(Star sport)
(Star sport)

Pet utisaka sa generalne probe: Ovakve „Špance“ i „Arape“ želimo da gledamo

Vreme čitanja: 5min | sub. 08.06.24. | 21:28

Šta je valjalo, a šta nije bilo dobro protiv Švedske

Ne, ne, nema euforije. Niti bi trebalo da je bude. Samo pozitivnih vibracija registrovanih na „Frends areni“, gde je reprezentacija rezultatski ubedljivo, a igrački ne baš, nagovestila da u Nemačkoj može da obraduje naciju.

Savladana je Švedska u meču posle kog običan navijač ne zna kako da se postavi. Pobeda je tu, kao svedočanstvo da je u sportu najvažniji rezultat, a ne način kako do njega dolazite, makar u pitanju bila prijateljska utakmica. U organizaciji igre i dalje škripi i zato je javnosti pomalo zbunjena između zapisa na semaforu i skice na terenu.

Izabrane vesti

Opet, ovih 3:0 na severu kontinenta ohrabruje uoči početka Prvenstva Evrope, na koji stižemo sa saznanjem da u ekipu imamo momke na koje možemo da se oslonimo. I to se videlo tokom meča u Stoklolmu, pošto su dvojica igrača iz španske Primere i tandem iz saudijskog prvenstva ostavili najbolji utisak u poslednjoj proveri pred odlazak na EURO.

SVE SE PROMENILO SA GUDELJOM NA TERENU

Jesu golove davali momci iz Al Hilala, jeste trijumf zapečatio kapiten, međutim, deluje da je tihi junak trijumfa nad Šveđanima Nemanja Gudelj. Sve ono što godinama čini za Sevilju na terenima La lige omogućilo mu je da akumilira iskustvo i prenese ga u situaciji kad obuče dres državnog tima. Nije slučajno što je Švedska ukočila baš kad se Gudelj pojavio na terenu.

Na njega je kročio početkom drugog poluvremena i indikativno je da ekipa Jona Dala Tomasona nije pravila toliko problema Orlovima sa Nemanjom ispred odbrane. On je taj koji sužava koridore, izlazi na nosioca lopte, stiže da zakrpi ako propuste igrači poslednje linije.

Pojava Gudelja kao da deprimirala domaćina. U prvom poluvremenu su Šveđani pretrčavali naše veziste i lako ulazili u kazneni prostor. Kasnije manje. Baš kao što je bilo u Beču, kad ga je Dragan Stojković izvukao iz odbrane i prekomandovao u vezni red.

ARAPSKI UTICAJ

Nismo jedina selekcija sa fudbalerima koja ima igrače u Saudijskoj Arabiji, ali smo verovatno tim koji najviše zavisi od učinka pojedinaca iz tamošnje lige. Aleksandar Mitrović je prvi strelac tima, Sergej Milinković Savić obavezno pozicioniran iz napadača kad ne počinje Dušan Tadić, kao što je bio slučaj u Skandinaviji i prirodno je što od njih očekujemo doprinos.

Ispalo je odlično. Sergejev pogodak je najavio slavlje, Mitrovićev maltene potvrdio da jezidimo ka pobedi, međutim, iza njihovog učinka na poslednjem testu pred EURO krije se odgovor na pitanje da li ih je arpaski fudbal promenio. U redu, jeste ovo mali uzorak da bismo davali ocene, bilo pozitivne, bilo negativne, ali takve hoćemo da ih gledamo. Uvek.

Zapravo, od Mitrovića smo i navikli. Bilo, jeste i biće. Kad bismo i od Sergeja. Da i on redovno „isporučuje“, a ne da ga čekamo.

KO JE PRVI GOLMAN SRBIJE?

Znamo ko neće braniti na Evropskom prvenstvu, jer Đorđe Petrović nije dobio ni sekund u junskim pripremnim mečevima, ali nismo sigurni da znamo ko – hoće. Ako je Vanja Milinković Savić dugo bio prvi golman Srbije, učinkom u Solni Predrag Rajković je podneo kandidaturu da on bude među stativama.

Možda nije zabeležio nijednu atraktivnu intervenciju, možda nije ukrotio zicer, sprečio veliku šansu, ali je bio – dobar. Baš dobar. I kad je pretio Dejan Kuluševski, i kad je probao iz vazduha Viktor Lindelef, isto kao i kad se na njega namerio Aleksander Isak. Sve je golman Maljorke odbranio, uz još niz pokupljenih lopti.

Prvi put posle dužeg vremena – ako ne računamo susret sa nejakim Kiprom u martu – Orlovi nisu primili gol. I to nešto pokazuje.

ZA PREMIJERU – STOJIĆ VRLO KOREKTAN

(Star sport)(Star sport)

Prvi put u A timu, a da to stvarno ima takvo značenje i odmah je ostavio povoljan utisak. Piše se da je Nemanja Stojić debitovao za reprezentaciju Srbije na kontrolnom susretu protiv Sjedinjenih Američkih Država januara 2023, međutim, tad je ekipa bila sastavljena isključivo od fudbalera iz domaćeg prvenstva. Ova „prava“ reprezentacija ponudila je šansu Stojiću, a on je odmah zgrabio.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Možda se u početnih 11 pojavio iznenađujuće, imao problema u prvom poluvremenu sa brzonogim Elangom, mučio ga je u nastavku u Svedberg i malo manje Larson, ali premijeru će novi fudbaler Crvene zvezde pramtiti po tome što je doprineo da Orlovi ne prime gol. Tu valja biti obazriv, jer će selekcije jače od Švedske znati da kazne rupe kao što je to učinila Austrija, ali s obzirom da je debitovao, utisak je povoljan.

Desna noga, mirnoća u pokušaju izgradnje napada, dovoljno kvalitetno čitanje igre, bar za ovaj nivo. Vrlo korektno izdanje doskorašnjeg prvotimca TSC-a.

MEKANI SMO NA SREDINI TERENA

Ne bi smeo, a sigurni smo i da neće, Dragan Stojković da bude zavaran rezultatom. Kako sam reče njegov posao je da uoči greške kako bi ih ispravljao i deluje da je među detaljima iz Stokholma najveća zamerka na učinak veznog reda. Ako je napad dao tri gola, a odbrana sačuvala mrežu (kako-tako), utisak je da je sredina terena zakazala.

Mučila se Srbija da ogranizuje kvalitetnu akciju, naročito u prvom poluvremenu, jedva prenosila igru na polovinu protivnika, što je trebalo da čine Ivan Ilić i Saša Lukić. Potonji se „izvadio“ pokretanjem akcije za prvi gol, ali se čini da su obojica bili suviše mekani na sredini i da su tu Šveđani lako osvajali prostor i posledično imali višak u završnici. I sam Sergej, da budemo do kraja direktni, osim gola, nije se baš pretrgao na sredini.

Niti su to učinili pred kraj Veljko Birmančević i(li) Lazar Samardžić. No, valjda je i logično da ne može sve da funkcioniše. Samo valja primetiti da – ne funkcioniše.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024Evropsko prvenstvoNemanja GudeljPredrag RajkovićAleksandar MitrovićSergej Milinković SavićNemanja StojićIvan IlićSaša Lukić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara