Najveći golgeteri u istoriji reprezentativnog fudbala: Mitrović ispred Ronalda, Mesija, Nejmara...

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.10.24. | 12:09

Malo je posleratnih igrača imalo bolji odnos utakmica i datih golova u dresu s nacionalnim obeležjima

Nije se natrčao, čak se može reći da je pola utakmice prepešačio, na momente izgledao fizički zapušteno, ali ponovo je pokazao da je baš on srce i duša srpskog nacionalnog tima. Golom što je postigao sinoć u Leskovcu za 2:0, u 61. minutu utakmice, osigurao je prvu pobedu Orlova u A diviziji Uefine Lige nacije, i u isto vreme sa sebe skinuo svaku vrstu sumnje - ukoliko je ista uopšte postojala - da i dalje mora da bude opcija broj jedan u navali reprezentacije.

Malo ko je u ovom veku, ili makar otkako se takmičimo pod imenom Srbija, toliko pružio u dresu s državnim obeležjima, kao Aleksandar Mitrović (30). Svedoci smo kako je odavno porušio maltene sve golgeterske rekorde u domaćim okvirima, iza sebe ostavio asove veće od sebe, kao što su Bobek, Galić, Mitić... da bi od 2022, pre svega zahvaljujući het-trikovima protiv Švedske i Litvanija, odnosno doppelpack-u u sudaru sa Crnogorcima, počeo da se probija u društvo najboljih na evropskom nivou.

Izabrane vesti

Postio je na Evropskom šampionatu, nije mu u korist išlo što smo ispali u grupi; nije ga bilo na potonjem okupljanju, za mečeve sa Španijom i Danskom, međutim ovaj sinoćni pogodak, 59. u dresu Srbije, vinuo ga je na visoko sedmo mesto (na večnoj tabeli kontinentalnih igrača) kada govorimo o proseku golova po utakmici. S 'ratiom' 0,62, Mitar je preskočio najboljeg strelca u istoriji reprezentativnog fudbala - Kristijana Ronalda, 'zakucavši na vrata' Hariju Kejnu.

Iza srpskog napadača plasirane su i vedete poput Davida Vilje (Španija), Jana Kolera (Češka), Roberta Levandovskog (Poljska), Miroslava Klosea (Nemačka), Zlatana Ibrahimovića (Švedska), Robina van Persija (Holandija), Robija Kina (R. Irska), Hakana Šukura (Turska), dok su ispred samo nenadmašni Šandor Kočiš, Ferenc Puškaš, Lajoš Tihi (Mađarska), te Gerd Miler (Nemačka), Romelu Lukaku i pomenuti Hari Kejn (Engleska).

PROSEK GOLOVA PO UTAKMICI

1. Šandor Kočiš (Mađarska) - 1,10

Utakmica: 68

Golova: 75

2. Gerd Miler (Nemačka) - 1,09

Utakmica: 62

Golova: 68

3. Ferenc Puškaš (Mađarska, Španija) - 0,94

Utakmica: 89

Golova: 84

4. Romelu Lukaku (Belgija) - 0,71

Utakmica: 119

Golova: 85

5. Lajoš Tihi (Mađarska) - 0,70

Utakmica: 72

Golova: 51

6. Hari Kejn (Engleska) - 0,68

Utakmica: 100

Golova: 68

7. Aleksandar Mitrović (Srbija) - 0,62

Utakmica: 95

Golova: 59

8. Kristijano Ronaldo (Portugalija) - 0,61

Utakmica: 215

Golova: 133

9. David Vilja (Španija) - 0,60

Utakmica: 98

Golova: 59

10. Jan Koler (Češka) - 0,60

Utakmica: 91

Golova: 55

NAPOMENA: Rangirani su samo evropski, posleratni igrači, sa 50+ golova za reprezentaciju; u slučaju istog proseka, bolje je rangiran onaj sa većim brojem postignutih pogodaka

Čak i kada bismo u obračun uzeli posleratne južnoameričke asove, Aleksandar Mitrović bio bi plasiran veoma visoko. Ispred njega našli bi se samo Brazilci Pele, Romario i Ronaldo, te Argentinac Gabrijel Batistuta. I tu možemo da stavimo tačku.

Iza ostaju Nejmar, Leo Mesi, Luis Suarez, Edinson Kavani...

Zanimljivo da bi Mitar bio u TOP 3 na planeti po tom odnosu utakmica i golova ukoliko bismo računali samo fidbalere koji su karijeru počeli u ovom veku.


tagovi

Aleksandar Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara