Mora prvo malo kod Šerpasa, pa tek onda na Mont Everest: Mnogi su probali, Savinjo osvojio vrh

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.07.24. | 20:08

Mančester Siti ga je kupio od Troe za 25.000.000 + 15.000.000 evra, a Brazilac dovršio put na kojem su se mnogi izgubili

Ako ste nekada uhvatili delić nekog dokumentarca o osvajanju Mont Everesta, jasno vam je kako stoje stvari. Ne može se odmah na 8.848 metara. Nemoguće je tek tako, sa nekih normalnih nadmorskih visina, samo pojaviti se na Himalajima, popeti se do najvišeg vrha planete, pa makar bili besprekorno fizički spremni, spretni i raspolagali najkvalitetnijom planinarskom opremom.

Pre no što se otisnete ka Everestu, morate prvo malo kod Šerpasa, kod tog mongolskog naroda što život živi na visinama od 4.000-4.500 metara. Morate mnogo kafe i čaja popiti sa ljudima bez kojih ste na putu ka Everestu jednostvano - mrtvi... Morate se saživeti sa strahovito visokim vazdušnim pritiskom, morate naviknuti pluća za ono što sledi.

Izabrane vesti

Ako je Mančester Siti poslednjih godina (uz Real Madrid koji je to oduvek bio), fudbalski Mont Everest, Savinjo je stigao do vrha! Građani su ozvaničili 40.000.000 evra vredan transfer (25.000.000 fiksno + 15.000.000 bonusi) iz francuskog drugoligaša Troe.

Naravno, Mančester Siti, Troa, uz još deset klubova iz Evrope, Amerike, Azije i Australije deo su Siti grupe koja godinama unazad, probira i kupuje talentovanu decu iz svih krajeva sveta u nadai da će im se desiti - Savinjo.

Bilo da tinejdžere pazari direktno mančesterski velikan (pa prosledi na pozajmicu u neku od filijala), bilo da ih direktno kupe Troa, Đirona, Palermo, Lomel, Melburn, Mumbaj, Njujork, Montevideo, Šenžen, Jokohama ili Baija, većina služi ultimativnom cilju - da gigant sa Etihada u budućnosti dobije superzvezdu, igrače koji prave razliku u Premijer ligi i Ligi šampiona. Mnogi se na tom putu izgube i nestanu, dobar deo avanzuje toliko da klub ne bude na gubitku kada ih (pre)proda, a nekada čak dobro i zaradi. Ali retki stignu do Etihada, do fudbalske klinike Pepa Gvardiole.

Savinjo je uspeo!

Pre nešto više od dve godine kao 18-godišnjeg talenta Atletiko Mineira Troa ga je pazarila za 6.500.000 evra. Nije u datom trenutku slovio za vunderkinda a la Vinisijus Žunior, Rodrigo, Endrik... Zato je u Evropu stigao na mala vrata. Pre samo dve sezone tek da je dobijao šansu na pozajmici u U21 timu PSV Ajndhovena. A onda je došla sezone 2023/24 i mlađani Brazilac je se od grupe Šerpasa sa 4.000 metara otisnuo do one na 4.500. Brzo je bilo jasno da je spreman da nastavi put ka finalnom odredištu iznad oblaka.

U Đironi je pokazao su mu telo, tehnika, brzina i glava u savršenoj koheziji za Lige petice. Bio je najbolji igrač jednog od najboljih timova Primere u minuloj sezoni, nameštao golove u senzacionalnim pobedama Đirone nad Barselonom (i na Montiliviju i na Kamp Nou bilo po 4:2 za Rohiblankose), tresao mrežu Atletiko Madrida. Premijernu sezonu u španskoj eliti okončao je sa skoro 3.000 odigranih minuta , devet pogodaka i deset asistencija.

Na levom krilu (može da igra i na desnom), tamo gde Pep Gvardiola ima Džeka Griliša i Žeremija Dokua, sada mu stiže lakonogi brazilski zvrk koji se po dolasku u Evropu (na)učio strpljenju. A ono će tek biti testirano po dolasku na Etihad, kao i sve ostalo iz Savinjovog fudbalskog repretora.

"Tako sam srećan što sam igrač Mančester Sitija. Svi znaju da je to najbolji tim na svetu u ovom trenutku i biće mi vrlo uzbudljivo. Ushičen sam zbog prilike da radim sa Pepom Gvardiolom, jednim od najvećih trenera svih vremena i čovekom koji će mi pomoći da još napredujem."

Svestan je gde je i kod koga došao. I ima sve preduslove da napravi nešto veliko u Premijer ligi i Evropskom fudbalu.


tagovi

Letnji prelazni rok 2024SavinjoMančester SitiSiti GrupaTroa

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara