Nikola Milenković ispred Ričmonda Boaćija (©Starsport)
Nikola Milenković ispred Ričmonda Boaćija (©Starsport)

Milenković Englezima: Glasni ste i lepo navijate, ali derbiji u Srbiji su ludilo

Vreme čitanja: 5min | sub. 14.09.24. | 10:01

Novog štopera Notingem Foresta ove subote čeka prvi veliki ispit u Premijer ligi, gostovanje Liverpulu na Enfildu (16 časova), ali posle Marakane i stadiona Partizana ništa ga više ne plaši

Osvojio je sve u Srbiji, proveo sedam godina u italijanskoj Seriji A, a sada pokušava da se dokaže gordim Englezima. Srpski fudbalski reprezentativac Nikola Milenković ove subote od 16 časova naći će se na prvom velikom ispitu od dolaska u Notingem Forest ovog leta. Gostovaće Liverpulu na Enfildu, u 4. kolu Premijer lige.

S obzirom na to da je nekadašnji štoper Partizana i Fjorentine verovatno najveće pojačanje Šumara ove sezone, engleski novinari su uradili nekoliko intervjua sa njim prethodnih dana. Za BBC je pričao o Nemanji Vidiću, dok je daleko interesantniji razgovor obavio sa novinarkom lokalnog lista Notingem Post, kojoj je pričao na mnoge životne teme. Najviše o Srbiji, Partizanu, hrani.

Izabrane vesti

I naravno, kada su Englezi u pitanju, o onoj obavezno nezaobilaznoj temi – ratu i NATO bombardovanju 1999. godine.

Roditelji su mi bili veoma važni u detinjstvu, kao i svima. Pogotovo u Srbiji, jer to je bilo vreme rata. Teška vremena stvaraju čvrste ljude. Karakter nam je možda malo jači zbog toga. Samog rata se ja ne sećam, jer u to vreme sam bio baš mali. Imao sam samo dve godine. Kasnije je sve bilo kako treba“, kazao je Milenković na početku razgovora za Notingem Post.


16.00: (1,23) Liverpul (6,50) Notingem Forest (12,0)


Britanci generalno teško mogu da pojme kako je početkom 21. veka izgledalo detinjstvo prosečnog Beograđanina.

Odrastao sam igrajući mnogo fudbal na ulicama u Srbiji. Bilo je tada puno dece sa kojom ste mogli da igrate. Imali smo jednu loptu i igrali smo dok ona ne završi u dvorištu nekog od komšija. Ko god bi otišao po nju mogao je da odlučuje o pravilima igre. Tako smo mi igrali“.

U prošlosti je Milenković bio povezivan sa Liverpulom i Mančester Junajtedom, ali do transfera nije došlo.

Bilo je nekih opcija u prošlosti, ali ostao sam u Fjorentini. Imao sam veoma dobar odnos sa klubom, gradom Firencom i navijačima. Bilo mi je veoma dobro tamo i zato sam odlučio da ostanem. Sada je došlo vreme za promenu. Mislim da sam spreman za Premijer ligu. Najteža je i najbolja liga na svetu. Osećam se da sam spreman za taj izazov“.

Nikola Milenković, Strahinja Pavlović i Dušan Vlahović među navijačima Partizana (©Starsport)Nikola Milenković, Strahinja Pavlović i Dušan Vlahović među navijačima Partizana (©Starsport)

Objasnio je 26-godišnji defanzivac da je ove godine konačno osetio da mu je potrebna promena.

Bila je to velika odluka, veliki izazov, ali želeo sam to. Klub sa velikim ambicijama, ogromnom istorijom i sjajnim navijačima. Premijer liga je izazov, ali ja to obožavam. Uživam u ovom klubu i gradu. Notitngem je sjajan grad. Na ulicama na sve strane možete da vidite Forestove majice. Ljudi osećaju posebnu strast prema klubu i zaista uživam ovde. A tu je i Robin Hud! Naravno da znam priču. Čuvena priča o kojoj svi znaju. Nadam se da ću posetiti Šervudsku šumu“

Notingem je poznat po restoranima, ali Milenkoviću nedostaju ukusi Srbije.

Mnogo srpskih specijaliteta mi nedostaje. Fale mi pljeskavice, ćevapi i sarme. Ovde jedete hranu koja je teška za stomak, ali već sam se navikao. Žao mi je što nisam našao u Notingemu neki restoran sa srpskom hranom, ali nema veze. Ima drugih dobrih restorana sa kvalitetnom hranom“.

Milenković je u Partizanu debitovao tokom proleća 2016. godine i te sezone su crno-beli osvojili Kup Srbije. Naredne godine tada još uvek mladi štoper je sa matičnim klubom osvojio duplu krunu, posle čega ga je Fjorentina kupila za 5.500.000 evra.

Ekipa Partizana koja je 2017. osvojila titulu (©Starsport)Ekipa Partizana koja je 2017. osvojila titulu (©Starsport)

Englesku novinarku Saru Klapson, mnogo više od srpskih trofeja, zanimalo je večiti derbi sa Crvenom zvezdom. Interesovalo ju je kako je srpski reprezentativac doživeo te, naše najveće utakmice.

Igrao sam utakmice protiv Zvezde. To je sjajan derbi sa neverovatnim navijačima. Atmosfera je luda i stvarno sam uživao. Prelepo iskustvo. Pogotovo kada pobedite“.

Beograd živi za večite derbije.

Derbi je svuda. Tog dana sve u gradu stane. Ima mnogo policije svuda po gradu, jer navijači dve strane se tuku kad se sretnu na ulici. Stadion izgleda kao da gori. Ponekad i zaista gori, jer gostujući navijači umeju da zapale stolice. U Engleskoj nemate takve stvari, ali navijači su glasni i strastveni. Prija mi ta atmosfera u Engleskoj. Međutim, u Srbiji je mnogo luđe! Meni je taj period u Partizanu bio veoma dobar, jer smo osvajali trofeje. Bilo je to fantastično iskustvo za klinca koji je odrastao u Partizanovoj akademiji. Ne može bolje od toga da osvojite titulu sa Partizanom, a onda da u finalu kupa pobedite Crvenu zvezdu. Tada mi se ostvario san“.

Nikola Milenković proslavlja gol crno-belih na Marakani (©Starsport)Nikola Milenković proslavlja gol crno-belih na Marakani (©Starsport)

Sa Notingem Forestom je drugačija situacija. Milenković se neće boriti za trofeje, već prvenstveno za opstanak. Šumari spadaju među slabije ekipe u Premijer ligi, što samo znači da će srpski reprezentativac tokom godine biti pod većim pritiskom nego npr. u Partizanu.

Odbrana se svodi na ceo tim. Ekipa mora da bude dobro organizovana. Prekidi su važan deo fudbala. Svaki dan radimo na treninzima da popravimo taj segment. Možda je u Premijer ligi to i najvažnija stavka. Radimo na tome da što bolje branimo loptu, ali zavisimo od čitavog tima. Samo ako budemo dobro organizovani i nama u poslednjoj liniji će biti lakše“.

Posle tri kola Forest još uvek nema nijedan poraz. Savladao je Sautemtpon (1:0), dok je odigrao po 1:1 sa Bornmutom i Vulverhemptonom.

Solidno smo startovali, mada smo mogli da imamo više poena. Želimo da budemo bolji nego prošle sezone, a mislim da ćemo uspeti jer ovaj tim ima veliki potencijal. Forest je mlad, ali kvalitetan tim. Naravno, ovde sam došao da bih svojim iskustvom pomogao saigračima“, zaključio je Milenković.

PREMIJER LIGA – 4. KOLO

Subota

13.30: (4,90) Sautempton (3,60) Mančester Junajted (1,75)

16.00: (2,40) Kristal Palas (3,50) Lester (5,30)

16.00: (2,40) Fulam (3,50) Vest Hem (3,10)

16.00: (1,43) Brajton (4,60) Ipsvič (7,25)

16.00: (1,22) Mančester Siti (7,75) Brentford (13,0)

16.00: (1,23) Liverpul (6,50) Notingem Forest (12,0)

18.30: (1,58) Aston Vila (4,00) Everton (5,90)

21.00: (3,50) Bornmut (3,60) Čelsi (2,05)

Nedelja

15.00: (2,95) Totenhem (3,60) Arsenal (2,45)

17.30: (3,50) Vulverhempton (3,60) Njukasl (2,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Nikola MilenkovićFK PartizanFK Crvena zvezdaNotingem ForestLiverpulPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara