Duel Markusa Rašforda i Kajla Vokera na Vembliju u finalu FA kupa (©Reuters)
Duel Markusa Rašforda i Kajla Vokera na Vembliju u finalu FA kupa (©Reuters)

Kletva Komjuniti Šilda: Poslednjih pet pobednika nije osvojilo Premijer ligu

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.08.24. | 09:38

Pep Gvardiola prespavao prelazni rok, novajlija samo mladi Savinjo. Ten Hag dobio novu šansu posle osvojenog FA kupa. Predigra nove sezone na Ostrvu danas (16.00) na kultnom Vembliju, sudar Sitija i Junajteda

Vraća nam se fudbal u kolevci - Engleskoj. Počeo je Čempionšip, ali svi s nestrpljenjem čekamo Premijer ligu. Uvod u početak po mnogima najjačeg šampionata na svetu je duel na kultnom Vembliju gde će snage da odmere timovi iz Mančestera, Junajted i Siti (16.00).

Građani su bili na korak do duple krune na Ostrvu, ali su Đavoli pobedili u finalu FA kupa sa 2:1 i spasili sezonu, a treneru Eriku ten Hagu produžili mandat na klupu tima sa Old Traforda.

Izabrane vesti

Oba tima nisu mnogo menjala tim. Siti je imao miran prelazni rok. Pep Gvardiola je doveo samo talentovanog Brazilca iz Troe Savinja. Hulijan Alvarez je i dalje igrač Sitija, ali je velika verovatnoća da će uskoro da se preseli u Madrid u redove Atletika. Imao je Argentinac burno leto, branio je boje Gaučosa i na Kopa Amerika i Olimpijskim igrama u Parizu gde je njegova reprezentacija stala u četvrtfinalu.

Junajted je doveo dvojicu novajlija, Džošuu Zirkzea iz Bolonje i Lenija Jora iz Lila, iskeširao više od 100.000.000 evra. Oslobodio se Juanjted Francuza Rafaela Varana i Antonija Marsijala, Mejson Grinvud je defintivno raskrsito s klubom, preselio se u Marselj.

16.00: (5,00) Mančester Junajted (4,50) Mančester Siti (1,62)

Danac Rasmus Hejlund je povređen i neće ga biti danas na kultnom londonskom zdanju u predigri sezone, u borbi za trofej Komjuniti Šilda iliti Superkupa Engelske. Ten Hag ne može da računa ni na Holanđanina Malasiju i novajlju iz Lila Jora, dok su roviti Evans, Lindelof, Megvajer, Šo i Van Bisaka.

Tradicija ili prokletstvo kažu da nijedan od pet poslednjih pobednika Komjuniit Šilda nije osvojilo Premijer ligu, odnoso samo je Siti u poslednjih 13 sezona, i to 2018/2019, uspeo posle trijumfa u Superkupu Engleske da se okiti i krunom u šampionatu. Na Ostrvu ovaj meč ima više prijateljski značaj, ali pehar je pehar, uvek je lepo da se krene u novu sezonu s trofejem.

Dok se Siti u Gvardiolionoj eri pretplatio na trofeje, u crvenom delu Mančestera tek po neki posle ere Aleksa Fergusona. Osmo mesto u Premijer ligi prošle sezone nikako ne može da zadovolji slavni klub. Još jedna godina bez Lige šampiona bila bi veliki udarac za tim s Teatra snova.

Ten Hag je dobio poverenje, ali ako bude imao sličnu sezonu kao prošlu ne ginu mu otkaz. Gvardiola još nije produžio ugovor sa Građanima, pa i dalje ostaje neizvesnost da li će uskoro Siti morati da nađu zamenu za Katalonca. Daleko od toga da je ovaj meč nebitan. Obojica menadžera su u najavi rekla da ih zanima pehar i da će sa najjačim mogučim timom da izađu na travnati tepih Vemblija.

Mnogo na Old Tradfordu očekuju od Džošue Zirkzea, novajlije iz Bolonje. Realno je da će da počne meč s klupe. U Junajtedu velike nade polažu i u Markusa Rašforda koji je imao sezonu za zaborav. Ostaje i znak pitanja kakvu će ulogu da ima Džejdon Sančo. Ratne sekire sa Ten Hagom su zakopane, ali...

Brazilac Savinjo, zasad jedini novajlija na Etihadu, tek se pre pet dana pridružio saigračima i ne očekuje se da igra danas. Ederson je bio na pragu Al Itihada iz Saudisjke Arabije, ali na kraju je golman ostao u redovime engleskog šampiona. Gvardiola bi mogao ove sezone u vatru da ubaci 21-godišnjeg Norvežanina Oskara Boba koji je igrao odlično u predsezoni. On je dao gol i imao dve asistenije u prijateljskom meču protiv Seltika, a sjajan je bio i protiv Milana i Čelsija.

Siti je bio očajan u prijateljskim mečevima, porazi od Seltika, Milana i Barselone i samo pobeda pre sedam dana protiv Čelsija. Junajted je igrao toplo-hladno, porazi od Liverpula, Arsenala i Rozenborga i trijumfi nad Betisom i Rendžersom. Na kraju prošle sezone, Junajted je pomalo neočekivano pobedio Siti u finalu FA kupa sa 2:1. Garnačo i Mainu su zadali udarac Građanima, dok je Doku u finišu samo ublažio poraz.

U proteklom šampionatu dve lake pobede Gvardioline gol-mašine. Na Itihadu je bilo 3:1, a na Old Trafordu 3:0, a svih šest golova za šampiona Engleske dali su Erling Haland i Fil Foden, obojica po tri.

Sve u svemu, Siti je jači, ali ume Junajted da iznenadi „bučne komšije“ kako ih ja nazivao Aleks Ferguson.

KOMJUNITI ŠILD (LONDON)

Subota

16.00: (5,00) Mančester Junajted (4,50) Mančester Siti (1,62)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Komjuniti šildMančester SitiMančester JunajtedErik ten HagPep Gvardiola

Obaveštavaj me

Man. Siti
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara