Erik ten Hag (©Reuters)
Erik ten Hag (©Reuters)

Ne baš ohrabrujuće reči Ten Haga uoči sezone: Junajted je još daleko od titule

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.07.24. | 16:47

Holanđanin surovo iskren, iako se to sigurno neće dopasti mnogim navijačima kluba sa Old Traforda

Debitantsku sezonu na klupi Mančester Junajteda Erik ten Hag je završio na trećem mestu Premijer lige i sa osvojenim Liga kupom. Ponadali su se navijači slavnog kluba da je konačno došlo vreme za povratak na staze uspeha, međutim, brzo je stiglo otrežnjenje. U proškoj sezoni Mančester Junajted je imao najlošiji učinak od kada se igra Premijer liga (sezona 1992/1993) - tek osmo mesto, ali je zahvaljujući osvojenom FA kupu uspeo da se plasira u Ligu Evrope.

Kakva-takva uteha je ostvarena, mada je utisak da je među pristalicama kluba sa Old Traforda mnogo više onih koji su očekivali da će tokom leta videti leđa holandskom treneru. Umesto toga, rukovodstvo kluba ukazalo mu je poverenje i pustilo ga da nastavi započeti posao.

Izabrane vesti

Iako šampionski post na domaćoj sceni traje od 2013, a u Evropi još duže (od 2008), očekivanja navijača ponovo će biti najveća. Navikao ih je Aleks Ferguson na trofeje, pa bez obzira što su njegovi naslednici redom bili neuspešni u nameri da dovedu ekipu do titule u Premijer ligi, ta ambicija ne bledi. Ipak, čini se da Ten Hag želi na vreme da pripremi teren za novo razočaranje.

"Želimo da se ovaj klub vrati tamo gde je bio pre više od decenije, da osvaja Premijer ligu i da može da osvoji Ligu šampiona, ali misli da smo i dalje daleko od toga. Napravili smo određene korake, inače ne bismo osvojili dva trofeja, ali još smo daleko od pobedničkog mentaliteta koji je nekada preovladavao ovde u svakom pogledu. Naši standardi, norme i vrednosti moraju ponovo da se podignu", istakao je 54-godišnji strateg u intervjuu za holandski AD.

Citirao je Ten Hag svog prethodnika Ralfa Rangnika, koji je pričao da je proces povratka Mančester Junajteda među velikane složen poput operacije srca.

"Rangnik je bio poptuno u pravu. Čeka nas temeljan i vrlo kompleksan proces. Ali, znao sam da će tako biti kada sam prihvatio ovaj posao. Mnogo ljudi me je savetovalo, Luis van Gal je isto jedan od njih...".

Ima Holanđanin alibi za prošlu sezonu zbog brojnih povreda, ali i problema u odnosu sa pojedinim igračima koji su kvalitetom mogli značajno da doprinesu. Među takvima je bio Džejdon Sančo, koji je optužio trenera da laže povodom njegovog odsustva iz tima za utakmicu sa Arsenalom prošlog septembra. Teh Hagovo objašnjenje bilo je da 24-godišnji krilni napadač ne trenira dovoljno dobro, a epilog je bila Sančova pozajmica u Borusiju Dortmund..

Kako bilo, ratne sekire su nedavno zakopane.

"Imali smo lep razgovor. Svako može da napravi grešku, ali ako igrač dobro reaguje nakon toga, onda je potrebno podvući crtu i nastaviti dalje. Klubu su potrebni dobri igrači, a Džejdon Sančo je fenomenalan. Nadam se da će se dobro uklopiti i da će nam pomoći da ostvarujemo uspehe", istakao je Ten Hag.

Fudbaleri Mančester Junajteda trenutno su u Škotskoj gde će u Edinburgu odigrati prijateljsku utakmicu sa Rendžersom, a potom se sele u Sjedinjene Američke Države. Tamo će formu brusiti kroz susrete sa Arsenalom, Betisom i Liverpulom, a prvi takmičarski meč u sezono 2024/2025 čeka ih 10. avgusta na Vembliju protiv Mančester Sitija u Superkupu Engleske.

U aktuelnom prelaznom roku na Old Traford su došli štoper Leni Joro iz Lila (62.000.00 evra), napadač Džošua Zirkze iz Bolonje (42.500.000), a čeka se Matijs De Liht iz Bajerna...


tagovi

Premijer ligaErik ten HagMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara