesti

Izašli su Andraž Šporar, Vanja Drkušić i drugovi iz svlačionice i do 60. minuta gotovo da nisu ušli u protivničku trećinu. Za to vreme, jedan za drugim nizali su se opasni napadi gostiju koji su povratak najavili već u 52. minutu. Drkušić je spektakularnim startom blokirao udarac Dašjana, ali samo sprečio neminovno. Pukla je odbrana Slovenije posle kornera, a Harojan zakucao loptu glavom iza leđa golmana APOEL-a, Vida Beleca.

No, vrlo brzo pronašao je Kek način da razdrma svoje pulene. Trostrukom izmenom i ubacivanjem Petra Stojanovića, Timija Elšnika i Josipa Iličića, izvukao je džokere iz rukava na koje Jermeni nisu imali odgovor. Izmene u 59, gol četiri minuta kasnije i to u izvedbi Stojanovića i Iličića. Provukao je desni bek Empolija loptu za slovenačkog maestra koji se posle nepune tri godine vratio u redove reprezentacije. I u dva poteza pokazao je zašto je svojevremeno dirigovao napadaom Atalante u vreme kada je ovaj slovio za najubitačniji u ligama petice. Promena pravca iz prijema i levica pod prečku velemajstora iz Prijedora.

Ipak, o dizbalansu snaga u drugom delu igre verno svedoči i statistika. Ona kaže da su Slovenci ka srpskom golmanu sa jermenskim pasošem Ognjenu Čančareviću šutirali samo dva puta, a Jermeni ka Belecu u čak 13 navrata. Slovenci su možda tokom uvodnih 45 minuta agresivnošću, čestim i oštrim prekršajima "ubili" poletnost gostiju, ali su nakon petnaestominutne pauze Jermeni istrčali na teren naoštreni da "grizu", da fudbalskim žargonom "prebiju" rivala. Naterali su Zmajčeke da ustuknu dobrim delom nastavka meča, u nekoliko navrata im pravili pometnju sa loptom u šesnaestercu, pretili glavom, često i gađali sa distance.

Ruku na srce, mogli su Slovenci, nakon 11. minuta i umešnog pogotka Mlakara, momka koji će na kontinentalnoj smotri teško do startne postave u konkurenciji Šeška, Šporara i Vipotnika, da dva gola kapitala u smiraj prvog poluvremena da Čančarević u istoj akciji nije vezao dve sjajne intervencije. Pritom, Kek je relativno mešao karte i još opipavao puls svog tima pred Euro. No duel sa Bugarskom za četiri tadan trebalo bi da još vernije da pokaže kakva Slovenija stiže u Nemačku.


tagovi

Fudbalska reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara